Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Manko futbalového zväzu je 650 000 eur

Slovenský futbalový zväz (SFZ) má k 30. marcu 2011 manko 650 000 eur, ktoré každým dňom rastie. K tejto negatívnej ekonomickej bilancii prispelo nielen nedávno medializované zvýšenie odmien pre hráčov A-mužstva SR za účasť na MS 2010 v Juhoafrickej republike, ale predovšetkým riešenie nedotiahnutých ekonomických problémov z minulosti.

30.03.2011 13:43
Ján Kováčik Foto:
Ján Kováčik.
debata (11)

Všetky tieto nedostatky zdedil prezident SFZ Ján Kováčik a spol. po predchádzajúcom vedení.

„Museli sme to v každom prípade urobiť, aby sme boli rešpektovanou a dôveryhodnou organizáciou, akou naozaj chceme byť,“ povedal v stredu na stretnutí s novinármi Ján Kováčik na margo zverejnených faktov o hospodárení na zväze. Ďalej uviedol, že od novembra 2010 urobili pri kontrole hospodárenia SFZ viacero auditov, na základe ktorých im odborníci vypracovali dvadsaťstranovú správu o zistených chybách v nakladaní s finančnými prostriedkami. „Sme združenie s deväťmiliónovým obratom a audit nám pri rozbore financovania vypracoval dvadsaťstranovú správu nedostatkov,“ pripomenul Ján Kováčik.

Šéf SFZ v stredu prvýkrát verejne zaujal stanovisko ku správe, ktorá sa nedopatrením dostala na verejnosť prostredníctvom médií ešte skôr, ako mu Rada SFZ na to dala mandát. „Správu som pripravoval pre Radu SFZ, nemala byť až do jej súhlasu publikovaná. Keďže sa tak stalo, rozhodol som sa prvýkrát vyjadriť k niektorým faktom v nej,“ zdôraznil J. Kováčik. Ako ďalej uviedol, v správe budú len holé fakty, nebudú v nej vyjadrené žiadne osobné názory alebo pocity. „Správa pre Radu SFZ pozostáva z 15 kapitol, kde som dôkladne analyzoval nielen ekonomickú situáciu na SFZ. Chýba v nej iba jedna kapitola, ktorá sa týka zmluvy s marketingovou spoločnosťou UFA Sports Slovakia. Podpísaná zmluva s touto spoločnosťou mi neumožňuje zverejniť fakty a skutočnosti, ktoré tento kontrakt obsahuje,“ vysvetlil J. Kováčik a ďalej pokračoval: „Nikdy som verejne nepovedal, že hráči A-mužstva si za účinkovanie na MS v JAR odmenu nezaslúžia. Myslím si však, že súčasná mediálna kampaň o ich odmenách by nevznikla, ak by dopredu boli stanovené pravidlá hry, podľa ktorých by sa postupovalo. Darmo teraz niektorí bývalí funkcionári rozdeľujú odmeny pre hráčov na štartovné, víťazné prémie a odmeny za postup zo skupiny. Faktom je, že namiesto pôvodných 40% z celkovej sumy prémií z MS dostali až 77,11%. Toto by som nezverejnil, keby sa ma ľudia z regiónov, do ktorých pravidelne chodím, nepýtali, kedy dostanú nejaké peniaze za účasť Slovenska na majstrovstvách sveta aj oni. Keďže nesedím len v Bratislave, ale cestujem po celom Slovensku, viem, že témou častých rozhovorov sú najmä odmeny za MS. Mrzí ma to, ale musel som im povedať, že peniaze nedostanú, lebo žiadne nie sú,“ otvorene konštatoval Ján Kováčik.

Prezident SFZ sa vo svojej správe dotkol aj v súčasnosti už neexistujúcich subjektov, napr. vtedajšieho občianskeho združenia ŠK Slovan Bratislava, ktoré v rokoch 1997 – 1999 na nákup nehnuteľností spotrebovalo takmer 1,3 mil. eur. „Keďže toto občianske združenie už v súčasnosti neexistuje, nemáme tie peniaze od koho vymáhať a museli sme ich zaradiť do položky nášho zväzu. Takisto sa nevieme domôcť ďalších 500 000 eur, lebo nemôžeme zistiť, kam tieto peniaze putovali a na čo boli použité,“ zdôraznil J. Kováčik v sídle SFZ na Trnavskej ceste v Bratislave.

Ján Kováčik sa vo svojom dlhšom monológu dotkol aj nedávnych mediálnych vyjadrení nového prezidenta Únie ligových klubov (ÚLK) Dušana Tittela ako aj čestného prezidenta SFZ Františka Laurinca. „Najskôr by som chcel vysvetliť, prečo sme neboli na zraze reprezentácie pred kvalifikačným zápasom s Andorrou. Spolu s generálnym sekretárom SFZ Jozefom Klimentom sme boli na 35. kongrese UEFA v Paríži, kde okrem zástupcov Bieloruska, ktorí nedostali víza, boli všetci vedúci funkcionári členských štátov UEFA,“ skonštatoval J. Kováčik a ďalej pokračoval: „Prakvapilo ma, že Dušan Tittel, ktorý bol v minulosti päť rokov generálnym sekretárom SFZ, v médiách tvrdí, že zloženie delegácie SFZ na kongres UEFA musí schváliť výkonný výbor SFZ. Prešiel som si všetky zápisnice z jeho päťročného funkčného obdobia a nikde som takúto povinnosť nenašiel.“

Prezidenta SFZ tiež prekvapilo, že Dušan Tittel sa vyhlásil za prvého viceprezidenta SFZ z pozície aktuálneho šéfa ÚLK. „V platných stanovách SFZ nie je funkcia prvého viceprezidenta definovaná. Sú len traja viceprezidenti bez poradia. Takisto ma prekvapuje, že člen výkonného výboru nevie, že na SFZ sa nechodí len raz za mesiac, keď je na programe výkonný výbor. Ak by chcel aktívne v slovenskom futbale pracovať, chodil by častejšie. Nedá mi ešte nespomenúť jednu vec. Dušan Tittel v médiách tvrdil, že za čias bývalého vedenia SFZ končili rozpočet s plusovou sumou 258 000 eur. Žiaľ, on si to zle prečítal, lebo je to práve naopak – tých 258 000 je manko, nie zisk. A k dnešnému dňu to manko narástlo na takmer 650 000 eur,“ pripomenul šéf SFZ a zároveň zdôraznil, že jeho správa je o faktoch a nie o dohadoch a emóciách.

Prezident SFZ sa na tlačovej besede otvorene postavil aj k nedostatkom okolo nedávneho vyhlasovania ankety o Futbalistu roka 2010 a pracovníkom médií sa ospravedlnil za to, že slovenskí reprezentanti po galavečere v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava neprišli na dopredu sľúbené stretnutie s pracovníkmi médií. „Chyba sa stala na strane SFZ, preto sa všetkým verejne ospravedlňujeme. Ak by však bola lepšia komunikácia, k tomuto by nebolo prišlo. Omyl sme spôsobili my na SFZ,“ dodal Ján Kováčik.

11 debata chyba