Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zlomenina nohy bola iba kvapkou v mori. Tím s piatimi transrodovými osobami čelí kritike súperov i rodičov

V Austrálii vzbĺkli vášne po tom, čo ženský futbalový turnaj vyhral tím zložený z piatich transrodových hráčok, z ktorých jedna bola obvinená zo zlomenia nohy súperovi.

02.04.2024 16:39
The Flying Bats Foto:
Netopiere vyhrali všetky zápasy na turnaji.
debata (3)

Klub Flying Bats FC vyhral všetky svoje zápasy na štvortýždňovom amatérskom turnaji Beryl Ackroyd Cup v Sydney a za zdvihnutie trofeje získali odmenu okolo 600 eur.

Na zisk trofeje sa veľmi nepredreli. Podľa britského denníka The Telegraph sa jeden zo zápasov skončil víťazstvom 10:0, pričom jeden z transrodových hráčov zaznamenal dva hetriky.

Organizátori vraj pred vyvrcholením turnaja usporiadali krízové stretnutie, na ktorom ostatné súťažiace tímy varovali, že ak odmietnu nastúpiť proti Netopierom, bude to mať za následok disciplinárne konanie.

Kendall Martínová Čítajte viac Konečná pre transrodovú ženu. Perlu v drese Barcelony stopli pravidlá: Nemám výhodu, tvrdí

Podľa nich by to bolo považované za diskrimináciu, po ktorej by mohol prísť trest. Transsexuálne ženy sa v Austrálii môžu zúčastňovať na ženských futbalových súťažiach, ale na krízovom stretnutí sa vraj stretli s množstvom odporu zo strany konkurenčných tí­mov.

Jedna z transrodových hráčok mala v minulosti spôsobiť súperke dvojnásobnú zlomeninu nohy. V reakcii na to sa drvivá väčšina spoluhráčok zranenej rozhodla viacej nenastúpiť na zápas proti „Netopierom“.

Predstavitelia iných klubov uviedli pre miestne médiá, že veľa rodičov zakázalo svojim dcéram nastúpiť na zápas proti Flying Bats.

Danielle McGaheyová Čítajte viac Stopka pre transrodové ženy. Priekopníčka v reprezentácii neskrýva veľké sklamanie

Príčinou bol strach o ich zdravie, keď videli desivý výkonnostný rozdiel medzi klubom s transrodovými hráčkami a ostatnými tímami.

„Naše dievčatá sa prišli zabaviť a očakávajú, že budú hrať v ženskej súťaži. Neprihlásili sa do zmiešanej súťaže,“ povedal jeden z vyšších funkcionárov klubu na turnaji.

Prezidentka Flying Bats Jen Pedenová obhajovala svoje zverenkyne aj triumf v súťaži. Uviedla, že tím je za inklúziu a „trans ženy patria do ženskej súťaže, pretože s týmto pohlavím sa identifikujú“.

Vzostupy a pády nešťastníka Michaela Ballacka Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Život a kariéra bývalého nemeckého futbalistu...
3 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #ženský futbal #transrodové osoby #futbalistky #The Flying Bats