Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mladým futbalistom štartovné nezoberú. Nijaké nemajú

Disciplinárna komisia Slovenského futbalového zväzu sa vo štvrtok aférou slovenskej reprezentácie do 21 rokov nezaoberala.

05.12.2014 22:04
radosť, futbal, 21, slovensko Foto: ,
Radosť slovenských futbalistov do 21 rokov.
debata (1)

Výkonný výbor SFZ v oficiálnom komuniké po svojom utorňajšom myjavskom zasadnutí uviedol, že traja členovia realizačného tímu, technický vedúci Dávid Vailing, lekár Peter Kišška a masér Štefan Balla sa mali dopustiť vážneho porušenia stanov SFZ a poškodiť dobré meno slovenského futbalu i Slovenského futbalového zväzu. Preto pôjdu na koberec na disciplinárku, ktorá po preskúmaní všetkých okolností vynesie nad nimi ortieľ. Vo všeobecnosti sa očakáva, že na istý čas alebo aj doživotne nebudú môcť pôsobiť ako členovia realizačných tímov v reprezentačných výberoch.

Kedy sa disciplinárka pustí do práce a oznámi svoj verdikt nie je známe. Hovorca futbalového zväzu Juraj Čurný sa už predtým vyjadril, že až do jej rozhodnutia sa kompetentní predstavitelia zväzu nebudú k tejto situácii vyjadrovať.

Traja členovia bývalého realizačného tímu dvadsaťjednotky mali spolu s hráčmi po troch kvalifikačných zápasoch (proti Škótsku a dvakrát proti Taliansku) robiť výtržnosti , opíjať sa, spôsobiť materiálne škody. Výkonný výbor SFZ zataiľ rozhodol o trestoch pre hráčov. Nedostanú vyplatené štartovné za tri stretnutia, v ktorých mali neviazane žúrovať.

Prezdent SFZ Ján Kováčik pred týždňom na zväzovej konferencii delegátov informoval, že zväz nevie posúdiť mieru viny jednotlivých hráčov. „Mrzí ma, že sa nám nepodarí identifikovať, ktorí hráči mali na incidente väčšiu zásluhu a ktorí nemali žiadnu, lebo sa relevante nevieme k tomu dostať,“ zdôraznil.

Napriek tomu trest padol, ale mladí futbalisti o štartovné v pravom slova zmysle prísť nemôžu, lebo nijaké nedostávajú. V praxi to znamená, že hráči nemajú určenú presnú sumu, koľko kto dostane za každý zápas. Mužstvo malo vypísané len výkonnostné odmeny, ich výška bola vopred stanovená. Peniaze mal potom deliť tréner. Niekto mohol dostať za zápas dvesto eur a iný aj tisíc. Preto plošný trest pocíti každý inak a presné sumy sa u jednotlivcov nedajú vôbec určiť.

Čisto teoreticky: ak by sa peniaze vyplácali rovnostársky, každý futbalista by prišiel asi o 500 eur za zápas. Keďže im však doteraz peniaze nevyplatili, nemajú im ani čo vziať.

Niektorí hráči vraj trest akceptujú, iní s ním nesúhlasia. Brankár Dobrivoj Rusov už napríklad vyhlásil, že sa necíti vinný, na nijakých výtržnostiach sa nepodieľal, nič o nich nevie, preto plošný trest pre všetkých nepovažuje za správny.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenský futbalový zväz #slovenská futbalová reprezentáci do 21 rokov