Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pelého dres vlastnil Slovák, mole ho nezožrali. Predali ho skoro za milión

Pelého dresy boli vždy vyhľadávaným suvenírom. Zberatelia boli ochotní za ne vycálovať miliónové čiastky.

02.01.2023 20:26
670290144 Foto:
Ladislav Kuna (vľavo) odohral proti Pelému štyri zápasy. Na snímke ešte Alexander Horváth (5) a Václav Migas.
debata (1)

Na Slovensku vlastnil najvzácnejší Pelého dres legendárny futbalista Ladislav Kuna. Venoval ho do dražby. Cena sa vyšplhala na 13 200 libier.

Kuna versus Pelé

Československí futbalisti boli častými súpermi Brazílčanov a proti Pelému stáli na ihrisku zoči-voči štyrikrát. Zo Slovákov najčastejšie trnavský špílmacher Ladislav Kuna. Nastúpil proti brazílskej legende, ktorú v utorok pochovajú v Santose, v štyroch stretnutiach, raz mal Pelé na sebe dres Santosu.

Československo odohralo najslávnejší zápas s Brazílčanmi vo finále MS 1962 v Čile. Pelé v ňom nenastúpil, predtým sa v stretnutí v skupine zranil. Kuna ešte iba sníval o veľkej kariére. Mal pätnásť rokov.

Dres Pelého, ktorý vlastnil Ladislav Kuna. Foto: MICHAL ZEMAN
pelé, dres Dres Pelého, ktorý vlastnil Ladislav Kuna.

Nemohol ani tušiť, že sa s futbalovým kráľom stretne osobne a aj si s ním zahrá. „A netrvalo to ani tak dlho. Prvý raz sa naše cesty skrížili v júni 1966 na slávnej Maracane pred vyše 100-tisíc divákmi,“ spomínal Kuna.

Tréner Jozef Marko ho premiérovo postavil v základnej zostave. "Podali sme sympatický výkon, ale Brazília vyhrala 2:1 a Pelé strelil oba góly. Prvý v úvode, no potom sme na chvíľu vyrovnali hru.

Diváci začali byť netrpezliví. Vtedy Pelé zobral loptu, obišiel veľkým sólom Nováka i Popluhára a zvýšil. Vypuklo obrovské nadšenie, hra bola na päť minút prerušená a Pelé poskytoval rozhovory."

Na MS 1970 narazili na seba v jednom z najpamätnejších zápasov. V Mexiku získali Juhoameričania tretí titul majstrov sveta a odborníci sa zhodujú, že mali v tom čase najsilnejší tím všetkých čias. ČSSR im podľahla v skupine 1:4.

Najkrajšie momentky zo života Pelého Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Brazílsky tím aj s Pelém počas sústredenie vo...

V prvom zápase na šampionáte viedla Petrášovým gólom, ale kanárici vyrovnali a po prestávke Pelé otočil skóre – favorit viedol 2:1.

Kuna bol aktuálne držiteľom titulu futbalistu roka 1969. Po zápase mu Pelé venoval dres. "Bola to náhoda. Keď rozhodca fúkol poledný raz do píšťalky, ocitol som sa vedľa neho.

Po španielsky som vedel zopár slovíčok, vravím mu, cambio, por favor. Vyzliekol si dres, podal mi ho, ja jemu svoj," spomínal Kuna na situáciu z 3. júna 1970.

Vlastnil aj Jašinov dres

Potom sa stretli viackrát. "Netvrdím, že sme boli priatelia, ale minimálne ma registroval, vedel, kto som. Keď sme boli v Brazílii na turnaji, sedeli sme v reštaurácii a vstúpil do nej Pelé, ešte s nejakými mužmi.

Zbadal ma, podišiel k nám, podali sme si ruky, prehodili zopár slov. Už v sedemnástich bol vynikajúci hráč. Najlepší, akého futbal mal," vravel Kuna, ktorý podľahol chorobe ako 64-ročný pred 11 rokmi.

Pelé Čítajte viac Pelé sa bál prísť na Slovensko. Potom naň rád spomínal

Pelého dres založil doma v skrini a zostal v nej tridsať rokov. „Našťastie, nezožrali ho mole. Aj preto, že bol dobre zabalený,“ vravel pred 30 rokmi.

Tvrdil, že zo skrine ho vytiahol len raz. „Keď sa mi narodil starší syn, prišla ho pozrieť pôrodná asistentka. Bavili sme sa aj o futbale a pochválil som sa, aký mám dres. Dokonca si ho aj obliekla.“

Dlho o ňom málokto vedel, až sa mu raz ozval zberateľ z Česka. Ponúkol mu zaň rovný milión korún. "Nemal som s takou situáciou skúsenosti, nechcel som s dresom kupčiť a licitovať. Uvedomil som si však, že roky ležal v skrini nevyužitý.

Stretol som sa s manažérom brazílskych hviezd Joeom Borbélym a ten mi potvrdil, že pre niekoho môže mať veľkú hodnotu. Vtedy som si povedal, že ho dám do aukcie. Nikdy som nebol nostalgický zberateľ, doma som mal aj iné dresy, napríklad slávneho brankára Leva Jašina," dodal Kuna.

4. Pelé Čítajte viac Svetový futbal smúti. Zomrel legendárny kráľ Pelé

Už v marci 2002 predávali Pelého iný dres a sprevádzal ho škandál. V Christie's ho vydražili za 220 850 dolárov, čo v prepočte na slovenské koruny bolo desať miliónov.

Bola to v tom čase rekordná suma, ktorú zaplatili na dražbe za športový predmet. Mal to byť dres z finálového zápasu MS 1970 a do dražby ho ponúkol Talian Roberto Rosato, ktorý v ňom hral.

Neprať a nežehliť

Okamžite sa viedli spory o pravosti dresu. Pelé hral vo finále v dvoch, z Brazílie sa ozval tréner Mario Zagallo, že jeden vlastní on, druhý masér Admilo. Dres bol vraj z iného zápasu. Anonymný majiteľ odmietol zaň zaplatiť.

„Pôvodne sme rokovali so spoločnosťou Christie's, ale aj vzhľadom na viaceré pochybnosti sme sa rozhodli, že dres ponúkneme do londýnskeho aukčného domu Sotheby's, ktorý nebol zaťažený aférou zo začiatku roka. Tá by mohla negatívne ovplyvniť cenu,“ vysvetlil Borbély, ktorý zastupoval Kunu a zabezpečoval potrebné formality.

Maracana i Wembley. Svet smúti za Pelém Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Fanúšikovia Santosu smútia za legendou pred...

Aby sa predmet dostal do prestížnej aukcie, musel ten, kto ho ponúka, dôveryhodne preukázať jeho autencititu.

„Jeho pravosť potvrdil sám Pelé, keď som mu ho ukázal, čudoval sa, odkiaľ ho mám. Príprava na predaj je dosť komplikovaná, trvala viac mesiacov. Organizátori aukcie žiadali, aby sme na drese nerobili nijaké úpravy, neprali ho, nežehlili, nechali v pôvodnom stave. Odfotografovali ho do katalógu a uložili do trezoru,“ približoval Borbély.

Akčný dom Sotheby's prevzal Pelého dres v novembri 2002. Oznámil, že takzvaná „asking price“, vyvolávacia cena, bude 7000 libier.

V londýnskej sále Olympia sa 18. februára 2003 dražilo päť hodín 350 športových predmetov, suvenírov, dresov, medailí, plagátov, odznakov… Aj dres Georga Besta či zlatá medaila z finále Anglického pohára 1911. Za ňu zaplatili v ten večer najviac – 19-tisíc libier.

Pelé, Brazília Čítajte viac Pelého učili futbalisti ČSSR hrať karty. A pozerali na neho s otvorenými ústami

Za Pelého dres vysolil neznámy kupec 13 200 libier, čo predstavovalo sumu blížiacu sa k miliónu slovenských korún – presne 826-tisíc. Z nej sa platí daň i aukčný poplatok, viac ako tridsať percent.

O predaji informovali na druhý deň aj brazílske médiá. Vyjadril sa aj Pelé. „Teší ma, že o moje dresy je aj po toľkých rokoch veľký záujem. Myslím si, že je to stále dobrá reklama – aj pre Slovensko,“ uviedol pre televíziu Globo.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pelé #Laidislav Kuna