Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kozák je už iný a najlepší, tvrdí šéf zväzu

Dvaja rozhodujúci muži, ktorí výberú nového trénera slovenskej reprezentácie, sú presvedčení, že ideálnym mužom bude Ján Kozák.

13.06.2013 18:29
Ján Kováčik Foto: ,
O novom trénerovi je zrejme rozhodnuté. Prezident SFZ Ján Kováčik (vpredu) a viceprezident Karol Belaník si želajú Jána Kozáka.
debata (7)

Súčasný tréner MFK Košice, ktorý oslávi o necelý rok šesťdesiatku, má za sebou skvelú hráčsku minulosť (futbalista roka 1981 v ČSSR, účastník ME 1980 i MS 1982).

Ako tréner sa popri kvalitnej práci stal známy aj búrlivou povahou a viacerými nepríjemnými incidentami. Patril k častým hosťom na disciplinárke a schytal aj exemplárne tresty – ročný i sedemmesačný trest. Prezident SFZ Ján Kováčik si ho však vybral za svojho kandidáta, považuje ho v súčasnosti za najlepší typ a osvojil si to aj viceprezident zodpovedný za reprezentáciu Karol Belaník. Neobávajú sa jeho povahy?

„My už máme na zväze jednu prchkú povahu, trénera dvadsaťjednotky Ivana Galáda a dokázali sme s ním spolupracovať, za celé obdobie nevyviedol nič,“ pripomenul Kováčik.

„Verím, že Ján Kozák je už iný Ján Kozák, ako si ho mnohí pamätáme. Posledné tri-štyri roky, keď sme sledovali jeho prácu a pôsobenie, boli iné ako v minulosti.“

Belaník ho doplnil: „U každého človeka, ak budeme chcieť, nájdeme pozitíva i negatíva. U pána Kozáka prevažujú pozitíva. Samozrejme, vieme o sprievodných problémoch, ktoré sa u neho prejavili v minulosti, ale v tomto období prevažuje, že po športovej stránke je úspešný. Je predurčený k tomu, aby dokázal, čo od neho očakávame – aby mužstvo bolo správne motivované, aby malo vzťah k reprezentácii, aby to dokazovalo od prvej minúty.“

Potvrdil, že s Kozákom budú hovoriť aj o negatívnych momentoch a prípadné dôsledky za ne sa objavia aj v zmluve. Košický tréner doviedol 1. FC k dvom slovenským titulom – v roku 1997 a 1998. „Vtedy dokázal dobre manažovať bohatých milionárov, mám pocit, že dokáže zvládnúť aj našich milionárov z reprezentácie,“ dodal Kováčik.

Oslovil v minulosti bývalých reprezentanov a pýtal sa, kto bol najlepší tréner, ktorý ich viedol. „Od desiatich som počul to isté meno – Ján Kozák.“

Belaník vylučuje, že sa bude pýtať aj súčasných hráčov, kto by sa mal stať trénerom. „Nie je to štandardný postup, hoci možno najskúsenejší majú do toho čo povedať. Je to však vyložene kompetencia členov výkonného výboru SFZ, aby navrhli najvhodnejších kandidátov,“ zdôraznil Belaník.

Ján Kozák: Reprezentácia sa neodmieta

Najväčším kandidátom na post trénera slovenskej futbalovej reprezentácie je Ján Kozák, ktorý v súčasnosti vedie corgoňligový klub MFK Košice. „V prvom rade je mi ľúto, že Stano Griga a Mišo Hipp skončili vo funkciách. Sú to dobrí ľudia a moji priatelia. Ja som to však nemohol ovplyvniť,“ uviedol Ján Kozák st. (nar. 17. 4. 1954). „Situácia sa však takto vykryštalizovala a ja s tým nič nenarobím,“ dodal.

Ešte pred štvrtkovým verdiktom sa s Jánom Kozákom spojil prezident SFZ Ján Kováčik. „Išlo len o taký ‚oťukávací‘ rozhovor, v ktorom som však dostal ponuku viesť národný tím. Bolo to však v rovine, keby prišlo k ukončeniu spolupráce s doterajšími trénermi. Povedal som mu: v prípade, že sa tak stane, tak vyjadrím súhlasné stanovisko. Reprezentácia, to sa neodmieta,“ poznamenal J. Kozák a doplnil:

„Nechcem predbiehať udalosti, minimálne do 30. júna som s určitosťou trénerom MFK Košice. Chcem však povedať, že viesť národný tím je nielen výzva, ale aj obrovská zodpovednosť. A koho by som si vedel predstaviť v realizačnom tíme? To je v tejto chvíli zatiaľ bezpredmetné riešiť.“
(sita)

7 debata chyba