Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Podľa Hamšíka Slováci odviedli svoje, Kucka: V 1. polčase nás prehrali

Slovenskí futbalisti v generálke na štart kvalifikácie EURO 2012 s Chorvátskom (1:1) neoslnili, no osemfinalista MS v JAR mal v podobe Chorvátov mimoriadne ťažkého súpera. Do rámca prípravného zápasu presne zapadlo trénerom Vladimírom Weissom avizované skúšanie iného herného systému v prvom polčase, ako bol úspešný "africký" 4-2-3-1.

12.08.2010 12:01
hamsik, vukojevic Foto:
Marek Hamšík v súboji s Chorvátom Ognjenom Vukojevičom.
debata (4)

Hra Slovákov na dvoch útočníkov zo štvorčlennej zálohy (4–4–2) príliš nefungovala, bronzový tím z MS 1998 najmä v prvom dejstve boj o dôležitý stred poľa vyhral. Hra nemala až také tempo, ako by si medzištátny zápas žiadal, hoci treba zohľadniť začiatok sezóny, resp. snahu hráčov nezraniť sa.

Príjemné prekvapenie afrického šampionátu, stredopoliar pražskej Sparty Juraj Kucka, podobne nepodal hviezdny výkon, no na ploche absolvoval len polčas po dohode s reprezentačným koučom: „Boli sme dohodnutí, tréner ma trochu šetril, keďže už teraz v piatok máme ligový zápas. A potom nás v Lige majstrov čaká Žilina,“ vysvetlil najprv bývalý hráč Ružomberka a potom sa pustil do hodnotenia zápasu: „V strede poľa mali v prvom polčase Chorváti navrch, od toho sa to odvíjalo. Mali viac z hry, boli lepším tímom. Ukázalo sa, že máme ešte na čom pracovať. Chceli sme vyskúšať nový systém, ale mali sme tam vždy až troch ich hráčov, ťažko to išlo obehať. Potom sme zmenili systém a už to bolo lepšie.“

Podobnou optikou sa pozeral na súboj so štvrťfinalistom EURO 2008 aj špílmacher SSC Neapol Marek Hamšík. Ten nastúpil na Pasienkoch až na druhý polčas a okamžite po príchode ho bolo na ploche cítiť. „Nebol to najkrajší zápas, prevažovala hra v strede poľa, bolo málo šancí. Ale myslím, že výsledok proti takémuto súperovi platí. My môžeme byť nespokojní, lebo sme dostali zbytočný gól zo štandardky. Boli dva systémy, jeden v prvom polčase, druhý v druhom, ale myslím, že svoje sme si splnili. Chorváti veľmi dobre držia loptu a to ukázali aj v Bratislave.“

Do mužstva sa po nešťastnom zranení, ktoré ho vyradilo z účasti na majstrovstvách sveta, vrátil skúsený Miroslav Karhan z nemeckého 1. FSV Mainz. Na rukáv si pri dopredu určenej absencii Hamšíka v prvom polčase navliekol kapitánsku pásku a snažil sa z pozície štítového stredopoliara dirigovať spoluhráčov. Svoj štart s poradovým číslom 98 však za veľký návrat nepovažoval: „Návrat by to bol, keby som dlho pauzoval pre nejaký iný dôvod. Ale keď človek pauzuje pre zranenie, tak to nie je až také dramatické, preto by som to nevidel ako nejaký klasický návrat. Snažím sa chalanom pomôcť, mám už niečo odohrané a možno aj tréner sa spolieha, že ich trochu podirigujem. Ak povedal, že som mu na MS chýbal, je to pre mňa také malé potešenie,“ vyjadril sa skúsený veterán, ktorý môže čoskoro, už po prvých dvoch kvalifikačných zápasoch s Macedónskom (3. septembra, Pasienky), resp. Ruskom (7. septembra, Moskva) osláviť jubilejný stý štart v reprezentačnom drese. „Chorváti majú výborný tím a my sme im z hry nedovolili nič, akurát musíme zlepšiť štandardky. Zápas s Macedónskom bude úplne o niečom inom. Bude v inom napätí, pôjde o kvalifikačné body,“ uzavrel Karhan.

4 debata chyba