Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Umenie je dobre sa oženiť, vraví štvornásobný tatko Kozáčik

Matúš Kozáčik pred štyrmi dňami oslavoval 31. narodeniny. Aj o ňom platí, čo o mnohých iných brankároch. Dozrievajú rokmi a s pribúdajúcimi skúsenosťami rastie ich výkonnosť. Rodák z Dolného Kubína si vybojoval pevné miesto v slovenskej reprezentácii na prahu tridsiatky a v tomto roku sa stal jasnou jednotkou medzi žrďami.

31.12.2014 14:00
Italy Soccer Europa League Foto: ,
Slovenský brankár Plzne Matúš Kozáčik v súboji s Marekom Hamšíkom z Neapola.
debata

Výrazne prispel k výbornému štartu v úvode kvalifikácie ME 2016, v ktorej odchytal všetky štyri zápasy. Darilo sa mu aj v plzenskom drese, jeho tím zimuje na čele tabuľky a on sa postaral o najdlhšiu sériu bez inkasovaného gólu.

Súperi ho v lige neprekonali 461 minút. Jednotkou je aj medzi futbalovými otcami. Je štvornásobný tatko – s manželkou Ivanou majú dcéry Matyldu (6), Žofiu (4) a dvojčatá Jána a Františka (2).

U vás muselo byť cez Vianoce veselo…
To naozaj bolo… Sú to sviatky, ktoré majú čaro pre všetkých, ale pre deti dvojnásobne. Užili sme si ich, boli krásne, ale dali nám aj dosť zabrať.

Zabrať dalo asi aj zháňanie darčekov. Nerobia vám problémy nákupy?
Podobne ako v iných veciach sa dosť spolieham na manželku. Darčekov bolo pod stromčekom dosť, ale nič výnimočné a veľké, prevládali skôr drobnosti. Na Vianociach nie sú podľa mňa najdôležitejšie, je to viac o atmosfére a rodinnej pohode.

Vy ste takú početnú rodinu plánovali?
Nie, mali sme dve dcéry a hovorili sme si, že by bolo pekné, keby ich doplnil ešte chlapec. Potom nás prekvapila správa, že na ceste sú dvojičky. Mali sme, samozrejme, veľkú radosť, ale s ďalšími prírastkami už nerátame.

Kde ste prežili sviatky? Odskočili ste si aj na rodné Slovensko?
Niekoľko voľných dní sme strávili neďaleko Dolného Kubína u rodičov. Pred Štedrým dňom sme sa vrátili a na Vianoce sme boli už doma v Prahe.

Zachytali ste si v Slavii i Sparte a v Prahe ste sa aj natrvalo usadili. Teraz dochádzate do Plzne, čo je dosť náročné. Ako to zvládate?
Najdôležitejšie je – vedieť sa dobre oženiť. Mne sa to podarilo (smiech)… Ale vážne, vybral som si naozaj dobre.

Zostáva ťarcha starostlivosti o rodinu na vašej polovičke?
Je to tak, v Plzni musím niekedy zostať i prespať, takže v plnej sezóne som s deťmi menej.

Stíha manželka všetko sama, alebo má vychovávateľku, ktorá jej s deťmi pomáha?
Nie, to odmieta. Je to náročné, ale spolieha sa na svoje sily, zvláda to. Všetka česť.

Tento mesiac ste sa objavili aj v sledovanej televíznej šou Jana Krausa. Prečo oslovili práve vás?
To presne neviem, nepýtal som sa. Určite to však súvisí s tým, že tento rok sa mi naozaj darilo, viac som sa dostal do povedomia fanúšikov i širšej futbalovej verejnosti na Slovensku i v Česku.

Rozhodovali ste sa dlho, či prijmete pozvanie?
Nie, rozhodol som sa hneď. Je to relácia, ktorú sám často sledujem a účasť v nej som vnímal ako prestížnu záležitosť.

Nemali ste trému?
Určite nejaká bola, ale pomerne rýchlo zo mňa spadla. Cítil som sa celkom príjemne. Aj ohlasy po relácii som mal dobré.

Po ktorej Krausovej otázke ste sa najviac zapotili?
Myslím, že taká ani nebola. Ako som povedal, túto šou poznám, takže som približne vedel, čo ma čaká. Hoci zdôrazňujem slovo približne, lebo Jan Kraus je dosť nepredvídateľný a dokáže hosťa prekvapiť i zaskočiť. Som však typ, ktorý má rád zábavu a humor.

Budete sa dobre zabávať aj na Silvestra?
So štyrmi deťmi určite… V pondelok sme vyrazili na hory, prelom rokov prežijeme neďaleko Špindlerovho Mlýna. V spoločnosti viacerých priateľov i ich ratolestí. Už sme si to vyskúšali pred rokom, všetkým sa nám to páčilo. Som presvedčený, že to budú aj tentoraz veselé dni. Musím si ich poriadne užiť, lebo vzápätí začíname zimnú prípravu.

Kedy štartujete?
V Plzni sa musím hlásiť na prvom tréningu už 3. januára. Čakajú nás sústredenia v Turecku i Španielsku. Verím, že sa dobre pripravíme na náročnú sezónu a nadviažeme na úspešnú jeseň v slovenskej reprezentácii i v drese Viktorie Plzeň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Matúš Kozáčik