Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Madride nám pomáhala značka Dubovský

Tengo el corazón partido. Rozpoltené srdce. Slovami piesne Alejandra Sanza si pomáha Jana Chudíková, aby vyjadrila pocity pred stretnutím Slovensko - Španielsko v kvalifikácii ME 2016.

08.10.2014 12:00
Jana Chudíková Foto:
Manželia Jana Chudíková a Emilio Pérez veria, že na šampionát postúpia obe ich krajiny - Slovensko i Španielsko.
debata

„Polovicu života som prežila na Slovensku a polovicu v Španielsku. K obom krajinám mám hlboký vzťah, zázemie mám aj tu, aj tam, neviem povedať, kde sa cítim viac doma a na koho stranu sa prikloním vo štvrtok,“ vraví rodená Bratislavčanka, ktorá od začiatku roka pracuje na španielskom veľvyslanectve v Bratislave. Podobný futbalový zmätok v duši prežíva aj jej manžel Emilio Pérez. A svoje sympatie medzi obe krajiny spravodlivo delí aj ich dospelá dcéra Susana.

To je zápas, na aký sme čakali

V slovensko-španielskej rodine dôležitý zápas nevyvolá nijaké rozbroje ani konflikt záujmov. „Doma si vravíme, konečne máme zápas, na aký sme čakali. Teraz až deväť rokov, od súboja, v ktorom futbalisti bojovali o postup na svetový šampionát do Nemecka. Prežívame každé stretnutie, v ktorom narazia na seba reprezentácie našich krajín, je jedno, či ide o tenis, hádzanú alebo iný šport. Môj manžel to už rozhodol – ty budeš držať palce Španielsku a ja Slovensku. V každom prípade platí, že nech sa to skončí akokoľvek, my nemôžeme prehrať,“ smeje sa Jana Chudíková, ktorá vyštudovala fyziku, neskôr aj manažment a venovala sa najmä marketingu v rôznych firmách.

S Emiliom sa spoznali ako študenti. Striedavo žili v oboch krajinách, ale podstatnú väčšinu spoločného života strávili v Madride. „Mám pocit, že Slováci a Španieli majú veľa spoločného, aj preto som sa u vás vždy cítil ako doma. Som veľmi povďačný, ako ma na Slovensku prijali,“ zdôrazňuje Emilio.

Zo slovenských športovcov obdivoval Petra Dubovského, s ktorým sa poznali aj osobne. Keď pôsobil v Reale Madrid, zavše sa stretávali. „Bol to veľmi talentovaný futbalista a sympatický mladý muž, prirodzený a otvorený,“ spomína na futbalovú legendu.

Aj pre Janu malo stretnutie s bývalým hráčom Realu a Ovieda značný význam. „Pred dvadsiatimi rokmi nežilo v Madride ešte veľa Slovákov. Musela som najmä krátko po rozdelení Československa často vysvetľovať, že už existuje nová krajina, mnohí ju nepoznali. Meno Peter Dubovský sa vtedy rovnalo Slovensko, bola to značka, na ktorú Španieli zaberali. Stačilo ho spomenúť a hneď im bolo všetko jasné. Á, Slovensko, Bratislava, reagovali,“ pokračuje Jana.

Keď sa zoznámili, komunikovali po anglicky, teraz je v ich rodine „úradným“ jazykom španielčina. Na rozdiel od manželky, ktorá ovláda Emiliovu rodnú reč perfektne, on si osvojil zo slovenčiny len základné výrazy. Miluje prostredie slovenských kúpeľov, ich minerálne pramene i minerálky, Vysoké Tatry, slovenské jedlá a najmä bryndzové halušky, pivo i víno, ktoré považuje za rovnako kvalitné ako španielske. Manželka prebudila jeho lyžiarsku vášeň a na Slovensku sa stal aj veľkým fanúšikom hokeja, prežíva každý svetový šampionát.

Španieli budú opäť silní

Jane imponujú v Španielsku najmä ľudia, ich prístup k životu. „Sú otvorení, srdeční, priateľskí. Španieli majú krásne more, veľa slnečných dní v roku, ktoré dodávajú človeku energiu. Vyhovuje mi klíma, ale aj strava, bohatý výber rýb,“ približuje Jana.

zväčšiť Na spoločnej lyžovačke na Bezovci. Foto: ARCHÍV JANY CHUDÍKOVEJ
Jana Chudíková Na spoločnej lyžovačke na Bezovci.

V ich rodine má šport dôležité miesto, radi sa chodia korčuľovať, lyžovať, dcéra sa dlho súťažne venovala v Španielsku modernej gymnastike. Emilio držal palce slovenským futbalistom na MS v Afrike, nadchlo ho ich víťazstvo nad Talianskom i štyri Vittekove góly, ale dodáva, že čo sa týka futbalu, nie je typický Španiel. Nemá svoj obľúbený klub, hoci je rodený Madridčan, neprežíva ani rivalitu Realu a Barcelony. Je vždy fanúšikom španielskej reprezentácie.

„Nepotešili ma výsledky na šampionáte v Brazílii, ale niečo podobné sa dalo čakať, raz to muselo prísť,“ domnieva sa. „Je ťažké sa dostať na vrchol a ešte ťažšie sa na ňom udržať. Tím musel riešiť generačnú výmenu, ale myslím si, že bude opäť silný, vyrovná sa s posledným neúspechom.“

Podľa jeho manželky Španieli vedia aj prehrávať a dokážu sa vždy spojiť okolo reprezentačného tímu. „La Rocha, červení, zjednocujú všetkých Španielov. Aj v zložitých časoch im dodávajú optimizmus. Oni hľadajú vo všetkom vždy aj niečo pozitívne. Pred časom vraveli: máme ekonomickú krízu, ale sme majstri Európy!“

Manželia aj s dcérou Susanou nebudú chýbať zajtra v hľadisku v Žiline a zhodli sa, že Španielsko vyhrá 2:1. „Tip by nemal vychádzať len zo srdca, ale z rozumu, z odhadu šancí tímov. Ak by sme mali povedať, čo si želáme, tak najmä výborný futbal, nejaké góly a remízu. My sa pozeráme ďalej, stretnú sa dva najlepšie tímy v skupine a veríme, že obe postúpia na šampionát,“ uzatvárajú manželia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #kvalifikácia ME 2016