Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mladých Slovákov škaredo zarezal v boji o Euro škótsky rozhodca

Futbalisti slovenskej reprezentácie do 21 rokov prehrali 1:3 (0:2) s talianskymi rovesníkmi v utorňajšom odvetnom stretnutí baráže v Reggiu Emilia v rámci kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2015 hráčov tejto vekovej kategórie do Česka.

14.10.2014 17:02
Stanislav Lobotka Foto: ,
Stanislav Lobotka zo Slovenska (vľavo) a Federico Viviani z Talianska.
debata (14)

Keďže minulotýždňový prvý duel v Zlatých Moravciach sa skončil nerozhodne 1:1, na budúcoročný kontinentálny šampionát „dvadsaťjednotiek“ do Česka postúpila „azúrová squadra“.

Súboj výrazne ovplyvnil hlavný rozhodca Steven McLean zo Škótska, ktorý udelil desať žltých a dve červené karty a Talianom odpustil dve „jedenástky“. Domáci sa ujali vedenia už v 5. min zásluhou krásneho lobu Federica Bernardeschiho, už po štvrťhodine bolo 2:0, keď penaltu premenil Andrea Belotti. V druhom polčase znížil striedajúci Stanislav Lobotka, ale skóre uzavrel v záverečnej minúte ďalší hráč z lavičky náhradníkov Samuele Longo.

Zverenci Ivana Galáda dohrávali oslabení o v prvom polčase vylúčeného Ondreja Dudu i Adama Zreľáka, ktorý dostal červenú kartu v 78. min. Navyše, arbiter vykázal z lavičky aj Galáda a technického vedúceho SR „21“ Dávida Vailinga.

Taliansko „21“ – Slovensko „21“ 3:1 (2:0)
Góly: 5. Bernardeschi, 15. Belotti (z pok. kopu), 90. Longo – 63. Lobotka, ŽK: 25. Viviani, 30. Crisetig, 60. Berardi, 72. Bernardeschi, 88. Biraghi – 15. Duda, 19. Zreľák, 35. Lásik, 78. Rusov, 90.+ Teixeira, ČK: 35. Duda, 78. Zreľák (obaja SR) obaja po druhej ŽK za faul, rozhodoval: McLean (Škót.)
Taliansko: Bardi – Zappacosta, Rugani, Bianchetti, Biraghi – Crisetig, Viviani (55. Benassi), Battocchio – Berardi (86. Baselli), Belotti (77. Longo), Bernardeschi
Slovensko: Rusov – Pauschek, Niňaj (21. Škriniar), Teixeira, R. Mazáň – Lásik, Paur (46. Lobotka) – Schranz (83. T. Malec), Duda, Hrošovský – Zreľák

Zverenci Ivana Galáda prehrali v utorňajšej odvete baráže v Reggiu Emilia s talianskymi rovesníkmi 1:3, a keďže minulotýždňový prvý duel v Zlatých Moravciach sa skončil nerozhodne 1:1, na ME 2015 sa dostala „azúrová squadra“.

Hlavným aktérom odvety play-off na Apeninskom polostrove však nebol žiadny z futbalistov, ale hlavný rozhodca Steven McLean zo Škótska. Ten v stretnutí udelil až desať žltých a dve červené karty. V oboch prípadoch vylúčil hosťujúcich hráčov. Najprv v prvom polčase špílmachra Ondreja Dudu, ktorý dostal žltú kartu za protesty po zákroku Jakuba Paura a následnej nariadenej penalte, z ktorej Taliani dali na 2:0.

Potom sa predčasne porúčal z ihriska aj Adam Zreľák, keď v strede ihriska fauloval protihráča. McLean vykázal z lavičky hostí za protesty technického vedúceho SR „21“ Dávida Vailinga a potom aj kouča Ivana Galáda. Hlavný arbiter pritom mohol či mal zapískať až dva pokutové kopy proti domácim. V prvom prípade zrejme zahral pri zakončení Zreľáka rukou Zappacosta a zabránil lopte v ceste do siete, očividnejšie to bolo pri druhej situácii.

Prenikajúceho Schranza jasne fauloval v pokutovom území Bianchetti a rozhodca najprv ukázal na „biely bod“. Následne po minútovej konverzácii so svojím asistentom rozhodnutie zmenil a hostia zahrávali len roh. „Nikdy by som nepomyslel a nepredpokladal by som, že na takejto úrovni by sa mohlo poškodiť takýmto spôsobom našim hráčom a našej krajine,“ stručne zhodnotil odvetný duel rodák z Krupiny Galád.

Nič to nemení na fakte, že Slováci bojovali do poslednej chvíle a napriek početnej nevýhode sa snažili streliť vyrovnávajúci gól, ktorý by znamenal postup. Nepodarilo sa im to, no výkonmi v kvalifikačných bojoch v skupine i následnej baráži si hanbu neurobili. Získali skalp Holandska i Škótska a mnoho nechýbalo a mohli zatieniť aj úradujúcich vicemajstrov Európy Talianov.

Národný tím SR do 21 rokov sa teda nepredstaví druhýkrát na kontinentálnom šampionáte. Prvýkrát sa to podarilo v roku 2000, keď generácia okolo Vratislava Greška, Szilárda Németha či Miroslava Barčíka a Karola Kisela pod vedením Dušana Radolského obsadila štvrté miesto a kvalifikovala sa aj na olympijské hry 2000 do Sydney.

Hlas:
Ivan Galád (tréner SR „21): "Nikdy by som nepomyslel a nepredpokladal by som, že na takejto úrovni by sa mohlo poškodiť takýmto spôsobom našim hráčom a našej krajine.“

Adam Zreľák (útočník SR „21“): „V prvom rade treba povedať, že rozhodca nezvládol zápas. Hneď v úvode nám dal kartu za zdržiavanie, a to sa predsa na začiatku stretnutia nerobí. Dvadsať minút nás potom Taliani tlačili, keď sme však zabrali v druhom polčase, boli sme lepší ako súper. Potom arbiter nariadil penaltu proti domácim, ale vzápätí ju zrušil a dal iba roh. Keby to nechal tak, určite by sme 'jedenástku ' premenili a potom už ubránili tú remízu. Toto, čo predviedol rozhodca, by sa vo futbale nemalo robiť. V desiatich sme hrali lepšie ako oni, súper len odkopával lopty. Ešte aj keď nás bolo o dvoch menej, tak sme ich tlačili. Napokon sme inkasovali z brejku, keď sme hrali vabank. S tým sa už nedalo nič robiť.“

Ondrej Duda (stredopoliar SR „21“): „Myslím si, že chlapci podali super výkon. Napriek môjmu vylúčeniu, za každého stavu a pri každej situácii hrali to, čo sme si povedali v kabíne. Plnili sme to, na čom sme sa dohodli. Nechceli sme sa vzdať, aj keď sme prehrávali o dva góly. Strašne ma mrzí, že som dostal červenú kartu. Taliani neboli takí nebezpeční, nijako extrémne nám nehrozili. Prehru beriem na seba, je to z veľkej časti moja chyba, nemôžem dostať takú zbytočnú žltú kartu a oslabiť mužstvo. K rozhodcovi sa už ani nechcem vyjadrovať. Prvú kartu som dostal za protesty, ale nebol som vulgárny, slušne som sa opýtal, prečo nariadil penaltu. Bol to môj prvý kontakt s arbitrom a on mi ‚z fleku‘ ukázal žltú kartu. V druhom prípade to bol z mojej strany faul, neprotestoval som, ale keď som videl druhú žltú, tak som bol poradne prekvapený.“

14 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentáci do 21 rokov