Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Akoby mi zomrel brat, spomína na Dzúrika spoluhráč Semeník

Na futbalovom ihrisku bol bojovníkom na pohľadanie. Do súbojov chodil s maximálnym nasadením, žiadny nevypustil. Na ten posledný v živote však nestačil. Po boji so zákernou chorobou navždy opustil slovenský futbal mnohonásobný reprezentant Peter Dzúrik. Odišiel vo veku nedožitých 42 rokov.

10.09.2010 15:38
Peter Dzúrik Foto:
Bývalý slovenský futbalista Peter Dzúrik zomrel vo veku 41 rokov na následky ťažkej choroby.
debata (3)

„Veľmi chcel nad chorobou zvíťaziť. Mal silné srdce, ale príroda bola silnejšia. Akoby mi zomrel brat,“ povedal o bývalom spoluhráčovi so smútkom v hlase jeden z jeho najlepších kamarátov Róbert Semeník.

Košický rodák začínal s futbalom v miestnom klube ZŤS, odkiaľ jeho kroky smerovali do Znojma. Po dvoch rokoch sa znova vrátil do predchádzajúceho pôsobiska. Kariéra dôrazného obrancu sa ešte ani poriadne nerozbehla – a už sa mohla aj skončiť. V roku 1993 utrpel dvojitú zlomeninu holennej kosti, z ktorej sa však vystrábil.

Na trávnik sa vrátil v drese Humenného, kde mu do stovky štartov chýbal jediný. Po štyroch rokoch totiž prestúpil do 1. FC Košice, v ktorom zažil najlepšie obdobie kariéry. S východniarmi získal dva slovenské tituly, vyhral i Slovenský pohár. Najmä si však zahral v skupinovej fáze Ligy majstrov.

„Bol vodcovskou osobnosťou na ihrisku i mimo neho. Vtipný, dobrosrdečný, vždy keď mohol, pomohol. Každý by chcel mať pri sebe takého človeka,“ spomína Semeník.

Čo utkvelo bývalému kanonierovi v súvislosti so spoluhráčom z košického dresu najviac v pamäti? „Ako mi nahral na gól mesiaca. Ale aj darček, ktorý mi dal po mojom stom ligovom góle. Peter mi kúpil sto fliaš vína. Na každom z nich bola etiketa s číslom gólu, miesto, kde som ho dal, proti akému súperovi. Je toho strašne veľa, určite mi zostane v srdci ako najbližší kamarát,“ dodáva Semeník.

Po úspechoch v košickom drese smerovali kroky štvornásobného člena Jedenástky roka (1999 – 2002) na opačný koniec – do Bratislavy. V hlavnom meste vybojoval v drese Interu dvakrát double (titul i pohár), následne prestúpil do konkurenčného Slovana. V ňom sa nepohodol s vedením, a tak hráčsku kariéru zakončil pred piatimi rokmi v Banskej Bystrici, v ktorej pôsobil aj na poste trénera a športového riaditeľa.

Dzúrik, ktorý s chorobou zápasil viac ako päť rokov, bol 45-násobným reprezentantom. V najcennejšom drese strelil dva góly a bol i kapitánom. Jeho pamiatku si minútou ticha uctia v tomto ligovom kole i kluby dvoch najvyšších slovenských súťaží.

3 debata chyba