Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Humenné bude bez profesionálneho futbalu

Od mája zostane mesto Humenné bez profesionálneho futbalu. Humenskí poslanci nie sú spokojní s tým, ako v miestnom klube naložili s účelovou dotáciu od mesta a žiadajú vypovedanie zmluvy o prenájme areálu. Prezident 1. HFC Ján Vrba potvrdil, že v Humennom posledným májovým zápasom tohto ročníka futbal skončí. Tímu patrí v aktuálne tabuľke I. ligy 10. priečka.

16.04.2009 12:38
Dávid Leško Humenné Foto:
Dávid Leško z 1. FC Humenné.
debata

Humenský magistrát sa postavil futbalu chrbtom. Dôvodom sú nové skutočnosti zo správy z finančnej kontroly účelného použitia mestskej dotácie pre 1. HFC za II. – IV. štvrťrok minulého roka. Vrba tvrdí, že ani koruna z nej nešla inam ako do futbalu a nič nemieni vracať.

Vrba ďalej pripomenul, že pred piatimi rokmi zobral od mesta futbal úplne rozbitý – bez hráčov, trénerov, vybavenia. Pol roka ho financoval úplne sám, aj keď mu bolo deklarované, že ak futbal prevezme, mesto mu bude pomáhať. Ročne šlo do futbalu 10 – 12 miliónov korún (331 939,19 – 398 327,03 eur), mesto prispievalo len 30%.

„Oproti iným mestám nebola pomoc futbalu v našom prípade až taká dramatická,“ podotkol Vrba. Zároveň potvrdil, že klub dohrá prvoligovú súťaž, no potom skončí. Štadión je tiež pripravený odovzdať. „Od mája už nebude v meste futbal.“ Futbalisti a tréneri deklarovali, že už ďalej nebudú ochotní fungovať s inými ľuďmi. „Oni vedia, vďaka komu tu futbal bol, a kto sa o nich stará,“ dodal.

Humenskí poslanci koncom roka 2007 schválili trojmiliónovú (99 581,76 €) dotáciu pre 1. HFC na rok 2008 na úhradu nákladov spojených s prevádzkou a údržbou futbalového areálu a na činnosť mládežníckych futbalových družstiev. Vyplácalo ju každý štvrťrok čiastkou 750-tisíc korún (24 895,44 €).

Kontrolóri skonštatovali, že klub nezdokumentoval použitie dotácie a 10% povinného spolufinancovania z poskytnutej dotácie za minulý rok vo výške 968 133 korún (32 136,13 €). Tým porušil podľa nich finančnú disciplínu, teda aj dohodnuté pravidlá a podmienky, za akých dotáciu dostal. Klub podľa nich porušil aj zmluvu o prenájme štadióna tým, že areál v roku 2008 nepoistil a nepredložil protokoly z revízie protipožiarnych opatrení.

debata chyba