Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovákov ťahajú z tretieho koša. Môže stačiť aj tretie miesto

Slovenský futbal čaká jedenásta kvalifikácia na veľký šampionát (MS, ME). Vo vyše dvadsaťročnej ére samostatnosti bol úspešný len raz. O tom, kto bude stáť zverencom Jána Kozáka na ceste na finálový turnaj majstrovstiev Európy 2016, ktorý sa uskutoční vo Francúzsku, sa rozhodne v nedeľu v Palais des Congres Acropolis v Nice. Žrebovať budú viaceré osobnosti, organizátori pozvali najmä legendárnych brankárov a jedným z nich by mal byť aj bývalý československý reprezentant Ivo Viktor.

23.02.2014 08:00
Hamšík, Kucka Foto: ,
Na Mareka Hamšíka a Juraja Kucku čakajú ďalšie kvalifikačné boje.
debata (5)

Slovenský tím sa ešte vo finálovom turnaji ME nepredstavil, ale teraz sa mu otvára šanca, aká ešte nebola. Na EURO 2016 sa prvý raz predstaví až 24 mužstiev (doteraz maximum 16) a postupový kľúč bude miernejší. Ak si odmyslíme absolútnych outsiderov, bezmála polovica krajín môže na finálový turnaj vyslať svojho zástupcu.

Istú účasť majú Francúzi. Na kvalifikáciu nastúpi 53 európskych tímov, medzi ktorými bude premiérovo Gibraltar. Rozdelili ich do šiestich výkonnostných košov, Slovensko sa ocitlo v treťom. V hre je 23 voľných miest.

Nasadenie na žreb kvalifikácie ME 2016 vo futbale

1. kôš: Španielsko, Nemecko, Holandsko, Taliansko, Anglicko, Portugalsko, Grécko, Rusko, Bosna a Hercegovina
2. kôš: Ukrajina, Chorvátsko, Švédsko, Dánsko, Švajčiarsko, Belgicko, Česko, Maďarsko, Írsko
3. kôš: Srbsko, Turecko, Slovinsko, Izrael, Nórsko, SLOVENSKO, Rumunsko, Rakúsko, Poľsko
4. kôš: Čierna Hora, Arménsko, Škótsko, Fínsko, Lotyšsko, Wales, Bulharsko, Estónsko, Bielorusko
5. kôš: Island, Severné Írsko, Albánsko, Litva, Moldavsko, Macedónsko, Azerbajdžan, Gruzínsko, Cyprus
6. kôš: Luxembursko, Kazachstan, Lichtenštajnsko, Faerské ostrovy, Malta, Andorra, San Maríno, Gibraltár

„Ani tento postupový kľúč nezaručuje, že na šampionát postúpime,“ pripomína futbalový expert Milan Lešický. „Očakávam ťažkú kvalifikáciu, hoci šanca je vždy. Pred každým žrebovaním máme veľké oči, ale už sme mali aj prijateľný žreb i zloženie skupiny a neboli sme úspešní. Možno okrem piatich-šiestich najsilnejších tímov z prvého koša, ktoré môžeme označiť za jasných favoritov, ostatní sú pomerne vyrovnaní a môže vyhrať každý s každým. Rozhodne aktuálna forma a aj zdravotný stav kľúčových hráčov.“

Lešický zdôrazňuje, že z prvého koša by prial slovenským reprezentantom Grécko alebo Rusko. „Gréci majú silné mužstvo, ale slabšie ako ostatné krajiny v prvom koši. Rusko má dobrých hráčov, ale často nie silný tím. Oboch súperov navyše dobre poznáme aj z predchádzajúcich kvalifikácií,“ zdôraznil. „Z druhého koša by som bral Írov alebo Maďarov, hoci rešpektujem, že maďarský futbal sa úrovňou dvíha. Aj v košoch pod nami sú však nepríjemní súperi, ktorí nás potrápia. Určite by som bol rád, keby sme sa vyhli balkánskym tímom.“

Kvalifikácia sa začne v septembri tohto roku a na kontinentálny šampionát postúpia priamo prvé dve mužstvá v každej z deviatich skupín a k tomu aj najlepší tím z tretej priečky (19). Ďalších osem výberov z tretích miest v skupinách čaká ešte baráž o posledné štyri miesta vo finálovom turnaji, ktorý štartuje 10. júna 2016.

Osem skupín bude mať po šesť tímov, deviata päť. K nej pripoja Francúzsko, ktoré bude hrať prípravný zápas vždy s pauzujúcim mužstvom. Z politických dôvodov sa nemôže Španielsko stretnúť v jednej skupine s Gibraltarom, ktorý prijali do UEFA len vlani v máji a v premiére v novembri uhral so Slovenskom bezgólovú remízu. V novej kvalifikácii budú hracími dňami štvrtok až utorok. V prípade dvojzápasov štvrtok a nedeľa, piatok a pondelok alebo sobota a utorok.

Dôležité dátumy ME 2016

  • 7. september 2014 – začiatok kvalifikácie
  • 13. október 2015 – koniec kvalifikácie v skupinách
  • 12. až 17. november 2015 – barážové zápasy
  • 12. december 2015 – žreb finálového turnaja
  • 10. jún 2016 – otvárací zápas finálového turnaja
  • 10. júl 2016 – finále ME

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #futbal #ME 2016 #los