Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci majú desiaty žilinský pokus a jasnú úlohu - konečne vyhrať

Žalostná bilancia na žilinskom štadióne, súper, ktorého v úvode kvalifikácie nezdolali a nevyhnutnosť plného bodového zisku.

22.03.2013 10:00
Marek Hamšík, Marek Sapara Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Taká je východisková pozícia slovenských futbalových reprezentantov pred dnešným stretnutím s Litvou v kvalifikácii MS 2014.

Po viac ako sedemnástich mesiacoch sa vracajú do Žiliny, kde v uplynulých piatich stretnutiach nevyhrali a strelili len dva góly. Naposledy tu pochovali predchádzajúcu kvalifikáciu na minuloročný európsky šampionát (Arménsko 0:4, Rusko 0:1).

Tréneri i hráči sú presvedčení, že teraz nepriaznivú bilanciu zlomia. Ak si chcú udržať šancu na postup, inú možnosť ani nemajú. „Čaká nás prioritný zápas. Musíme sa pobiť o tri body, ktoré z tohto stretnutia potrebujeme. Dve predchádzajúce v príprave – s Českom a Belgickom – nám nevyšli. Teraz musíme odohrať lepší zápas a dosiahnuť lepší výsledok. Keby sme podali taký výkon ako naposledy v kvalifikácii s Gréckom, podľa mňa by nám to s Litvou stačilo,“ domnieva sa tréner Stanislav Griga.

Slováci vlani v októbri po solídnej hre podľahli na Pasienkoch Grékom (0:1), čo im komplikuje situáciu pred prvým tohtoročným pokračovaním kvalifikácie. V Žiline očakávajú podporu divákov i žičlivé prostredie. V porovnaní s otváracím kvalifikačným súbojom vo Vilniuse (1:1) chýbajú trénerskej dvojici Griga – Hipp štyria hráči základnej zostavy. Jedným z nich je brankár Mucha, ktorý sa práve po tomto súboji dočasne vzdal reprezentácie.

Súperovi sa v porovnaní s poslednými zápasmi rozpadla obrana, chýbajú mu z nej traja stabilní futbalisti. „V litovskej zostave budú zmeny, ale to platí aj o nás, nám tiež chýbajú niektorí hráči,“ reagoval tréner Michal Hipp. „Nie je to len o tom, kto komu chýba. Tomu nemôžeme podľahnúť a súpera ani na chvíľu podceniť. Nie je to o menách. Presvedčili sme sa o tom aj v predchádzajúcich stretnutiach. Rozhodujúce je, ako nastupujú hráči na zápas, ako sú skoncentrovaní, nastavení v hlavách na dôležité stretnutie,“ doplnil Griga.

Litva vyhrala v G-skupine zatiaľ len jeden zápas a v tabuľke je za Slovenskom. Naposledy podľahla na pôde jedného z favoritov skupiny Bosny a Hercegoviny 0:3. „Podľa mňa však tridsať minút bola v tomto zápase lepším mužstvom,“ varuje Hipp.

Slovenskí tréneri majú o zostave jasno, ale prezradia ju až pred zápasom. Určite nemôže nastúpiť Kornel Saláta, ktorého čaká operácia kolena a už opustil tím, ktorý sa od pondelka pripravuje v Žiline a okolí. Aj niektorí ďalší mali menšie problémy, ale už všetci trénovali a mali by byť zdravotne v poriadku. Namiesto Salátu tréneri nikoho nepovolali. „Ak to urobíme, tak až po zápase s Litvou a pred stretnutím so Švédskom,“ dodal Griga.

Predpokladané zostavy
Slovensko: Kuciak – Hubočan, Škrtel, Ďurica, Švento – Sapara, Pečovský, Kucka, Hamšík, Mak – Jakubko.
Litva: Karčemarskas – Kijanskas, Mikuckis, Šemberas, Andiuškevičius – Mikoliunas, Panka, Černych, Pilibaitis, E. Česnauskis – Šernas.

1 debata chyba