Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Gregušovi prví gratulovali v Jablonci. Tipuje osvedčenú zostavu

Z futbalistov, ktorí sa chystajú na dva zápasy s Luxemburskom a Českom, majú najmenej reprezentačných skúseností, hoci v mládežníckych výberoch nosili dres národného výberu na sebe často.

26.03.2015 08:00
Ján Greguš Foto: ,
Ján Greguš.
debata

V prvom mužstve sa len udomácňujú. Ondrej Duda (20) a Patrik Hrošovský (22) si pripísali tridsať a šesťdesiat premierových minút proti Fínsku v novembri v rozlúčkovom zápase s minulým rokom. Ján Greguš (24), najstarší z nich, dostal od Jána Kozáka pozvánku vôbec prvý raz.

„Milé prekvapenie, nečakal som to,“ tvrdí Greguš. V zime prestúpil z Baníka Ostrava do Jablonca, ktorý útočí na líderskú pozíciu Plzne a Sparty. „Spoluhráči z Jablonca boli prvými gratulantmi k nominácii, dozvedeli sa to z internetu,“ dodáva zaujímavosť.

Naskočil do tímu, ktorý je úspešný a vedie bez straty bodu kvalifikačnú skupinu ME 2016, čo vníma aj ako svoju výhodu. „Kvalifikácia je rozohratá fantasticky a želám si, aby sme v tom teraz pokračovali. Verím, že nám vyjde najmä zápas proti Luxembursku a potom podáme dobrý výkon aj proti Česku,“ zdôrazňuje mladík, ktorého otec je známy mládežnícky tréner a momentálne pôsobí ako technický riaditeľ Slovenského futbalového zväzu.

Pre jeho syna môže byť príťažlivý najmä zápas s Českom, nielen preto, že u susedov ako hráč niekoľko sezón pôsobí. Práve s týmto súperom by si mohol nitriansky rodák odkrútiť reprezentačnú premiéru. „V českej nominácii je aj spoluhráč z Jablonca Martin Pospíšil, trochu sme sa podpichovali, ale všetko v kamarátskom duchu, prehodili sme na túto tému zopár slov. V súboji s Českom by som sa možno mohol objaviť na ihrisku. Na kvalifikačný zápas s Luxemburskom máme už osvedčenú zostavu, tá asi dostane prednosť, čo považujem za správne. Chalani hrali v doterajšom priebehu výborne.“

Patrik Hrošovský sa presadil do základnej zostavy plzenského mužstva. V českej lige je Greguš jeho súperom. „Teším sa, že sme spolu v reprezentácii, môžeme sa viac porozprávať. S Dudom som sa už stretol aj na minulom zraze a poznáme sa tiež z reprezentačného výberu do 21 rokov,“ pripomína prievidzský rodák.

Aj on vyzdvihuje najmä význam i riziko zajtrajšieho súboja s Luxemburskom. „Zápasy, v ktorých sa musí vyhrať, bývajú ťažké, ale verím, že máme kvalitu, aby sme ho zvládli. Neviem, či mi dá tréner dôveru, ale na tréningoch odvediem maximum. Budem čakať na šancu,“ doplnil.

Najmladší z trojice začínajúcich hráčov, Ondrej Duda, utrpel v januári v prípravnom súboji s Plzňou v tureckom Beleku zranenie pravej nohy, ale už je zdravotne v poriadku, odohral aj dva uplynulé zápasy v poľskej lige. Naposledy prehrala Legia Varšava v prestížnom derby v Poznani (1:2) a stratila vedenie v súťaži. Podľa Dudu podľahlo lepšie mužstvo. „Bol to prestížny zápas pred plnými tribúnami. V Poznani sme hodinu boli lepší, ale potom sme hrali oslabení a mali sme to ťažké,“ hodnotil.

Rodák zo Sniny nerieši, či nastúpi aj zajtra alebo nie. Necháva rozhodnutie na trénerovi. „Ja som pripravený, ostatné je vec trénera,“ vraví. „Proti Luxembursku nás nečaká ľahký zápas, ale tri body musia byť naše.“

Kozák zopakoval, že v dôležitom kvalifikačnom zápase nie je ideálne, aby skúšal. „Nomináciu si Hrošovský, Duda i Greguš zaslúžili svojimi výkonmi. Greguš je medzi nami prvý raz, ale sledovali sme ho dlhšie, dobré výkony podával v Ostrave, kde bol lídrom tímu a aj v Jablonci hráva pravidelne. Chcem ho vidieť v akcii. Je však málo pravdepodobné, že sa objaví on, či ďalší noví hráči v zostave už proti Luxembursku. Ich príležitosť príde proti Česku, či dostanú nejakú šancu už zajtra, ťažko povedať,“ zdôraznil tréner reprezentantov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Patrik Hrošovský #Ondrej Duda #Ján Greguš