Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

NÁZOR: Slováci a ľahšia štreka

Michel Platini očividne sympatizuje so slabšími a chudobnejšími členmi európskej famílie.

18.11.2014 16:00
Slovensko, futbal, radosť Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Najmä zásluhou futbalového bossa starého kontinentu je kedysi zarúbaná a pre mnohých nezdolateľná štreka na šampionát teraz podstatne reálnejšia.

Keď pred 38 rokmi šokovalo Československo Európu a získalo v Belehrade titul, vo finálovom turnaji sa predstavili štyri tímy. Ježkov a Venglošov výber sa ocitol v spoločnosti Nemecka, Holandska a Juhoslávie. Na budúci rok si zahrá na Euro dvadsaťštyri mužstiev…

Odteraz si môže párty futbalovej smotánky vychutnať bezmála každý druhý z tých, čo prejavia záujem. Šampionát sa stane otvorenejší, hoci padne v rejtingu svojej výnimočnosti i prestíže. Jeho brány sa otvoria aj pre lepší priemer. Iba postup už nebude preň životným triumfom.

Viacerí odstrkovaní zacítili šancu a zabrala ich vyššia motivácia. Svoje skupiny priebežne vedú Slovensko, Česko, Izrael, Poľsko, Rumunsko, Rakúsko… Ani jeden z týchto tímov sa neprebil naposledy do Brazílie na svetový šampionát a ani na predchádzajúci európsky, s výnimkou Česka (Poliaci si zahrali na Eure bez boja ako organizátor).

Do kategórie večne čakajúcich a nepostupujúcich patrili celý čas aj Slováci. Kvalifikáciu však odpálili parádne. Ako nikdy doteraz. Tím, ktorý položil doma na lopatky Španielov a Ukrajincov na ich pôde, by nemal spáliť historickú šancu a letenky do Francúzska si zahovoriť už pred barážovou lotériou. Pod Kozákovým vedením sa zatiaľ stále zlepšoval a stúpal vo svetovom rebríčku.

Karty v skupine nečakane rozdávajú Slováci a v premiére by nemali byť na miernejšie postupové kritériá odkázaní.

debata chyba
Viac na túto tému: #UEFA #Michel Platini