Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vengloš sa vzdal peňazí v Istanbule. Dal prednosť Slovensku

Slovenskí futbaloví reprezentanti odohrali od rozdelenia federácie 216 zápasov. Premiéru na medzinárodnej scéne zažili na pôde Spojených arabských emirátov. Bola víťazná. V nedeľu uplynulo od tohto stretnutia presne dvadsať rokov.

02.02.2014 09:00
Jozef Vengloš Foto: ,
Jozef Vengloš.
debata

„Bol to historický moment pre slovenský futbal a bolo v podstate jedno, kto stál proti nám,“ zdôrazňuje Jozef Vengloš, ktorý sa ako prvý posadil na trénerskú lavičku slovenských futbalistov.

„Vnímal som, že sa začína nová éra a záležalo mi, ako ju odštartujeme, hoci išlo ešte len o prípravu. Silne som si uvedomoval: konečne sme tu, máme svoju vlastnú futbalovú reprezentáciu a bolo by skvelé, keby sme zaujali v európskom futbale dôstojné miesto.“

Tréner? Jasný ako facka

Vengloša schválilo do funkcie prvého trénera vedenie zväzu desať mesiacov pred prvým zápasom (6. apríla 1993), keď ešte nijaké mužstvo neexistovalo. Už viac ako tri mesiace fungovalo samostatné Slovensko, lenže dobiehal posledný ročník československej ligy a Reprezentácia Česka a Slovenska (pod skratkou RČS) bojovala až do novembra 1993 v kvalifikácii o účasť na šampionáte v Amerike.

„Vengloš? Toto rozhodnutie bolo jasné ako facka. Nepochybovali sme ani na chvíľu, že len on sa môže posadiť na reprezentačnú lavičku,“ potvrdzuje prvý šéf slovenského futbalu Milan Služanič. S Venglošovým angažovaním to však nebola úplne hladká záležitosť. Viedol v tom čase turecký veľkoklub Fenerbahce Istanbul. „Podstatné bolo, že keď sme mu funkciu ponúkli, videli sme, že viesť slovenskú reprezentáciu, vnímal ako česť. Ukázalo sa, že problémom nebol ani plat, hoci v Turecku zarábal neporovnateľne vi­ac.“

Vengloš dostal päťdesiattisíc korún mesačne. (Jeho nástupcovia už brali viac: Jankech sedemdesiattisíc a Galis, ktorý nastúpil neskôr, stotisíc.) V Istanbule mal zmluvu do leta 1993. Klub mu ponúkol jej predĺženie, dostal aj iné ponuky, ale rozhodol sa vrátiť domov.

„V podstate mi bolo jasné od začiatku, že túto prácu chcem robiť a tešil som sa na ňu. Pre mňa bol honor byť prvým trénerom reprezentácie, slovenský futbal mi dal veľa a keď sa naskytla táto šanca, vnímal som to ako možnosť niečo mu splatiť svojimi skúsenosťami,“ tvrdí Vengloš, ktorý predtým dva razy priviedol československých reprezentantov na majstrovstvá sveta a pôsobil aj ako kouč austrálskej reprezentácie, Sportingu Lisabon, Aston Villy, neskôr sedel tiež na lavičke Celticu Glasgow.

Premiéra bez Dubovského a Moravčíka

Slovenský tréner storočia patril v tom čase do štúdijnej skupiny FIFA a UEFA a často pôsobil ako lektor v rôznych kútoch sveta. Aj vďaka jeho kontaktom sa podarilo vybaviť účasť na dobre obsadenom zahraničnom turnaji, hoci Slovensko bolo neznámym a aj nezaujímavým súperom. Domáci tím Spojených arabských emirátov i Egypt štartovali na predchádzajúcom svetovom šampionáte v Taliansku a Maroko sa už chystalo na cestu do USA, kde sa začínali majstrovstvá sveta o štyri mesiace.

Vladimír Weiss strelil prvý gól Slovenska v... Foto: Jozef Baran
Vladimír Weiss Vladimír Weiss strelil prvý gól Slovenska v novodobej histórii.

„Budovanie tímu bolo postupné a pomalšie, ako som možno čakal. Nedá sa ani povedať, že reprezentácia bola všestranne podporovaná. Objavil sa nesúlad medzi jej záujmami a najsilnejším klubom. Na prvom turnaji sme nemali k dispozícii kompletný výber, chýbali niektorí domáci hráči i legionári, ktorých však vtedy bolo ešte málo,“ pripomínal Vengloš, ktorý mal hneď od začiatku voľnú ruku a veľké kompetencie.

V premiére nemohol rátať s dvoma legionármi – Petrom Dubovským z Realu Madrid a Ľubomírom Moravčíkom zo St. Etiénne. Len oni dvaja hrávali pravidelne v poslednom federálnom výbere. Po víťaznej premiére, o ktorej rozhodol prvým historickým gólom Vladimír Weiss (zahral si už na MS 1990), prišli dve prehry s Egyptom a Marokom a táto bilancia znamenala tretie miesto v turnaji.

„Narazili sme na súperov technicky zdatných, ktorí boli zohratí a kompaktní, my sme sa len dávali dokopy. Mužstvo však ukázalo svoj potenciál. Bolo dôležité rýchlo formovať tím a hrať ťažké zápasy, lebo už na jeseň nás čakali úvodné zápasy v kvalifikácii ME 1996,“ hodnotí po dvadsiatich rokoch Jozef Vengloš.

Štatistika prvého zápasu
Spojené arabské emiráty – Slovensko 0:1 (0:0) v Shariahu, 2. februára 1994. Gól: 47. Weiss. Zostava Slovenska: Vencel – Stúpala, Moravec, Hipp, Kinder – O. Daňko, Tomaschek, Hyravý, Weiss – J. Timko, Faktor (75. Zvara). Úvodný súboj turnaja, v ktorom Slováci odohrali ďalšie dva zápasy: Egyptu podľahli 0:1 (0:0) a Maroku 1:2 (1:1). Obsadili tretie miesto.

Fakty z reprezentačnej histórie

  • Počet zápasov: 216
  • Bilancia: 82 – 55 – 79
  • Počet strelených gólov: 299
  • Počet inkasovaných gólov: 268
  • Počet trénerov: 9
  • Najviac štartov: Miroslav Karhan 107
  • Najviac gólov: Róbert Vittek 23
  • Najvyššia výhra: 7:0 (3×)
  • Najvyššia prehra: 0:5 (2×)
  • Najčastejší súper: Česko a Lichtenštajnsko po 9×

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská futbalová reprezentácia #Vladimír Weiss st. #Jozef Vengloš