Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po africkom dobrodružstve sníva o Francúzsku. Pre úspech urobí všetko

Darí sa mu na trávniku i mimo neho. Súčasťou reprezentačného kádra je Ján Ďurica už viac ako desaťročie (debut zažil v júli 2004).

30.03.2015 18:28
furbalista roka 2014, durica Foto: ,
Vtipom a humorom sa prezentoval tretí najlepší slovenský futbalista Ján Ďurica.
debata

V národnom drese odohral vyše sedemdesiat zápasov, spolu s Martinom Škrtelom utvoril mimoriadne pevnú stopérsku dvojicu. V kvalifikačných bojoch o postup na záverečný turnaj majstrovstiev Európy 2016 nechýbal na trávniku dosiaľ ani minútu.

„Prežívam nádherné obdobie. Minulý rok považujem za úspešný. Najmä vďaka výborným výsledkom s reprezentáciou,“ vraví obranca Lokomotivu Moskva a tretí najlepší futbalista Slovenska za uplynulý rok.

V ankete denníka Pravda a Slovenského futbalového zväzu tak vysoko nikdy predtým neskončil. „Teší ma, že som v silnej konkurencii dosiahol svoje najlepšie umiestnenie. Futbal je však predovšetkým o kolektíve. Dobré mužstvo nikdy neutvoria len dvaja či traja hráči. O dobré výsledky sa musia zakaždým pričiniť všetci – vrátane realizačného tímu či futbalistov na lavičke,“ tvrdí skúsený 33-ročný stopér.

Práve kolektív stojí za úspechmi Slovákov v bojoch o miestenku na turnaj do Francúzska. „Všetko funguje – vzťahy v šatni i medzi hráčmi a trénermi. Všetci sme pochopili filozofiu trénera Kozáka, čo sa prejavuje na ihrisku,“ chváli náladu v mužstve Ďurica. Oceňuje aj momentálny súzvuk tímu s fanúšikmi. „Je dôležité, aby bola väzba medzi tribúnami a ihriskom čo najlepšia. Zápas s Luxemburskom to potvrdil. Ľudia sa prišli pozrieť na nás, nie na súpera.“

Rodák z Dunajskej Stredy patrí k tým vyvoleným, ktorí si pred necelými piatimi rokmi zahrali na majstrovstvách sveta v Južnej Afrike. Rád by však okúsil aj atmosféru európskeho šampionátu, ktorý by bol pre Slovákov premiérovým v histórii. „Postup by bol splneným snom. Kvalifikáciu sme rozohrali výborne, no pred sebou máme ešte dlhú a náročnú cestu. Pre naplnenie cieľa urobíme všetko,“ sľubuje jeden z najskúsenejších hráčov Kozákovho kádra.

Na francúzskych trávnikoch by si mohol Ďurica zahrať už v pozícii otca. S priateľkou Magdalénou Šebestovou čakajú dieťa, ktoré by malo prísť na svet v máji. „Mám z toho, samozrejme, radosť. Verím, že všetko dobre dopadne a dcérka bude zdravá,“ zakončil strelec štyroch reprezentačných gó­lov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Ďurica #Futbalista roka 2014