Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zlatý z Belehradu 1976 žiadal byt, bazén, kurty. Musel si to zaslúžiť

Ako tréner sa viac ako dvadsať rokov úspešne pohyboval v arabskom futbale. Vyhral Emirov i Ázijský pohár. Pôsobil aj v Katare, kde sa v nedeľu začne finálový turnaj MS. Legendárny futbalista, majster Európy 1976 z Belehradu Ján Pivarník oslávil v nedeľu 75 rokov.

14.11.2022 15:30
Ján Pivarník. Foto: ,
Ján Pivarník.
debata

Pred desiatimi rokmi ste prepadli golfu. Drží vás stále?
Hrám ho takmer denne, pokiaľ sa dá. Teraz navštevujem areál v Lozorne. Stretávam tam zaujímavých ľudí, s ktorými si mám čo povedať a aj sa veľa dozviem. Videl som tam napríklad futbalistu Martina Škrtela s rodinou i hokejistu Ľubomíra Višňovského.

Udržiavate si figúru, pomáha vám golf?
Vďaka nemu som stále v pohybe. Udržiavam si kondíciu. Na golfe prejdem šesť-sedem kilometrov a urobím asi dvesto úderov, na to potrebujem aj silu.

Kopnete si občas aj do lopty?
Futbal už nehrávam. Mám tri razy operované koleno, umelý bedrový kĺb, dávam si pozor, neriskujem.

737325857 Čítajte viac Vedci v tom majú jasno. Najväčší favorit futbalových MS nie je z Európy

Prvý raz ste sa lúčili s profesionálnou kariérou, keď ste mali tridsať…
Dôvodom boli zdravotné problémy, najmä s kolenom. Dokončil som štúdium práva, narukoval do Banskej Bystrice, kde som ani poriadne netrénoval. Keď som sa vrátil do Slovana, viedol ho známy tréner Anton Malatinský, po prvom kondičnom tréningu som mu oznámil, že končím. Nechcel som len zaberať miesto a brať peniaze.

Čo vás presvedčilo, aby ste sa ešte vrátili do veľkého futbalu?
Nečakane som dostal ponuku od juhoslovanského manažéra Vlada Markoviča do Cádizu, ktorý bol nováčik v španielskej lige. Neodolal som. Mal som 34 rokov, ale ešte som si na staré futbalové kolená zahral na Nou Campe pred 100-tisíc divákmi. Bol to zážitok, zápas proti Barcelone mi vyšiel, mal som aj dve šance, raz zachránila domácich žrď.

Vašou veľkou prednosťou bola rýchlosť. Mali ste ju v krvi…
Môj brat sa venoval atletike, šprintom. Spomínam si na krajské majstrovstvá, kde som si šprint tiež vyskúšal. Požičal som si tretry, na ktoré som nebol zvyknutý, je to iná obuv ako kopačky. Vyhral brat, bol som druhý za 10,9. Brat s ďalšími šprintérmi z VSŽ Košice behával štafetu a na majstrovstvách Československa obsadili druhé miesto. Jeho troch spolubežcov som v pretekoch zdolal…

Antonín Panenka Čítajte viac Tiché a dobré dievča. Dcéra legendárneho Panenku prehrala boj s rakovinou

Boli ste najrýchlejší medzi futbalistami?
V tíme sme mali vždy zopár rýchlych borcov, ale keď sme robili testy, mal som najlepšie časy. Zašprintovať na kratšiu vzdialenosť nie je až taký problém, ale zvládnuť stovku či dvojstovku je náročnejšie, dôležitá je aj technika. Ja som od brata niečo pochytil, dával mi rady, ktoré som využíval. Dnes je rýchlosť jedna z najväčších zbraní aj vo futbale.

Ale už aj vo vašej ére mali rýchli hráči výhodu…
Skoro v každom tíme sa našli dvaja-traja rýchli hráči. Dnes sú rýchli takmer všetci. My sme kedysi behali donekonečna Cooperov test, hore dole v kopcoch, na Štrbskom Plese okolo jazera… Trénovali sme vytrvalosť. Dnes to vidím tak, že sme viac potrebovali Boltov tréning, nie Zátopkov.

Uplatniť sa v arabskom futbale nebolo jednoduché. Vám sa to podarilo…
Arabom chýba zväčša trpezlivosť. Chcú okamžite výsledky, tréner nedostane čas. Domáci hráči loptu ovládajú, ale problémom bola kondícia a taktika. Keď som začínal v roku 1985, neboli vo futbale také veľké peniaze, ako teraz v Katare, šejkovia neskupovali európske veľkokluby. Liga bola slabá. Ale v kluboch chceli mať vždy najlepších, podľa toho, kto udával vo svete tón.

Cristiano Ronaldo. Čítajte viac Drsná spoveď Ronalda: Zradili ma! Naložil trénerovi, legende aj klubu

Vaše meno bolo vo futbalovom svete známe. Mohli ste si klásť podmienky?
Mal som vždy tri: dobrý byt, bazén a kurty. Ale to si človek musí zaslúžiť. Prvý rok som býval v podstate v ubytovni. Začínal som v kuvajtskom Al Fahaheel a hneď sme vyhrali Emirov pohár, čo je najprestížnejšia súťaž v krajine. Boli sme malý klub, ale vo finále sme zdolali silnú Kazmu 3:0, bola veľkým favoritom. Urobil som si meno, mohol som si vypýtať aj viac peňazí. Ale s tým by som nevystačil dve desaťročia. Emirov pohár som získal tri razy, s Al Qadisiya som vyhral Ázijský pohár. Celkovo som vybojoval desať trofejí.

Pôsobili ste aj v Katare. Akú úroveň má futbal v krajine, ktorá bude hostiť svetový šampionát?
V arabskom svete zaznamenal futbal vzostup a Katar je aktuálne asi najďalej. Pred 20 rokmi mali v každom tíme len zopár kvalitných hráčov, ale teraz ich má každý klub podstatne viac, vyrovnajú sa dobrým európskym futbalistom. Katar mal už v mojich časoch najlepšiu futbalovú akadémiu. Získaval talenty z okolitých krajín a keď potvrdili dobrú výkonnosť, ponúkal im občianstvo.

Milan Škriniar. Čítajte viac Pýta si veľa? Škriniarovu budúcnosť v Interi má vyriešiť milión eur

Ak by ste mali právo rozhodnúť, pridelili by ste šampionát Kataru?
O všetkom rozhodli peniaze. Za tým je vždy biznis a je jedno, v akej krajine by to bolo. Nikdy to nie je stopercentne čisté. Keď to poviem jemnejšie, za úspechom kandidatúry je vždy veľká diplomacia. Katar je bohatý a šampionát znamená pre neho veľkú prestíž. Chce dokázať, že malá krajina zvládne na úrovni najväčšie podujatie. Ale na to, aby bola aj dobrá futbalová atmosféra, kulisa, domáci fanúšikovia nestačia. Katarský fanúšik veľmi futbalu nerozumie, s anglickým, so španielskym, s brazílskym sa nedá porovnávať.

Môže vybojovať domáci tím aj výraznejší športový úspech?
V týchto prognózach by som bol opatrný. Viac verím tradične silným futbalovým krajinám, ktoré sa spomínajú medzi favoritmi. Nemusia to byť vždy veľké krajiny. V športe i vo futbale platí, že Brazília, futbalová krajina, s vyše dvesto miliónmi ľudí, nemusí byť úspešnejšia ako malé Holandsko či Belgicko. V súčasnosti nie sú vo svete také dominantné mužstvá, aké bývali v minulosti. Menšie krajiny dokážu potrápiť aj veľmoci. Čiernym koňom turnaja by sa mohlo stať Belgicko.

32 dôležitých mužov. Kapitáni tímov na MS v Katare Fotogaléria - 32 fotiek Všetky fotky
Kapitán Argentíny Lionel Messi má z hráčov,...
šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Pivarník