Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Futbalistom roka na Slovensku je Marek Mintál

Marek Mintál z nemeckého bundesligového tímu 1. FC Norimberg sa stal víťazom 12. ročníka ankety Pravdy a Slovenského futbalového zväzu o najlepšieho hráča roka. Je desiatym laureátom tejto prestížnej ankety, ktorému hlavnú trofej odovzdal slovenský futbalista storočia Ján Popluhár. V troch ročníkoch totiž triumfoval jeden hráč - Dušan Tittel.

21.12.2004 18:33
debata

Anketu ovládli legionári, ktorí hrávajú v nemeckej bundeslige. Obsadili všetky tri medailové miesta. Za Mintálom skončil jeho klubový spoluhráč Róbert Vittek a tretie miesto patrí Miroslavovi Karhanovi, ktorý oblieka dres Wolfsburgu.

Na utorňajšej slávnosti v bratislavskom hoteli Carlton sa zúčastnili všetci traja medailisti a z desiatky ocenených ešte Radoslav Zabavník. K pocte im blahoželal aj prezident Ivan Gašparovič.

Prví dvaja futbalisti v poradí dosiahli zatiaľ svoje najlepšie umiestenie v ankete, tretí Karhan sa tešil z prvenstva v nej v roku 2002. Mintála vyniesla na čelo jeho skvelá strelecká forma. S trinástimi gólmi vedie tabuľku strelcov bundesligy. Až 28-krát sa na 41 hlasovacích lístkov expertov, trénerov a novinárov, objavil na prvom mieste. Vittek mal osem prvých miest, Karhan tri a Varga dve. Traja najúspešnejší sa objavili na všetkých lístkoch, pričom víťaz bol najhoršie štvrtý a ďalší medailisti najhoršie na piatej priečke. V desiatke bolo päť nováčikov, nedostal sa do nej obhajca prvenstva Vladimír Janočko. Skončil jedenásty o jediný bod za brankárom Kamilom Čontofalským.

Ďalší hráči z elitnej desiatky mali povinnosti vo svojich zahraničných kluboch. Na poslednú chvíľu nemohol pricestovať Čontofalský, ktorému ukradli v Prahe auto. Šesták, jediný futbalista z domácej súťaže, ktorý sa dostal medzi najlepších, trávi momentálne dovolenku v Egypte.

Súčasťou včerajšej slávnosti bolo aj vyhlásenie výsledkov Ceny Petra Dubovského. Organizátori ju udeľujú od roku 2000, po tragickej smrti víťaza prvého ročníka ankety. Je venovaná najlepšiemu hráčovi do 21 rokov.Z rúk Vilama Dubovského, Petrovho otca, ju prevzal Milan Ivana. Od včera aj on vlastní symbolický dres Petra Dubovského s číslom desať.

Najlepší futbalista roku 2004
1. Marek MINTÁL (1. FC Norimberg) 387
2. Róbert VITTEK (1. FC Norimberg) 355
3. Miroslav KARHAN (VFL Wolfsburg) 315
4. Stanislav VARGA (Celtic Glasgow) 300
5. Szilárd NÉMETH (FC Midlesbrough) 242
6. Radoslav ZABAVNÍK (CSKA Sofia) 130
7. Stanislav ŠESTÁK (MŠK Žilina) 108
8. Michal HANEK (Dynamo Moskva) 60
9. Roman KRATOCHVÍL (Denizlispor) 50
10. Kamil ČONTOFALSKÝ (Zenit Petrohrad) 46

Ďalšie poradie: 11. Vladimír Janočko (Austria Viedeň) 45, 12. Martin Petráš (Sparta Praha) 42, 13. Vratislav Greško (Blackburn) 38, 14. Ľubomír Reiter (Olomouc) 23, 15. Milan Ivana (Slovácko) 21, 16. Marek Čech (Sparta Praha) 20, 17. Igor Demo (Borussia Monchengladbach) 16, 18. Miroslav Barčík (Žilina) 10, 19. Rastislav Michalík (Sparta Praha) a Andrej Porázik (Dubnica n. V.) po 8, 21. Miroslav König (Baník Ostrava) 7, 22. Alexander Vencel ml. (Le Havre) 5, 23. Martin Ďurica (Žilina) 4, 24. Balász Borbély (Artmedia) a Peter Hlinka (Rapid Viedeň) po 3, 26. Filip Hološko (Liberec), Ján Kozák (Artmedia) a Marek Penksa (Ferencváros) po 2, 29. Juraj Halenár (Inter Bratislava), Martin Jakubko (Banská Bystrica) a Karol Kisel (Liberec) po 1.

Cena Petra Dubovského 2004 (najlepší futbalista do 21 rokov)
1. Milan IVANA (1. FC Slovácko) 14
2. Marek ČECH (Sparta Praha) 5
2. Martin ŠKRTEL (Zenit Petrohrad) 5

Hlasy ešte dostali: Roland Števko (Ružomberok) 4, Matej Ižvolt (Dubnica n. Váhom) 3, Martin Mikulič (Artmedia) a Dušan Perniš (Dubnica n. Váhom) po 2,Juraj Halenár, Vojtech Horváth (obaja Inter), Filip Hološko (Liberec), Peter Pekárik (Dubnica n. Váhom), Štefan Zošák, Igor Žofčák (obaja Ružomberok) po 1.

Povedali na slávnosti

Marek Mintál (1. miesto v ankete): „Chcel by som sa poďakovať všetkým, ktorí mi dali svoje hlasy, a potom svojej rodine a osobitne manželke. Tento rok bol pre mňa veľmi úspešný. Do budúceho roku by som si želal, aby sme si s reprezentáciou vybojovali postup na majstrovstvá sveta. Verím, že ten sen sa stane skutočnosťou. Ďalej by som si prial, aby sme sa s klubom udržali v najvyššej bundeslige.“

Róbert Vittek (2. miesto v ankete): „Pre mňa to bola veľmi úspešná sezóna. Myslím si, že som išiel výkonnostne hore, aj keď stále sa dá ísť ešte vyššie. Najlepšie zážitky som mal z pôsobenia v reprezentácii, vybudovali sme si istý kredit a verím, že v dobrých výkonoch budeme pokračovať aj na jar, aj keď to bude oveľa ťažšie ako teraz na jeseň.“

Miroslav Karhan (3. miesto v ankete): „Akurát som sa doma pozeral, kam toto ocenenie dám. Vitrínu už mám totiž plnú. Na takomto vyhlásení som už často. Na druhej strane ma to samozrejme teší. Počítal som s tým, že Marek Mintál v tomto roku vyhrá. V kútiku duše som však dúfal, že môžem skončiť druhý. Napokon z toho bola bronzová placka. Najdôležitejší je však úspech reprezentácie.“

Radoslav Zabavník (6. miesto v ankete): „Som spokojný, že som v desiatke najlepších. Rok 2004 hodnotím ako úspešný. V Žiline som získal titul, dostal som sa do Jedenástky sezóny 2003/2004, v lete som prestúpil do CSKA Sofia a etabloval som sa aj v reprezentačnom A-tíme. Motivácia mi nechýba, o rok by som chcel skončiť ešte lepšie.“

Milan Ivana (1. miesto v ankete o Cenu Petra Dubovského): „Som veľmi šťastný, že som vyhral. Mal som veľmi silných konkurentov. Veď napríklad Marek Čech si zahral v Lige majstrov. Ako malý chlapec som si však želal získať toto ocenenie, a preto som veľmi rád. Z môjho pohľadu to bol vydarený rok, aj keď sa našli aj negatíva. Je veľmi ťažké začínať ligu s dvanásťbodovým mankom a ako my v Slovácku. Prial by som si, aby mi budúca sezóna vyšla rovnako dobre, navyše by som mohol pridať zopár gólov naviac.“

debata chyba