Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hviezda stojí vedľa hviezdy. Od bránky až po útok

Majstri sveta i Európy. Víťazi prestížnej Ligy majstrov. Opory najslávnejších klubov planéty - od Realu Madrid a Barcelony, cez londýnsku Chelsea či Manchester City až po Bayern Mníchov.

09.10.2014 09:00
Diego Costa Foto: ,
Diego Costa v drese londýnskej Chelsea.
debata

Na žilinskom trávniku sa vo štvrtok večer predstavia prvotriedne hviezdy. Pýšia sa nielen výnimočným futbalovým umom a úspechmi, ale aj bankovými kontami, ktoré sú naplnené miliónmi eur.

Napokon, za služby španielskych géniov sú najbohatšie kluby sveta ochotné platiť rozprávkové peniaze.

Ponúkame vám vizitky dvojice opôr z družiny Vicenteho Del Bosqueho. Prvá bude čeliť slovenským strelcom, druhá budí rešpekt defenzívy Jána Kozáka.

Symbol klubovej vernosti

Brankárskou jednotkou najslávnejšieho futbalového klubu sveta je od osemnástich rokov. Počas pätnástich sezón odchytal v drese Realu Madrid takmer sedemsto zápasov a priviedol ho k sedemnástim trofejám. Pochváliť sa môže tromi triumfami v Lige majstrov či piatimi titulmi majstra Španielska.

Iker Casillas patrí k najlepším gólmanom planéty viac ako desaťročie. Pre fanúšikov Realu je nielen hrdinom a oporou, ale aj symbolom vernosti. V žiadnom inom klube totiž počas kariéry nepôsobil.

„Na štadióne Santiaga Bernabeua som našiel dokonalý domov. Klub a všetko, čo sa ho týka, mi prirástlo k srdcu,“ vraví 33-ročný brankár, ktorému síce záver minulej sezóny nevyšiel, keď sa dopustil niekoľkých chýb, no o miesto v reprezentačnom výbere neprišiel.

Práve naopak, v Del Bosqueho výbere patrí k najrešpekto­vanejším mužom. Napokon, za Španielsko nastúpil už 157-krát a s kapitánskou páskou na ruke ho priviedol k triumfom na majstrovstvách sveta 2010 i európskych šampionátoch v rokoch 2008 a 2012.

Je tak len tretím hráčom v histórii futbalu, ktorý vyhral v úlohe kapitána oba veľké medzinárodné turnaje a Ligu majstrov. Okrem Casillasa to dokázali len legendárni Franz Beckenbauer s Didierom Deschampsom.

Brazílsky stroj na góly

Napriek tomu, že o necelý mesiac bude mať už 27 rokov, do povedomia futbalových fanúšikov sa výraznejšie dostal až vlani. V drese Atlética Madrid nastrieľal 27 ligových gólov a bol jedným z hlavných dôvodov, prečo sa po dlhom čase neradoval zo španielskeho titulu jeden dvojica gigantov FC Barcelona – Real Madrid.

Niet divu, že o Diega Costu sa okamžite strhla bitka medzi najbohatšími klubmi sveta. Vyhrala ju londýnska Chelsea, ktorá za svoju novú tvár neváhala vyplatiť 40 miliónov eur. „Som nesmierne šťastný, že si zahrám v takom silnom tíme. Verím, že sa mi bude v Chelsea dariť,“ uviedol Costa po podpise zmluvy, ktorá mu zaručuje týždenný príjem 200-tisíc eur.

Klíma na Stamford Bridge sadla rodákovi z Brazílie zrejme lepšie, ako sám predpokladal. V úvodných siedmich kolách nastrieľal už deväť gólov a suverénne vedie tabuľku kanonierov. „Veľmi rád by som skóroval aj na Slovensku,“ poslal odkaz domácej defenzíve, pre ktorú bude dnes večer zrejme najvážnejšou hrozbou.

Ak by sa jeho slová naplnili, tešil by sa Costa z premiérového gólu v reprezentačných farbách. V predošlých piatich dueloch za Španielsko ani dvoch stretnutiach v drese brazílskeho národného tímu neskóroval ani raz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Iker Casillas #Diego Costa