Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šnúra Slovákov v ohrození. Chcú ju pretrhnúť šampióni Španieli

Slovenskí futbaloví reprezentanti vyhrali deväť zápasov za sebou. Táto ich rekordná šnúra víťazstiev bude v sobotu v ohrození.

05.09.2015 12:00
Slovensko, Španielsko, Kucka Foto: ,
Takto sa Juraj Kucka tešil pred necelým rokom zo svojho gólu do siete Španielska. Aj jeho zásluhou vyhrali slovenskí futbalisti v Žiline senzačne 2:1. Ako sa im bude dariť v odvete?
debata (1)

Chystá sa ju prestrihnúť futbalová superveľmoc Španielsko. Aktuálni majstri Európy privítajú Slovákov v zápase kvalifikácie ME 2016 v Oviede. V šlágri narazia na seba prvé dva tímy C-skupiny.

„Jeden zázrak sme už proti ním urobili, teraz sa pokúsime o ďalší,“ sľubuje najlepší slovenský futbalista uplynulého roka Marek Hamšík, ktorý povedie svoj tím do boja v úlohe kapitána. Ešte na začiatku svojej senzačnej série, ktorá vyniesla slovenský futbal na aktuálne 15. miesto vo svetovom rebríčku FIFA, zverenci trénera Jána Kozáka zdolali v Žiline veľkého favorita 2:1. Odvtedy sa im Španieli pozerajú na chrbát, slovenský tím je lídrom C-skupiny, vyhral všetkých šesť zápasov. Ak by zvíťazil aj dnes, už by bol jednou nohou na finálovom turnaji ME. Zatiaľ má istú tretiu priečku a barážové stretnutie. S tým sa uspokojiť nechce, hráči sľubujú, že urobia maximum, aby si vybojovali priamy postup na šampionát.

Kozák nechce špekulovať, koľko bodov ešte jeho zverenci k tomu budú potrebovať. Veľa bude závisieť, ako si budú počínať aj ich súperi. Už najbližší utorok hostia ďalšieho favorita – na žilinskom trávniku ich čaká Ukrajina. „Chceme v najbližšom dvojzápase dosiahnuť také výsledky, ktoré by nás už posunuli k vytúženému postupu,“ reaguje Kozák.

Slovenská výprava priletela včera krátko popoludní do dejiska zápasu a privítalo ju pomerne chladné a upršané počasie. Hráči si večer vyskúšali trávnik na Štadióne Carlosa Tartiera. Tréner Kozák neoznámil zostavu, ale naznačil, že má v nej už jasno. „Máme predstavu, aj o tom, čo chceme hrať, ale všetko sa rozhodne na ihrisku,“ vyhlásil.

Španielsko – Slovensko

Zápas C-skupiny kvalifikácie ME 2016, Štadión Carlosa Tartiera v Oviede, výkop o 20.45, priamy prenos na RTVS, zápas povedie ako hlavný rozhodca Damir Skomina zo Slovinska.

Predpokladané zostavy
Španielsko: Casillas – Juanfran, Sergio Ramos, Piqué, Jordi Alba – Fábregas, Busquets, Iniesta, David Silva – Diego Costa, Pedro Rodríguez
Slovensko: Kozáčik – Pekarík, Saláta, Gyömbér, Hubočan – Pečovský, Greguš – Mak, Hamšík, Stoch – Vittek.

Ako je známe, vypadli mu z rôznych dôvodov štyri opory, ktoré podali dobré výkony aj v prvom súboji so Španielmi vlani v októbri. Nemôže rátať so Škrtelom, Ďuricom, Kuckom a Weissom. Najviac ho trápilo, že sa mu rozpadla úspešná stopérska dvojica Škrtel – Ďurica. „Máme však niektorých skúsených i kvalitných obrancov, sú to najmä Michalík, Saláta, Gyömbér, Hubočan. Som presvedčený, že tí, čo dostanú šancu, sa jej chopia a odvedú dobrý výkon. Podobne je to aj na Kuckovom poste, vyskúšali sme už na ňom mladých hráčov Hrošovského i Greguša,“ naznačil Kozák. V posledných rokoch suverénni Španieli získali nielen titul majstrov Európy 2012, ale predtým sa v roku 2010 stali aj svetovými šampiónmi. Vlaňajšie MS v Brazílii im nevyšli, niektorí hráči skončili s reprezentačnou kariérou, ale stále majú mimoriadne silný tím nabitý výbornými futbalistami. Kozák ich opäť považuje za najlepších v Európe.

La Furia Roja, ako znie prezývka domácej reprezentácie, je navyše na španielskej pôde bezmála nezdolateľná – naposledy v súťažnom zápase podľahla pred vyše dvanástimi rokmi – Grécku 0:1 v Zaragoze (7. júna 2003). Odvtedy nenašla premožiteľov v 30 stretnutiach (26 výhier, 4 remízy).

So Španielmi na ich pôde jasné prehry

Slováci sa stretli so Španielmi zatiaľ päťkrát. Všetko v kvalifikačných zápasoch. Štyri razy podľahli a až naposledy, vlani v októbri v Žiline, vybojovali s favoritom víťazstvo (2:1). Kým doma s nimi odohrali vyrovnané zápasy (okrem výhry 1:2 a 1:1), na ich pôde vždy jasne prehrali – vo vôbec prvom vzájomnom súboji v kvalifikácii MS 1998 v Santa Cruz de Tenerife 1:4 a v baráži o postup na MS 2006 v Madride 1:5.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #kvalifikácia ME 2016 #UEFA EURO
Načítavajú sa športové výsledky...