Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Daj lajk a letíš na MS. Je tu niekto, koho si Katar ešte nekúpil?

Organizátori majstrovstiev sveta v Katare platia skupinám futbalových fanúšikov cestovné náklady a pobyt na turnaji. Na oplátku od nich očakávajú pozitívne hodnotenie na sociálnych sieťach.

01.11.2022 14:40
Holandsko, Argentína, fanúšikovia Foto: ,
Holandský priaznivec na futbalovom zápase. Akiste nebude chýbať ani v Katare.
debata (2)

Holandská televízia NOS v nedeľu uviedla, že Katar zaplatí letenky a pobyt v hoteli skupine 50 holandských fanúšikov. Túto prax teraz potvrdila aj katarská takzvaná Najvyššia komisia pre organizovanie MS, ktorá má túto agendu v rámci organizácie šampionátu na starosti.

Pozvaní fanúšikovia musia podpísať „kódex správania“, ktorý ich nabáda k zverejňovaniu priaznivých komentárov o turnaji na sociálnych sieťach a nahlásení „akýchkoľvek útočných, ponižujúcich či urážlivých komentárov“ ostatných. Najlepšie vraj pomocou screenshotov.

Televízia NOS citovala dvoch fanúšikov, ktorých katarskí organizátori zvolili ako takzvaných „Fan Leaders“. Mali vybrať skupinu 50 lojálnych fanúšikov, ktorí pôjdu zadarmo na majstrovstvách sve­ta.

Komisia to potvrdila. „Ako sa turnaj blíži, vyzvali sme našich najaktívnejších fanúšikovských lídrov, aby nominovali malú skupinu fanúšikov, ktorí sa k nám pripoja ako naši hostia. Je to náš spôsob poďakovania sa za spoluprácu,“ povedal agentúre Reuters hovorca komisie.

Rozhodkyne na futbalových MS 2022 Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Karen Medinová Diazová z Mexika je rozhodkyňou...

Organizátori MS popisujú svoj program „Fan Leaderov“ ako sieť zhruba 400 fanúšikov a influencerov zo 60 krajín. Vo svojich pravidlách komisia vyzýva týchto „fanúšikovských lídrov“ okrem iného na to, aby podporovali MS lajkovaním a zdieľaním pozitívnych príspevkov tretích strán o turnaji.

Údajne sa neočakáva, že títo fanúšikovia budú „hovorcami“ Kataru, na druhej strane sa uvádza, že by od nich „samozrejme nebolo vhodné znevažovať Katar, Najvyššiu komisiu alebo majstrovstvá sveta.“

O ponuke pre fanúšikovské skupiny informovali aj belgické a francúzske médiá.

Katar prakticky od pridelenia šampionátu v roku 2010 čelí kritike: kvôli podozreniu z korupcie pri voľbe, diskriminačným zákonom či porušovaniu ľudských práv zahraničných robotníkov pri výstavbe štadiónov.

Kvôli letným extrémnym teplotám v tejto arabskej krajine sa namiesto obvyklého júna a júla turnaj prvýkrát odohrá na jeseň, od 20. novembra do 18. decembra.

MS 2022, štadión, Katar Čítajte viac Kritika Kataru? Štvavá kampaň, soptí princ. FIFA zverejnila počet obetí pri stavbách
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Katar 2022