Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Senzácia! Česi doma prehrali s Litvou 0:1

Prvýkrát v samostatnej českej histórii nevyhral národný tím úvodný zápasu kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy. Českí futbalisti v Olomouci podľahli Litve 0:1 a hneď v úvode bojov o účasť na šampionáte v roku 2012 stratili dôležité tri body. Víťazný gól pobaltského mužstva strelil v 25. minúte Šernas, o pätnásť minút neskôr nepremenil Baroš penaltu.

07.09.2010 22:23
Tomáš Rosický Foto:
Česku nepomohol ani návrat kapitána Tomáša Rosického (vpravo).
debata (14)

Usporiadatelia sľubovali niekoľko dní dopredu na Androvom štadióne búrlivý kotol, ale diváci sa prejavovali rovnako pomaly ako český tím. Vlažná atmosféra ako by sa preniesla na trávnik, kde síce domáci mali herne stále navrch, lenže do šancí sa príliš nedostávali. Litovčania rýchlo zhustili priestor pred svojou šestnástkou a najväčšia zbraň trénera Michala Bílka v podaní režiséra Rosického príliš nefungovala.

A tak sa hralo hlavne po stranách, kde mali na škodu domáceho výberu Litovci navrch. Hlavne priestor Pudila, ktorý zaskočil na ľavej strane obrany, pripomínal diaľnicu a niekoľkokrát odtiaľ prišlo vážne nebezpečenstvo. V úvode však najviac vystrašil fanúšikov brankár Čech, ktorý sa pri pokuse o kľučku pošmykol a takmer tak dal šancu na skórovanie Pankimu.

Najväčšie hrozby prichádzali po českých rohových kopoch, keď boli v šestnástke súpera obaja stopéri. V 25. minúte však prišla rýchla akcia súpera po českej ľavej strane - ostro centro­val Stankeviči­us, k lopte sa dostal voľný Šernas, a jeho prudká hlavička napla sieť – 0:1.

Ani brankár Petr Čech nezabránil českej prehre... Foto: ČTK
Petr Čech Ani brankár Petr Čech nezabránil českej prehre s Litvou 0:1.

Česi sa okamžite snažili skóre vyrovnať, ale nevyšiel Feninov pokus po Hübschmanovej uličke, rovnako ako Plašilov trestný kop na zadnú žrď. V 38. minúte sa síce štadión radoval, ale predčasne – Pudil stál pri svojej strele v jasnom ofsajde.

O dve minúty neskôr ale prišla ešte väčšia príležitosť otočiť vývoj zápasu, pretože Fenin bol jedným z obrancov hostí faulovaný a rozhodca nariadil penaltu. Lenže tú Barošovi výborný gólman Karčemarskas vyrazil. Poslednú šancu pred polčasom mal Fenin, ale pálil tesne mimo.

Aj úvod druhej časti hry nebol zrovna presvedčivý, Čechom sa nedarila kombinácia. Až v 55. minúte sa osmelil Plašil, ale jeho delovka mierila mimo. Diváci v týchto chvíľach český tím príliš nepodržali, na hlavy hráčov sa začal znášať piskot.

Od 60. minúty sa valil na litovskú bránku trvalý tlak, hostia sa len výnimočne dostávali cez polovicu. Lenže žltá hradba hostí bola i tak nepriedušná. Diváci boli netrpezliví a každú nevydarenú akciu ocenili negatívnymi reakciami. Potlesk síce priniesla rýchla kombinácia a tvrdá Necidova rana v 79. minúte, ale tá išla vysoko nad.

A keď arbiter neodpískal za zákrok na Baroša tesne pred koncom penaltu, dospel zápas do nečakaného finále. V ňom nepremenil stopercentnú šancu Necid, a tak Česi na úvod prišli o všetky body a ich strata už na štarte kvalifikácie môže byť osudová.

I-skupina:
ČR – Litva 0:1 (0:1)

Gól: 26. Sernas

Externé odkazy
14 debata chyba