Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kozák: Tento tím nie je len o Hamšíkovi a Škrtelovi

Kozák je ataman, ktorý od leta 2013 úspešne velí slovenským futbalovým reprezentantom. Viedol mužstvo doteraz v 16 zápasoch s bilanciou 10 víťazstiev, 3 remízy, 3 prehry, skóre 23:11. Ján Kozák (60) pripomína, že nasledujúci rok bude nesmierne náročný.

23.12.2014 09:00
Ján Kozák, Ján Ďurica Foto: ,
Tréner Ján Kozák a obranca Ján Ďurica. V ankete Športovec roka 2014 obsadili futbalisti Slovenska prvé miesto medzi kolektívmi.
debata

Čo si v práve končiacom roku ceníte najviac?
Myslím si, že výsledky hovoria za všetko. Vyhrali sme osem zápasov z deviatich a ešte so silnými mužstvami. Neviem, či je na svete výsledkovo úspešnejší tím, s lepšou ročnou bilanciou akú máme my.

Čo to pre vás osobne znamená?
Pocit väčšej zodpovednosti. Tieto výsledky sú záväzkom do nasledujúcej sezóny. Potešili sme veľa fanúšikov. Keď sa s nimi stretávam, presviedčam sa, že majú úprimnú radosť. Radi by sme v tom pokračovali a postúpili na európsky šampionát.

Mohol by po skvelom štarte v kvalifikácii ešte postup uniknúť?
Ešte nás čaká ťažká cesta. Vznikla nová situácia, stojí pred nami nová výzva. Po vyžrebovaní som si myslel, že by sme sa mohli pobiť o tretie miesto v skupine a cez baráž postúpiť na šampionát. Teraz je partia rozohraná inak. Radi by sme sa dostali na šampionát priamo, z jedného z dvoch prvých miest.

Mnohí fanúšikovia vás už vidia vo Francúzsku…
Stále platí, že máme v skupine dve silné mužstvá. Tie sa spolu s nami usadili v prvej polovici tabuľky, rozdelila sa na dve časti. Som presvedčený, že Španieli i Ukrajinci budú na budúci rok vyhrávať a zbierať body. To znamená, že aj my musíme bodovať so súpermi z druhej polovice – s Macedónskom, Bieloruskom, Luxemburskom. Podľa mňa bude na priamy postup potrebných veľa bodov, až dvadsať štyri, zatiaľ máme polovicu…

Pred vaším príchodom prežívalo mužstvo zlé obdobie. Čo sa najmä zmenilo?
Mne sa to ťažko posudzuje a porovnáva. Každý tréner, ktorý viedol národný tím, chcel určite len to najlepšie. Mužstvo formoval ešte Vlado Weiss, bol s ním na majstrovstvách sveta. Aj Mišo Hipp a Stano Griga sa s ním usilovali dosiahnuť čo najviac. Sú však obdobia, keď všetko nevychádza, nedarí sa. Táto generácia cíti šancu, mnohí majú vzhľadom na svoj vek poslednú príležitosť dostať sa aspoň raz na majstrovstvá Európy. Mali sme šťastnú ruku pri výbere hráčov, kostra sa nemení, dopĺňali sme ju hráčmi, ktorí výkonnostne vyskočili. Potrebujeme aj novú krv, zvyšovať konkurenciu.

Koho považujete za piliere vášho výberu?
Nechcem robiť nejaké poradie hráčov, tento tím je silný ako kolektív. Stále som tvrdil, že toto mužstvo nie je len o Hamšíkovi a Škrtelovi. Samozrejme, obaja sú hráči, ktorí majú svoju kvalitu, skúsenosti, čakáme od nich stále topvýkon, pôsobia v špičkových kluboch v silných ligách. Vedľa nich stoja ďalší šikovní futbalisti. Ani silné futbalové krajiny nemajú dobrých hráčov na rozdávanie. Sme malé Slovensko s limitovaným počtom kvalitných hráčov. Preto musíme držať spolu, nerozbíjať sily. Inak to bude náš koniec.

Boli ste v úspešnom roku aj s niečím nespokojný?
Všetky zápasy, alebo časti v nich, neboli vždy herne úplne ideálne, ale všetko sa odvíja od prístupu. Ten malo mužstvo vždy dobrý. Vyhrávalo aj také zápasy, ktoré sa preň nevyvíjali dobre. V Bielorusku súper vyrovnal pred koncom, ale neuspokojili sme sa s remízou. Iný bol zápas so Španielskom. V ňom takisto súper vyrovnal, ale chcel veľmi vyhrať a doplatil na to. My sme už nemali takú silu, aby sme išli za víťazstvom, ale strelili sme gól v závere z protiútoku.

Ktorý zápas bol pre vás najťažší?
Pred štartom kvalifikácie som si myslel, že sa pre nás začne všetko tretím zápasom proti Bielorusku, pretože najprv sme hrali na Ukrajine a doma sme hostili Španielsko. V týchto súbojoch sme mohli len získať. Nasledoval zápas v Bielorusku a potom v Macedónsku, ktorý bol pre mňa úplne najťažší. V ňom sa po predchádzajúcich výsledkoch čakalo, že budeme bodovať. Až potom to na mňa doľahlo. Tlak bol odrazu veľký a sám som si ho pripustil viac, ako by som chcel.

Nasleduje dlhá prestávka, s hráčmi sa stretnete na jar. Mužstvo bolo dobre rozbehnuté. Nemáte obavy z dlhej pauzy?
Menšie obavy sú vždy, pretože niektoré veci neviem ovplyvniť. Dôležitý bude zdravotný stav hráčov, či budú pravidelne hrávať a nebudú ich trápiť nijaké extra problémy. Pretože za krátky čas, ktorý strávia v reprezentácii, sa ťažko menia hlavy, myslenie.

Začínajú sa Vianoce. Zvyknete hráčom v tomto čase niečo zaželať?
Podobne ako vlani, aj teraz im poprajem príjemné sviatky. A aj oni mne. Hráči majú svoj program, väčšina je v zahraničí, ak prídu domov, bude to na krátky čas, chcú byť čo najviac s rodinami. Nevstupujem do ich súkromia. Ak sa náhodou stretneme, zablahoželáme si osobne, inak esemeskami.

Ako prežijete Vianoce vy?
Doma s rodinou. Príde syn i dcéra, z Anglicka vnuk. To sú jediné sviatky, ktoré strávime všetci spolu. Na to sa už veľmi teším.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Kozák