Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rusi s pompou oznámili, že čoskoro odohrajú futbalový zápas proti jednej z európskych reprezentácií. V Moskve hovoria o bratoch

Rusko bude v marci hostiť Srbsko v priateľskom futbalovom zápase v Moskve. Bude to prvýkrát, čo ruská reprezentácia nastúpi proti európskemu súperovi od invázie na Ukrajinu v roku 2022.

31.01.2024 17:46
740011014 Foto:
Srbskí futbalisti.
debata (80)

Ruský futbalový zväz v stredu na sociálnej sieti uviedol, že zápas sa bude hrať 21. marca na štadióne Dinama Moskva.

„Presne 50 dní do zápasu medzi Ruskom a Srbskom!“, odznelo na oficiálnom twitterovom profile ruskej futbalovej reprezentácie.

„Tešíme sa na priateľský zápas s našimi bratmi!“

UEFA už potvrdila, že na tento duel udelila povolenie. Ruské národné tímy a kluby majú zákaz účasti v súťažiach UEFA, no toto pozastavenie sa nevzťahuje na prípravné zápasy.

„Oficiálne stanovisko UEFA je výkrikom, ktorý sa môže stať akýmsi odkazom pre každého. Všetci sú už unavení obhliadaním sa na politiku. Vo svete, kde politika riadi šport, určite nie je a nemôže byť žiadna sloboda,“ glosuje ruský portál Sovietsky sport.

Od invázie na Ukrajinu bolo Rusko vyradené z medzinárodných futbalových súťaží, ruský národný tím organizoval väčšinou priateľské zápasy proti tímom z Ázie a Afriky, ako aj jeden proti Kube v novembri.

Zápas proti Bosne a Hercegovine bol naplánovaný na koniec roka 2022, ale po námietkach niektorých bosnianskych hráčov sa nikdy neuskutočnil.

Ruská ženská reprezentácia hrala minulý rok prípravné stretnutia proti Bielorusku, Číne, Iránu a Paraguaju.

Srbský futbal má úzke väzby s Ruskom, ktorého štátna energetická firma Gazprom stále sponzoruje slávny klub Crvena Zvezda Belehrad.

SR Futbal NL 1. kolo Košice Slovan KEX Čítajte viac Na futbalovom trhu nefungujú pravidlá ako v obchode s regálmi. Slovan v tom nevie chodiť, dopláca na to aj Weiss

UEFA vylúčila svojho dlhodobého komerčného partnera po začiatku vojny na Ukrajine.

Srbsko je tiež účastníkom tohtoročných majstrovstiev Európy, ktoré v júni a v júli hostí Nemecko.

Pred týždňom vyvolala veľký ohlas správa, že futbalisti Slovana Bratislava nastúpili počas sústredenia v Katare na prípravný duel proti Dinamu Moskva. Vedenie belasých za tento krok zožalo veľa kritiky a prišlo o možnosť nastúpiť proti Slavii Praha v generálke na jarnú časť ligy.

Hovorí sa dokonca aj o tom, že duel s Dinamom skomplikoval Slovanu aj situáciu na prestupovom trhu, keďže údajne mal záujem o Jakuba Hromadu zo Slavie i útočníka Gersona Rodriguesa z Dinama Kyjev.

Nad počínaním slovenského klubu krútil hlavou aj bývalý ukrajinský futbalista Oleksij Derypapa, ktorý kedysi pôsobil aj v slovenskom Interi Bratislava.

„Ťažko získaná povesť sa dá ľahko zašpiniť krvou. Krvou Ukrajincov, lebo Rusko nedodržiava žiadne pravidlá vojny, nebombarduje vojenské ciele. Jednoducho útočí tam, kde môže zabiť ľudí,“ uviedol rodák z Kyjeva pre ukrfootball.ua.

Zápas Slovana s Dynamom Moskva podľa neho nemá nič spoločné so športom. "Je to nedôstojný a hanebný čin, ktorým podporili ruský futbal.

Zárobky futbalových klubov v sezóne 2022/2023 Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
Ktoré kluby v minulej sezóne zarobili najviac?...

Ten podporuje ruskú armádu, takže Slovan nepriamo podporil zločiny okupantov na našom území," poukazuje Derypapa na fakt, že mnohé ruské športové kluby sú úzko prepojené so štátom.

Bývalý futbalista za neustále diskutovaným slovensko-ruským futbalovým súbojom vidí aj politiku. Podľa Derypapu má na tom podiel nástup novej slovenskej vlády.

Premiéra Roberta Fica označil za druhého Viktora Orbána a zdôraznil, že šéf Smeru sa stavia negatívne k vojenskej pomoci pre Ukrajinu.

„Súvisí to so zmenou politickej orientácie na Slovensku. Som si istý, že zápas Slovana s Dynamom bol politickým rozhodnutím,“ neskrýva svoj názor Ukrajinec.

Derypapa podľa portálu football24.ua apeluje na predstaviteľov UEFA, aby zakázala európskym klubom hrať prípravné zápasy s ruskými tímami.

koláž Čítajte viac Briti kritizujú Abramoviča. Tvrdia, že chce peniaze z predaja Chelsea posunúť aj Rusom na Ukrajine

Pravdou však je, že s Dinamom Moksva medzitým odohrali prípravné zápasy aj kluby z iných krajín. Napríklad z Rakúska, či z Bulharska.

Bratislavský klub sa bráni a doteraz nevidí na stretnutí s ruským celkom nič zlé.

Veľký kritikom belasých zostáva po ich uplynulom konaní šéf Slavie Jaroslav Tvrdík. Ten vraj spočiatku nechcel veriť, že sa Slovan chystá na stretnutie proti Moskve. „Ale keď sme zistili, že Dinamo všetko vysiela naživo, nebolo čo riešiť. Popreli by sme filozofiu Slavie za posledné dva roky,“ odpovedal na otázku iDNES.cz Tvrdík.

Slavia má vo svojom strede dvoch ukrajinských futbalistov – Maksyma Talovjerova a Tarasa Kačarabu. "Od nich sme neustále počúvali o hrôzach vojny a strachu o svoje rodiny. V hoteli Slavia sme ubytovávali utečencov, najmä ženy a deti.

Ujali sme sa nadaného chlapca Maksyma Kravčuka, sirotu, ktorý vo vojne stratil rodičov. Hrať po tom všetkom so Slovanom, to bolo nezlučiteľné s našimi ideálmi," potvrdil Tvrdík.

Aleksandar Čavrič Čítajte viac Odchod po ôsmich rokoch. Slovan sa lúči so svojou hviezdou, Čavrič nevylučuje návrat

Slavia bude hrať napokon v generálke proti inému slovenskému tímu. Proti Zlatým Moravciam. Je to akási zhoda okolností, lebo takýto dule vôbec nebol v pláne. Vybavilo ho takpovediac PR oddelenie slovenskému klubu.

Šéf Slovana Ivan Kmotrík ml. totiž z Kataru Slavii odkázal, že na sústredenú chce silných súperov, lebo ak by mal hrať so Zlatými Moravcami, zostal by s klubom na Slovensku.

Zlaté Moravce vzápätí na sociálnej sieti odkázali Slavii, že sú pripravení nahradiť Slovan. A príbeh bol na svete.

„Zavolali sme si a objasnili si, že to od nich nie je len marketingové podpichnutie. Do hodiny sme sa dohovorili,“ opísal následné dohody Tvrdík.

823116125 Čítajte viac Zmena dresu je na spadnutie. Boženík si zahrá s legendou Realu, čaká sa na krok Rakitiča

"K Slovensku mám silný vzťah, slúžil som v armáde s mnohýmo slovenskými kolegami a bolo pre mňa ťažké, keď som v roku 1992 na misii UNPROFOR zažil delenie na dve vojenské jednotky.

Nemali sme problém hrať so slovenským tímom. Budeme chcieť vybrať čo najviac peňazí a zvažujeme, že ich prvýkrát pôjdeme symbolicky odovzdať na Ukrajinu osobne," doplnil Tvrdík.

A reakcia Slovana?

"Sme zástancami toho, že šport by mal spájať a nie rozdeľovať. Vojna prebieha na viacerých miestach na svete a športovci nemôžu za to, odkiaľ pochádzajú. Nemali by byť diskriminovaní za to, kde sa narodili.

Nebudeme ich odsudzovať či diskriminovať na základe národnosti alebo pôvodu, a tento postoj nebudeme ani do budúcna meniť. Pre príklady nemusíme chodiť až tak ďaleko. Aj na Slovensku pôsobia ruskí hokejisti.

Rovnako hokejisti z Ruska hrajú bez obmedzení v NHL, tenisti a tenistky nastupujú na turnajoch, čo je správne, žiaden športovec by nemal byť diskriminovaný, pokiaľ neporušuje pravidlá. Odmietame teda tento mediálny lynč," vyhlásil generálny riaditeľ klubu Ivan Kmotrík ml.

80 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #ruskí futbalisti