Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Majstrovstvá sveta ešte nie sú prioritou, tvrdí víťaz Hamšík

Marek Hamšík sa stal v poradí trinástym futbalistom, ktorý vyhral anketu Pravdy a SFZ o najlepšieho hráča roka. "Byť najlepší na Slovensku v mojom veku je podľa mňa niečo výnimočné," povedal.

01.03.2010 21:14
Marek Hamšík Foto:
Marek Hamšík.
debata

Skončili ste v ankete dvakrát druhý. Rátali ste, že to na tretí raz vyjde?
Priznám sa, myslel som na túto možnosť. Ale istotu som, samozrejme, nemal. Poradie bolo v rukách iných, ja som ho nemohol ovplyvniť. Len výkonmi v priebehu minulého roka.

Máte za sebou najúspešnejší rok v kariére?
Určite. Postúpili sme na majstrovstvá sveta. Po prvý raz v histórii. V Neapole som strelil v ročníku deväť gólov, skončili sme v lige na solídnom mieste, hoci sa chvíľu zdalo, že to bude aj lepšie. Som však spokojný.

Na ktorý zápas v minulom roku si osobitne spomínate?
Na stretnutie v Poľsku, kde sme definitívne rozhodli o postupe do Juhoafrickej republiky. Prežívali sme obrovskú radosť a atmosféra bola výnimočná.

A v talianskej lige?
Skvelé bolo víťazstvo nad Juventusom 3:2. O to viac, že som v tomto zápase strelil dva góly.

Čo pre vás znamená víťazstvo v prestížnej ankete?
Je to krásne ocenenie toho, čo som zatiaľ vo futbale dosiahol. Veľmi si ho cením. Staviam ho najvyššie z individuálnych úspechov. Byť najlepší na Slovensku v mojom veku je podľa mňa niečo výnimočné. Aj keď si vážim aj titul najlepšieho mladého hráča talianskej ligy, ktorý som preberal pred rokom. A nesmiem zabudnúť ani na dve Ceny Petra Dubovského.

Stále sa objavujú správy, ktoré veľké kluby majú o vás zaujem. Nerozptyľuje vás to, považujete to za príťaž?
Naopak, je príjemné, keď je o vás záujem, keď sa dočítam, kto všetko by chcel, aby som hral v jeho farbách, kto všetko pozorne sleduje moje výkony. Beriem to však s rezervou, pretože nijaké oficiálne ponuky sa ešte neobjavili a už vôbec neprebehli nejaké konkrétne rokovania.

Nenarúša to pohodu v mužstve? Nezávidia vám spoluhráči?
Nie, to všetko patrí k futbalu. Píše sa aj o iných, nielen o mne.

Neapol vám ponúkol predĺženie zmluvy, ako zareagujete?
V najbližších dňoch sa chystá rokovanie. Teší ma to, podobná možnosť sa neodmieta.

Rátate s tým, že v Neapole zostanete?
Prečo nie? Mne sa v Neapole páči, som tam šťastný, nič mi nechýba. Keby bolo len na mne, pokojne by som tam zostal aj niekoľko ďalších rokov.

O sto dní sa začne finálový turnaj majstrovstiev sveta. Už naň myslíte?
Zatiaľ nie. Zostalo ešte dosť času a dovtedy ma čaká veľa zápasov. Teraz je mojím hlavným cieľom dosiahnuť dobrý výsledok s Neapolom v lige, na to sa koncentrujem. Všetko má svoj čas. Majstrovstvá sveta budú mať prioritu od mája, keď sa začína príprava na ne.

Čo Taliani? Slovensko na nich narazí aj v Afrike. Hovoríte s nimi na túto tému?
V čase, keď nám ich do skupiny vyžrebovali, sme o tom hovorili. Šampionát však teraz nie je hlavná téma. Už po žrebe som sa vyjadril, že ma potešilo, že nám vytiahli práve Taliansko. To platí stále.

Pred dvoma mesiacmi sa vám narodil syn Christian. Bude z neho futbalista?
To zatiaľ neviem posúdiť. Zatiaľ len je, spí a občas plače.

Viete sa aj vy o neho postarať, alebo všetko zostáva na priateľke Martine?
Samozrejme, v rámci možností jej pomáham.

Aj prebaľujete?
Skúšal som to a celkom mi to ide. Keď ho prebaľujem, je spokojný.

Zmenil sa váš život po narodení syna?
Určite, dokonca mám pocit, že veľmi. Teraz sa vždy pozeráme najskôr na neho a až potom na nás. V našej rodine sa dostal jasne na prvé miesto. Cítim väčšiu zodpovednosť.

Marek Hamšík

Narodil sa 27. júla 1987 v Banskej Bystrici. Prvé futbalové kroky robil v banskobystrickej mládežníckej liahni Jupie Podlavice. Zo Slovana Bratislava prestúpil v roku 2004 do druholigovej Brescie a odtiaľ v roku 2007 do SSC Neapol. Kluby sa dohodli na sume 5,5 milióna eur. V reprezentácii nastúpil 29-krát a strelil osem gólov. Získal ocenenie najlepší slovenský futbalista roka 2009, predtým skončil v ankete dvakrát na druhom mieste. Dva roky po sebe získal Cenu Petra Dubovského pre najlepšieho hráča do 21 rokov. V januári 2009 ho vyhlásili za najlepšieho mladého hráča talianskej ligy.

debata chyba