Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pripomínalo zakázaný nacistický symbol. Adidas odstránil z predaja kontroverzné číslo

V Nemecku riešia pobúrenie v súvislosti s oficiálnym dresom pre domáce majstrovstvá Európy. Reč je o drese s číslom 44.

01.04.2024 14:00
Nemecká futbalová reprezentácia Nemecko Foto:
Nemeckí fanúšikovia môžu byť pokojní, dres s číslom 44 nikto nosiť nebude.
debata (8)

Dizajn písma novej kolekcie reprezentačných dresov v súvislosti s číslom 44 nápadne pripomínal skratku SS – Schutzstaffel, zakázaného polovojenského oddielu nacistickej strany NSDAP v rokoch 1925 až 1945.

Organizácia bola v Nemecku a na okupovaných územiach počas druhej svetovej vojny zodpovedná za represie a zločiny proti ľudskosti vrátane stráženia a prevádzky koncentračných táborov.

Spomínané číslo 44 nebude počas európskeho šampionátu v Nemecku nosiť žiadny futbalista, keďže káder národného tímu bude pre EURO 2024 očíslovaný od 1 do 23. Ale v online obchode Adidas si zákazníci mohli prispôsobiť svoj dres podľa predstáv a objednať si ľubovoľné meno a číslo.

Ako informoval Sport Bild, nacistické výrazy ako „vodca“ alebo „Hitler“ už v online obchode známy výrobca športovej obuvi a oblečenia zablokoval. Zákazníci si však naďalej môžu vybrať priezviská ako napríklad Goebbels (minister propagandy nacistického režimu) či Göring (minister letectva a neskôr vrchný veliteľ Luftwaffe).

Nectarios Triantis Čítajte viac Babrák roka? Šialená situácia v Ibrox Parku: Najhorší priamy kop v histórii futbalu

Bild sa u spoločnosti Adidas informoval, ako zareagovala na tému čísla 44, ktorú otvoril na Twitteri novinár Tobias Huch. „Číslo 44 zablokujeme čo najskôr,“ uviedol hovorca spoločnosti Oliver Brüggen.

Zároveň sa dištancoval od akéhokoľvek spájania s bývalým režimom. „V spoločnosti Adidas pracujú ľudia z približne 100 krajín, naša spoločnosť stojí za presadzovaním rozmanitosti a inklúzie a ako spoločnosť aktívne bojujeme proti xenofóbii, antisemitizmu, násiliu a nenávisti vo všetkých formách.“

Podobne reagoval aj Nemecký futbalový zväz (DFB) pričom zdôraznil, že sa dištancuje od akýchkoľvek krajne pravicových myšlienok a že číslo 44 používať nebude.

Krásna talianska moderátorka Diletta Leottaová Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Je považovaná za najkrajšiu moderátorku na...
8 debata chyba
Viac na túto tému: #nemecká futbalová reprezentácia #Adidas #ME vo futbale 2024