Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Keď Lobotka odchádza, Neapol ihneď zhasne. Taliani hľadajú správne slová

S postupom vo vrecku. S nálepkou najlepšie hrajúceho tímu v Európe. So Stanislavom Lobotkom v hlavnej úlohe.

02.11.2022 16:42
Stanislav Lobotka Foto:
Stanislav Lobotka v drese SSC Neapol
debata (6)

Futbalisti SSC Neapol síce v utorok v Liverpoole prehrali (0:2) posledný skupinový zápas Ligy majstrov, ale o nič neprišli. V milionárskej súťaži sa predstavia aj na jar a doma im to tiež ide ako už dlho nie.

Faktor X sa volá Lobotka…

Veľkosť XL

Trenčiansky rodák je momentálne v Taliansku obrovskou hviezdou. A miláčikom Luciana Spalettiho, aspoň takto nazval denník La Gazzetta dello Sport vzťah slovenského stredopoliarom s renomovaným trénerom.

„Neapol bol väčšinu zápasu lepší, Liverpool držal na uzde. No keď Lobotka zišiel z ihriska, akoby zhaslo svetlo,“ opísal reportér situáciu z 83. minúty, kedy Spaletti trenčianskeho rodáka stiahol z hry.

„Lobotka je ťažiskovým hráčom. Jeho bezpečný dribling s loptou je neskutočný. Tréner ho právom vystriedal, lebo Neapol v sobotu narazí na Atalantu a tento Slovák je základným kameňom aj veľkej neapolskej jazdy v Serii A,“ pripomenul denník fakt, že slávny tím z Kalábrie je momentálne na čele talianskej ligy. O päť bodov práve pred Atalantou.

La Gazzetta dello Sport nebola jediná, Lobotkov výkon nadchol prakticky všetky talianske médiá.

TuttoMercatoWeb písal o jeho "pôsobivej čistote v strede poľa, kde nemal veľký priestor na premýšľanie. Corriere dello Sport ho zasa označil za maják, ktorý zapína a keď schádza z ihriska, aj vypína neapolskú hru. Perentorio Tuttosport ho vyhlásil za skutočného režiséra.

1. Glasgow Rangers Čítajte viac Rebríček najhorších v LM má nového lídra. Posunul sa aj slovenský tím

Na rovinu: s Neapolom sa pred začiatkom sezóny príliš nepočítalo. Predovšetkým po tom, ako ho v lete opustili významné mená – Kalidou Koulibaly, Dries Mertens, Lorenzo Insigne či Fabian Ruiz. A ani Stanislav Lobotka nebol v oslnivej forme, nemal za sebou vydarenú sezónu, ozývali sa hlasy, že má problémy so životosprávou a má nadváhu.

„Dal som si väčšie XL-ko, aby som sa mohol vypapať,“ žartoval v lete, keď slovenská reprezentácia predstavovala nové futbalové dresy. „Vyzerá, že to nie je slimkový dres a nepriľne na telo. To je dobre, lebo ma potom zasa niekto odfotí ako bežím a povie, že som pribral.“

Aj talianske médiá však svojho času viackrát informovali, že Lobotkovým problémom je nadváha. Personál Neapola mu vraj dokonca pripravil novú diétu, vďaka ktorej schudol šesť kíl za niekoľko dní. „Diéta? Novinárska kačica. Žiadne zhadzovanie nadváhy ani nič podobné, sú to nezmysly,“ vravel jeho agent Branislav Jašurek.

Iniesta či Xavi

Nech to už bolo tak či onak, neodškriepiteľnou pravdou je, že Lobotka je momentálne v oslnivej forme. Fyzickej i hernej. Bez neho by bol SSC Neapol polovičným mužstvom.

„Spočiatku to mal ťažké. Keď prišiel, nebol v požadovanej forme a Gennaro Gattuso mu nedával dostatočný priestor. Pod Spallettim však ožil a v súčasnosti je stálicou tímu. Po prvom zápase aktuálnej sezóny ho tréner dokonca prirovnal k slávnemu Andrésovi Iniestovi. To síce trošku prehnal, no dáva to tušiť, že Lobotkovi sa aktuálne darí,“ povedal nám nedávno taliansky novinár Fabio Avallone z portálu ilnapolista.it.

Kylian Mbappé Čítajte viac Čo je neslušné? Mbappé je kalorická bomba pre daňové úrady

Jemu možno prišlo porovnávanie s Iniestom pritiahnuté za vlasy, ale magazín Forbes s tým vyrukoval priamo v titulku: „Neapolčan Stanislav Lobotka je Andrésom Iniestom Serie A.“

Nízke ťažisko a neustály kontakt s loptou. K nohe a od nohy. Na kamere to možno nepostrehnete, ale Lobotka nepotrebuje veľký priestor, aby rozvinul svoju veľkú hru. „Podobá sa na Iniestu, vie sa otáčať obomi smermi, pričom je obrátený k vlastnej bránke. Pravda, v tejto chvíli nie je kalibrom ako Iniesta, ale aj tak vzbudzuje dojem veľkého Španiela,“ pripustil Forbes.

Danielovi Adanimu, niekdajšiemu talianskemu reprezentantovi, pripomína skôr Xaviho. „Geometriou hry je mu bližšie ako k Iniestovi. Teraz už v Európe aspoň každý vie, kto je Lobotka,“ povedal.

Bol to Xaxi, ktorý miloval kontakt s loptou. Ak sa jej nedotkol počas zápasu aspoň stokrát, išiel vraj puknúť od jedu. Lobotka sa mu v tomto smere približuje, niet neapolskej akcie, ktorá by nešla cez jeho nohy. Úspešnosť prihrávok má doslova výstavnú – famóznych 94 percent.

Napokon, aj Fabio Capello, muž, o ktorom je známe, že je mimoriadne náročný, je jeho veľkým fanúšikom. Tvrdí, že na Apeninskom polostrove momentálne nie je „nikto ako on“. Lobotku nazýva najkomplexnejším stredopoliarom na svojej pozícii. Bývalý brankár Lazia Luca Marchegiani ho zasa prirovnal k Andreovi Pirlovi a Marcovi Verrattimu.

Nová zmluva?

Jeho forma nezostáva nepovšimnutá. Správy z Talianska ho spájajú s prestupom do Premier League, pričom záujem vraj majú Liverpool, Chelsea i Manchester United. „Neprekvapí ma, ak dostane neodolateľnú ponuku,“ zdôrazňuje Avallone.

No je to predovšetkým Neapol, kto Lobotkovi podsúva papier s novou zmluvou. Šepká sa o takmer troch miliónoch eur na sezónu, teda peniazoch, ktoré svojho času zarábal pod Vezuvom Marek Hamšík.

Najlepšie platení slovenskí futbalisti Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
18. Tomáš Suslov (Groningen) - 50-tisíc.

Mimochodom, čoskoro 28-ročný futbalista je dlhodobo v merku európskych gigantov. Všímali si ho, keď ešte hrával za dánsky FC Nordsjaelland v rokoch 2015 – 2017. Ujala sa ho však španielska Celta Vigo.

„Aj Inter Stana veľmi chcel, rovnako ako Barcelona. Po pol roku v Celte som sa s Milánčanmi aj stretol, dali sme si večeru. Neprišla však konkrétna ponuka a navyše už vtedy sme Inter informovali, že Vigo nechce Stana predať po pol roku pôsobenia,“ ozrejmuje Jašurek.

Isté je, že záujem pretrváva, no nezáujem predať ho je dnes ešte väčší. Neapol totiž prežíva výnimočný ročník. Z titulu sa naposledy radoval v sezóne 1989/1990. K majstrovskému triumfu ho vtedy doviedol legendárny Diego Maradona.

Teraz to môže byť Stanislav Lobotka.


Standings provided by SofaScore LiveScore

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #SSC Neapol #Stanislav Lobotka