Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nováčikovia sa tešia, že nasiaknu úspešnou atmosférou

Obaja sú veľké talenty slovenského futbalu, obaja sú stredopoliari a ako legionári sa výrazne presadzujú vo svojich kluboch. Prvý raz dostali pozvánku do reprezentačného áčka a možno ich čaká už čoskoro aj veľká premiéra. Patrik Hrošovský má 22 rokov a Ondrej Duda je ešte mladší, na budúci mesiac oslávi dvadsať.

11.11.2014 20:00
Patrik Hrošovský, Ondrej Duda Foto:
Patrik Hrošovský a Ondrej Duda.
debata

„Som šťastný, splnil sa mi sen, ktorý má asi každý mladý futbalista,“ zareagoval po utorňajšom príchode do Senca Ondrej Duda. „Je to skvelý pocit aj preto, že chalani vyhrali všetky tri úvodné kvalifikačné zápasy, sú na čele tabuľky, dostať sa do takéhoto výberu nie je jednoduché. Prichádzame do veľmi úspešného mužstva a tešíme sa, že načerpáme aj túto úspešnú atmosféru,“ pokračoval Patrik Hrošovský, ktorý všetky kvalifikačné zápasy slovenskej reprezentácie doteraz pozorne sledoval v televízii.

Obaja na predchádzajúcom zraze boli ešte členmi reprezentačnej dvadsaťjednotky, ktorá bojovala v baráži s Talianskom o postup na ME 2015 vo svojej vekovej kategórii. Tréner Ján Kozák ich nechcel vytrhnúť z úspešného mužstva a preto dostávajú šancu teraz.

Sninský rodák Duda patrí aj napriek mladému veku medzi opory Legie Varšava, minulý týždeň rozhodol jediným gólom o výhre poľského tímu proti Charkovu v Európskej lige. Vzápätí však prišla nedeľňajšia ligová prehra v Štetíne (1:2). „Teší nás, že sme už postúpili v Európskej lige, ale bojujeme na všetkých frontoch, to je veľmi náročná situácia. Pred reprezentačnou prestávkou sme nevyhrali už tri zápasy, trochu sme si pokazili bilanciu v lige. Vo Varšave sa však cítim dobre, lebo mám dôveru trénera, to je najdôležitejšie,“ zdôraznil Duda.

Duda odchádzal do Poľska z Košíc, kde ho viedol súčasný tréner reprezentácie Ján Kozák. Bude to pre najmladšieho hráča v súčasnom kádri výhoda?

„Neviem posúdiť, či to bude pre mňa ľahšie, ale možno bude výhodou, že tréner pozná dobre mňa a ja tiež jeho,“ uvažuje Duda.

Ani Hrošovský sa pred príchodom do Senca netešil z ligového víťazstva, Viktoria Plzeň prekvapujúco podľahla v Jihlave (1:2), hoci po prvom polčase viedla, naďalej je však na čele najvyššej českej súťaže pred Spartou. Mladý Slovák bol naposledy na ihrisku 82 minút. „Teším sa, že teraz pravidelne nastupujem, usilujem sa podávať čo najlepšie výkony, aby som sa udržal v zostave,“ vraví prievidzský rodák.

Obaja mladíci pripomenuli, že s macedónskym futbalom nemajú skúsenosti a zatiaľ nevedia, čo môžu od najbližšieho súpera čakať. „Nepochybujem však, že nás čaká ťažký zápas. Podľa mňa to bude asi stretnutie o jednom góle,“ domnieva sa Duda. „Neviem, či mám nejakú šancu nastúpiť už proti Macedónsku. Budem však rád, ak sa objavím na ihrisku aspoň na pár minút, aj keď to bude až v príprave s Fínskom. Pre mňa je teraz cenné, že som vôbec v tomto tíme,“ doplnil Hrošovský.

Ján Kozák sa zatiaľ nerozhodol, či niektorý z nováčikov nastúpi v zápase s Macedónskom alebo skôr dostanú možnosť v príprave s Fínskom. "Prišli do nového prostredia, tešia sa na to.

Nechýba im talent, ani potenciál. Nomináciu si zaslúžili, lebo podávajú veľmi dobré výkony vo svojich kluboch a predtým aj v reprezentácii do 21 rokov. Majú vo svojich tímoch silnú konkurenciu a napriek tomu sa presadzujú. Aj my máme v tíme dostatok hráčov, ktorí už niečo odohrali, som najmä zvedavý, ako sa budú nováčikovia pohybovať v spoločnosti našich najlepších futbalistov, to nebude pre nich akiste jednoduché," zdôraznil tréner.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Patrik Hrošovský #Ondrej Duda