Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Aktivistovi hrozilo za dúhovú vlajku v Katare väzenie. Prepustili ho

Talian Mario Ferri v tričku s logom Supermana napokon svoje vtrhnutie na trávnik počas súboja MS medzi Portugalskom a Uruguajom neoľutoval, skôr naopak.

29.11.2022 12:47 , aktualizované: 14:23
Soccer WCup Analysis The World Turns Foto: ,
Výtržník narušil zápas medzi Portugalskom a Uruguajom.
debata (3)

Narušiteľ mal na prednej strane trička nápis „Zachráňte Ukrajinu“ a na zadnej „Rešpektujte iránske ženy“. Bezpečnostné zložky demonštranta spacifikovali a eskortovali z trávnika.

Využil tak príležitosť, že zápas sledovali desiatky miliónov fanúšikov a mohol tak upozorniť na kľúčové témy, ktoré teraz hýbu nefutbalovým svetom.

anglickí futbalisti Čítajte viac Žiadna dúha? Pokľakneme! Takto protestovali na MS Angličania

Jeho akcia skončila ešte lepšie, ako možno predpokladal. Televízny kamery síce jeho vniknutie na trávnik priamo nezachytili. No dúhová vlajka sa dostala do priameho prenosu po tom, ako ju rozhodca zodvihol zo zeme a odniesol mimo ihriska.

Po zápase sa stredopoliar portugalskej reprezentácie Ruben Neves vyjadril, že súhlasí s vyjadreniami výtržníka a dúfa, že sa mu za vbehnutie na ihrisko nič nestane.

617494764 Čítajte viac Nemajú iné starosti? Nemci chcú ísť kvôli trestom za pásky na súd

Ferri v priebehu utorka na sociálnej sieti oznámil, že mu nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Katarské úrady ho nakrátko zadržali a prepustili.

Podľa Ferriho vyjadrení nebude mať jeho aktivita žiadne právne následky. Napísal, že je voľný a poďakoval sa za podporu. Napísal tiež, že počas vojny na Ukrajine strávil mesiac v Kyjeve ako dobrovoľník a videl, ako tamojší ľudia trpia, píše agentúra AFP. „Porušovanie pravidiel pre dobrú vec nikdy nie je zločin,“ dodal.

Soccer WCup Analysis The World Turns Čítajte viac Hrajú o život. Futbalisti Iránu čelia vyhrážkam režimu

Ferri už podobným spôsobom protestoval aj v minulosti. V roku 2014 počas majstrovstiev sveta vo futbale v Brazílii upozornil na situáciu detí žijúcich v chudobe.

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) tesne šampionátom zakázala nosiť dúhové pásky „One Love“, ktoré sú symbolom inklúzie a diverzity. Tie chcelo použiť viacero reprezentácií a vyjadriť tak podporu LGBTI+ komunite, ktorá je v Katare diskriminovaná.

Slávny Ronaldo kedysi a dnes. To je ale rozdiel! Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
Ronaldo Luís Nazário de Lima sa rád ukazuje na...
Katar 2022 Dávame do pozornosti Víťazi a porazení. Tabuľky MS vo futbale

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštranti #MS vo futbale #dúhová vlajka #LGBTI+