Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovenský futbal ponúkne divákom už len komerčný kanál

Televízni diváci uvidia slovenský futbal už iba v komerčnej televízii. Spoločnosť Digi Slovakia od budúceho týždňa spustí nový športový kanál Digi Sport. Odkúpila od spoločnosti Sportfive televízne práva na najvyššiu slovenskú súťaž, Slovenský pohár, ale aj stretnutia reprezentácie. Zatiaľ na dva roky.

05.08.2010 10:28
futbal lopta ilustračná Foto:
Ilustračná snímka.
debata (12)

Konateľka spoločnosti Dana Iancu neuviedla sumu, ktorú Digi Slovakia za exkluzívne práva zaplatila. Dodala však, že Sportfive nebude mať z tohto obchodu profit, ale slovenské kluby dostanú svoje peniaze. Za sezónu ide o celkovú sumu vo výške asi pol milióna eur.

„Neplánovali sme pôvodne odkúpiť tieto práva, bola to akcia takpovediac last minute. Ak by sme to neurobili, slovenský futbal by sa na obrazovky vôbec nedostal a kluby by neinkasovali nijaké peniaze,“ vysvetlila Iancu.

Verejnoprávna STV, ktorá po rokoch prestane vysielať zápasy domácej futbalovej súťaže, ponúkla za ligu symbolické jedno euro, pričom garantovala dva prenosy z každého kola. S tým majiteľ práv nesúhlasil.

Zatiaľ nie je jasné, odkedy zaradí do vysielania ligové stretnutia Digi Sport. „Technicky sme už na to pripravení,“ zdôrazňuje jeho šéfredaktor Jaroslav Šišolák, ktorý do júla pôsobil na podobnom poste v STV. „Z každého kola si už teraz vyberáme jeden zápas a robíme z neho záznam, ktorý sa zatiaľ na obrazovky nedostane. Boli by sme radi, keby sme sériu priamych prenosov spustili čo najskôr, predpokladám, že by to mohlo byť koncom augusta. Musíme sa dohodnúť na niektorých detailoch, chystáme sa ešte rokovať s predstaviteľmi Únie ligových klubov.“

Podľa neho únii navrhli termín televíznych prenosov na piatok, začiatok by mal byť od 17.00. Stretnutia budú môcť sledovať aj diváci v Čechách, pretože Digi Slovakia pôsobí v Slovenskej i Českej republike a nový kanál zaradí zdarma do svojho základného balíka.

„Myslím, že o tieto zápasy bude záujem aj u našich susedov, veď v slovenskej súťaži hrá veľa českých hráčov a pôsobia v nej aj českí tréneri. Navyše sa stále častejšie hovorí aj o spoločnej česko-slovenskej súťaži,“ pripomenul Šišolák. Dodal tiež, že nový športový kanál sa už dohodol s dvoma komentátormi a momentálne rokuje s ďalšími desiatimi kandidátmi, z ktorých vyberie ďalších spolupracovníkov.

Na Slovensku má Digi Slovakia zatiaľ len 280-tisíc zákazníkov (v Česku 300-tisíc), čo môže byť problém nielen v prípade ligových stretnutí ale najmä medzištátnych zápasov, ktoré väčšina televíznych fanúšikov nemusí vidieť. Práva na najbližší prípravný súboj Slovenska a Chorvátska v Bratislave (11. augusta) posunul nový majiteľ práva ešte STV, no prvý súboj Weissových zverencov v novej kvalifikácii ME 2012 s Macedónskom (3. septembra) už chce prenášať. A potom aj všetky ostatné reprezentačné ťaháky.

Prvý komerčný športový kanál vysielajúci z územia Slovenska odštartuje v sobotu 14. augusta, prvým priamym prenosom bude stretnutie Premier League Tottenham Hotspur – Manchester City. Súboje z najvyššej anglickej, ale i talianskej a francúzskej súťaže bude na Slovensku ponúkať tiež už len Digi Sport, ktorý získal na ne vysielacie práva na najbližšie tri roky. „Od nasledujúceho víkendu sme pripravení odvysielať aj pätnásť hodín denne,“ vyhlásil Šišolák.

12 debata chyba