Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zemetrasenie muselo prísť, lúčil sa Griga a Hipp

Odstupujúci tréneri slovenských futbalistov Stanislav Griga a Michal Hipp považujú za zlomový v ich reprezentačnej kariére súboj s Gréckom.

19.06.2013 14:12 , aktualizované: 14:45
hipp, griga Foto: ,
Michal Hipp a Stanislav Griga.
debata (9)

Slováci v ňom podali solídny výkon a boli minimálne vyrovnaným súperom Grékom, ale na Pasienkoch podľahli (0:1). „Chýbalo nám v ňom šťastie. Tento zápas priniesol zlom nielen v boji o Brazíliu, ale aj v našom pôsobení v reprezentácii,“ zdôraznil Griga.

Spoluprácu na úrovni dvoch rovnocenných trénerov, ktorú im viacerí vyčítali, nepovažujú za kľúčový problém neúspechu. „Samozrejme, usilovali sme sa nájsť vždy nejaký konsenzus, ale naše futbalové videnie a názory sú blízke, nemuseli sme potláčať svoju osobnosť na úkor toho, aby naša dvojica fungovala,“ vysvetlil Griga. „Ja som vo futbale tímový hráč a ním aj zostanem,“ dodal Hipp.

Obaja prijali zodpovednosť za neúspech a vyjadrili sa, že nechcú hádzať vinu len na hráčov. „Určite si nerobili v reprezentácii, čo chceli, mantinely boli dané a tie rešpektovali, s výnimkou jedného známeho prípadu po zápase v Litve, ktorý sme disciplinárne riešili a uzavreli. Nemali sme problémy s ich disciplínou mimo ihriska. Mali sme problém s tým, čo bolo na ihrisku, nedokázali sme z nich vyžmýkať, čo mali na ňom odviesť. Každý z hráčov chcel ísť do Brazílie, ale zároveň chcel, aby ho to príliš nebolelo, aby to vybojovali desiati kamaráti na ihrisku,“ pokračoval Griga.

Čo ho najviac prekvapilo? „Nikdy som si nepredstavoval, že na tejto úrovni budem musieť tak často pripomínať hráčom, za koho hrajú, ako sa hrá v reprezentácii. Že budem musieť vysvetľovať základné veci, často zvýšeným hlasom i krikom. Čakal som iné problémy, že sa budeme baviť o taktike a podobne, nie o elementárnych záležitostiach.“ Tréneri tvrdia, že po neúspešnom zápase v Lichtenštajnsku mali pripravené riešenia, scenár, ako pokračovať ďalej. Nechceli ho však upresniť.

„Teraz je to už zbytočné, je to ex post. Na výkonnom výbore sme sa vyjadrili, čo máme v pláne. Už v lietadle sme sa bavili, čo ďalej, všetci sme cítili, že takto to ísť ďalej nemôže, že taký zápas sa nemôže opakovať. Cítili sme, že zemetrasenie musí prísť. Zemetrasenie prišlo odvolaním trénerov, ale ak by sa to nestalo, urobili sme ho aj my. Určite by sme však nevymenili polovicu mužstva a neprijali názory, aby sme pozvali len hráčov z ligy. Vždy by to bola reprezentácia Slovenska, za ktorú musia hrať najlepší hráči. Hamšíka a Škrtela by sme určite vždy pozvali. Ak hrali slabo, bola to chyba nás trénerov, nedokázali sme ich pripraviť tak, aby hrali rovnako ako každý týždeň v Neapole alebo Liverpoole. Niektorí futbalisti by sa však po Vaduze do najbližšej nominácie nedostali,“ zdôraznil Griga.

Hipp odmietol, že v reprezentácii fungujú dve skupiny Hamšíkova a Škrtelova, že kolektív je rozbitý. „Obaja najlepší hráči spolu komunikujú, naozaj som nikdy nepostrehol podobné problémy,“ vyhlásil. „Mužstvo musí mať svoju dušu, chémiu, hráči si musia navzájom sadnúť a mať aj svojho nepísaného vodcu. Toto všetko tomuto tímu trošku chýba,“ priznal Griga.

Nomináciu nových kandidátov, ktorými sú Ján Kozák a Ľubomír Moravčík nechceli lúčiaci sa tréneri komentovať. „To musí rozhodnúť výkonný výbor. Sme pripravení sadnúť si s novým trénerom na kávu a hovoriť o našich skúsenostiach, pomôcť mu, ak prejaví záujem. Ak nie, budeme mu držať palce, prajeme mu všetko najlepšie. Slovenský futbal potrebuje úspech,“ uzavrel Griga.

9 debata chyba