Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mať päť hviezd v jednom tíme, môže byť nebezpečné, vraví manažér Nehoda

Legendárny československý futbalista Zdeněk Nehoda (57) odohral v reprezentácii 90 stretnutí, bol členom tímu, ktorý v roku 1976 triumfoval na majstrovstvách Európy. Po skončení kariéry sa stal úspešným hráčskym agentom a zabezpečoval najdrahší prestup v histórii českého i slovenského futbalu. Bol pri tom, keď Pavel Nedvěd prestúpil do Juventusu Turín za 45 miliónov eur (viac ako miliarda českých korún). Medzi najdrahšími prestupmi v histórii mu patrí v súčasnosti trinásta priečka. Skúsený manažér poskytol Pravde rozhovor.

13.06.2009 09:26
Zdeněk Nehoda Foto:
Zdeněk Nehoda.
debata

Real Madrid je pripravený zaplatiť za Cristiana Ronalda astronomickú sumu – 94 miliónov eur. Nezdá sa vám prehnaná?
Ak tento prestup porovnám so Zidanem, ktorý prišiel pred ôsmimi rokmi do toho istého klubu za 76 miliónov eur, je to suma, ktorá sa podľa mňa dá akceptovať. Z pohľadu športového i reklamného. Samozrejme, vždy je otázka, či konkrétny hráč takú cenu naozaj má.

Myslíte si, že práve Ronaldo za túto sumu stojí?
To musíme porovnať s inými futbalistami. Prvý mi napadá napríklad Argentínčan Messi. Podľa mňa je komplexnejší a lepší futbalista ako Ronaldo.

To znamená, že ak by Barcelona predávala Messiho, mala by zinkasovať za neho ešte viac?
Predpokladám, že áno. Messi je kvalitnejší, má väčší prínos pre mužstvo, mal by stáť viac.

Nedvědov prestup vyšiel pred ôsmimi rokmi Juventus asi o polovicu menej…
Pavel je iný futbalista, ťažko sa porovnáva. Zidane odchádzal do Realu a Nedvěd ho mal v Juventuse nahradiť, to sa aj podarilo. Myslím si, že za neho taliansky klub zaplatil v tom čase adekvátnu sumu. Messi, Kaká, Ronaldo sú iné typy futbalistov.

Chcete tým povedať lepší, užitočnejší pre tím, väčšie hviezdy?
Dá sa to tak povedať. Títo futbalisti sú pre klub, jeho reklamu a tiež po imidžovej stránke dnes niekde inde.

Na začiatku storočia sa však práve v Reale stalo, že nákup najväčších hviezd za rekordné sumy nepriniesol až taký športový efekt. Je to priama úmera: nakúpim najlepších hráčov, budem mať aj najsilnejšie a najúspešnejšie mužstvo?
Samozrejme, že je to riziko. Je to nebezpečná vec, keď sa odrazu zíde v jednom tíme päť veľkých hviezd. Nikde nie je napísané, že to automaticky bude klapať aj na ihrisku. Zovšeobecnovať sa však nedá, každý prípad môže byť iný. Je to predovšetkým záležitosť manažmentu, trénera i samotných hráčov, ako túto úlohu zvládnu. V Barcelone majú tiež aspoň päť veľkých individualít a tam sa im darí. Je to aj o tom, ako sa hráči prispôsobia a ako ich vedie tréner.

Keby ste boli na čele Realu, zaplatili by ste 94 miliónov eur za Ronalda?
To neviem. Záviselo by to od konkrétnej finančnej situácie, akú by som mal. Na čelo Realu sa postavil nový šéf, vyhlásil, že chce mať najlepšie mužstvo na svete, dalo sa čakať, že sa bude usilovať získať najlepších hráčov. Má záujem aj o ďalšie posily, ešte nie je koniec nákupom. Uvidíme, čo to v praxi prinesie.

debata chyba