Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Odišla ďalšia legenda: Popluhára nasledoval kapitán z Čile Novák

Vo veku 79 rokov zomrel v pondelok ráno kapitán strieborného tímu z futbalových majstrovstiev sveta v roku 1962 v Čile Ladislav Novák. Rodák z Loun patril v 50. a 60. rokoch k najlepším obrancom na svete.

21.03.2011 09:40 , aktualizované: 10:35
Ladislav Novák Foto:
Ladislav Novák.
debata

Novák patril k pilierom silnej generácie, ktorej snaženie vyvrcholilo ziskom strieborných medailí na majstrovstvách sveta 1962 v Čile. Jeho postom bol ľavý kraj obrany a typickými znakmi jeho herného prejavu boli predvídavosť, rýchlosť, technická zdatnosť a korektný boj. Zmysel pre fair play staval Novák najvyššie, hrubosť nemala v zozname jeho obranných zákrokov miesto. Novák vedel hrať na hranici tvrdosti a byť nepríjemným protivníkom, nikdy sa však neznížil k zákernému faulu. Aj vďaka tomu nevidel ani raz počas svojej kariéry červenú kartu.

Novák bol známy profesionálnym prístupom k futbalu – príkladnou životosprávou a pevným denným režimom. Prísnosťou sa sám seba udržiaval v kondícii. „Naozaj som takto žil. V príprave som si pridával dávky naviac, trénoval som aj na dovolenke. Starostlivo som si strážil hmotnosť, nefajčil som, alkoholu som sa vyhýbal,“ povedal kedysi.

Ľavý obranca sa stal jednou z kľúčových postáv Dukly Praha v ére Josefa Masopusta. V tomto drese sa osemkrát tešil z majstrovského titulu. V reprezentácii odohral 75 zápasov, z toho 71 s kapitánskou páskou. Zúčastnil sa na troch svetových šampionátoch a okrem striebra v Čile získal aj bronz na ME v roku 1960. Po skončení hráčskej kariéry sa Novák stal trénerom a na začiatku 70. rokov viedol krátko aj československú reprezentáciu. S Duklou získal ďalší titul ako tréner v roku 1982.

Posledných niekoľko rokov strávil Novák v liečebni pre dlhodobo nemocných v Ostředku pri Benešove. Pre chorobu sa nezúčastnil ani na tohtoročnej oslave Masopustovej osemdesiatky.

debata chyba