Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Koniec sveta na Maracane a hviezdy zasypané rajčinami v Janove

Po každom futbalovom šampionáte sa spomína na krásne zápasy a neopakovateľné góly. Ale ešte dlhšie zostávajú v pamäti stretnutia, ktoré šokovali futbalový svet.

28.10.2022 08:00
Alcides Ghiggia Foto:
Uruguajčan Alcides Ghiggia strieľa víťazný gól do siete Brazílie.
debata (1)

Pelé preplakal celú noc

Zemeguľa sa na okamih prestala točiť, socha Krista Spasiteľa nad Riom zaslzila, krajina sa ponorila do smútku. Takto vyzerá koniec sveta, bedákali Brazílčania 16. júna 1950. V histórii ich futbalu je známy ako Maracanazo.

Na MS sa prvý a jediný raz nehralo tradičné finále. Víťaz vzišiel zo zápasov štvorčlennej skupiny. Réžia vyšla dokonale. Vo finiši narazili na seba Brazília a Uruguaj. Medzi nimi sa rozhodovalo o držiteľovi Zlatej Niké.

Uruguaj, Argentína, futbal Čítajte aj Prvý i posledný raz. FIFA prosila tímy, aby išli na majstrovstvá sveta

Maracana praskala vo švíkoch. Do futbalového chrámu zavítalo 200-tisíc ľudí. Najvyššia návšteva v histórii MS. Domáci sfúkli Švédsko 7:1 a Juhosláviu 6:1. A na rad prišiel Uruguaj. Stačila im remíza. Už pred výkopom vyryli na každú z 22 zlatých medailí meno brazílskeho hráča a nahrali song víťazov.

Denníky priniesli obrázok brazílskeho tímu s titulkom „majstri sveta“. Uruguajský kapitán kúpil zopár výtlačkov novín, rozložil ich v šatni na zem, spoluhráči po nich šliapali a pred zápasom sa na ne niektorí vymočili.

Všetko išlo podľa nalinkovaného scenára. Brazílčania po prestávke viedli. Potom prišla čierna štvrťhodina. V 65. minúte Schiaffino vyrovnal a v 79. minúte Ghiggia rozhodol. Na štadióne sa rozhostilo hrobové ticho.

„Iba traja ľudia dokázali utíšiť 200-tisíc ľudí na Maracane. Frank Sinatra, pápež Ján Pavol II. a ja," vychutnával si tento moment aj po rokoch Uruguajčan Alcides Ghiggia.

Neskorší futbalový kráľ Pelé mal deväť a celú noc preplakal. Dvaja diváci spáchali samovraždu. Ďalší dvaja dostali infarkt. Umieralo sa aj zo vzrušenia a radosti. V Montevídeu počas rozhlasovej reportáže dostali infarkt traja fanúšikovia a traja skonali hneď po nej.

Na štadióne nastal nevídaný zmätok. Neuskutočnilo sa slávnostné odovzdávanie trofeje a nehrala sa hymna. Šéf FIFA, Francúz Jules Rimet spomínal:

„Stál som s pohárom v náručí sám v dave, sácali ma zo všetkých strán, nevedel som, čo robiť. Odrazu som zbadal uruguajského kapitána Varelu. Nezmohol som sa ani na slovo. Len som mu rýchlo odovzdal sošku a stisol ruku.“

Brazílčania získali prvý titul až o osem rokov neskôr vo Švédsku…

Nemecký masaker v Belo Horizonte

Brazília získali päť titulov majstra sveta. Ale ani raz neoslavovala na domácej pôde. Hostila futbalový svet aj v roku 2014 a celá krajina verila, že nastala chvíľa, aby ich národný tím zložil reparát za zlyhanie pred 64 rokmi. Namiesto toho zažila ďalší šok.

„Nemecko ponížilo Brazíliu, ktorá plače,“ referoval denník Frankfurter Allgemeine Zeitung. A Sport Bild písal o najbláznivejšom zápase nemeckých futbalistov.

A Brazílčania? Horekovali po najkrutejšej prehre. Denník O Globo našiel jediné prirovnanie: bol to nemecký masaker.

Brazílsky kapitán David Luiz pred oslavujúcimi... Foto: ČTK / AP / Ken Satomi
David Luiz Brazílsky kapitán David Luiz pred oslavujúcimi Nemcami.

Čo sa stalo 8. júla 2014 v Belo Horizonte? Brazílske Selecao kapitulovalo, Nemecko ho rozbombardovalo 7:1. V prvom polčase za 18 minút schytali domáci päť gólov. Nevídané-neslýchané!

Brazílčania nechýbali doteraz ako jediní na nijakom finálovom turnaji MS. Ale taký výprask nikdy nezažili. Posledný raz sa tešili z titulu na MS 2002 a k triumfu ich priviedol Luiz Felipe Scolari.

Ten istý muž, do ktorého vkladala nádej celá krajina, sedel na lavičke aj na MS 2014. „Prežívam najhoršie okamihy môjho života,“ držal sa tréner bezmocne za hlavu.

Brazílčania si na tomto šampionáte na Maracane vôbec nezahrali. Mali na jej pôdu vstúpiť až vo finále. Ale to patrilo Nemecku a Argentíne.

Scolariho zverenci sa nespamätali z knokautu ani o štyri dni neskôr, u divákov si to v boji o bronz nevyžehlili. V ňom podľahli Holandsku 0:3.

Taliani sa báli vystúpiť z lietadla

Kým Brazílčania prepadli v súbojoch so silnými tímami, ktoré vzápätí oslavovali titul majstrov sveta, takmer na každom šampionáte sa našiel outsider, ktorý znemožnil veľkého favorita.

Mnohí považujú za najväčšiu senzáciu prehru sebavedomých Angličanov, ktorí si pred súbojom s USA na MS 1950 posmešne uťahovali zo súpera a tvrdili, že „len dva národy nevedia hrať futbal – Eskimáci a Američania“. Čakala ich ľadová sprcha, podľahli 0:1.

Keď do Anglicka dorazila telegraficky prvá informácia, službukonajúci redaktor bol presvedčený, že ide o omyl. Pred anglickú nulu pripísal jednotku. O to trpkejšie bolo vytriezvenie na druhý deň.

Na podobný neuveriteľný výsledok čakal futbalový svet 16 rokov. Na MS 1966 v Anglicku sa červenali azúrové superhviezdy – Facchetti, Mazzola, Rivera… Taliansko podľahlo neznámemu severokórejskému tímu 0:1 a balilo si predčasne kufre.

Keď sa výprava vracala z Anglicka, hráči sa neodvážili vystúpiť v Miláne, odkiaľ väčšina z nich pochádzala a kam lietadlo smerovalo. Na letisku ich čakal rozvášnený dav. Vystúpili v Janove, no aj tam si to zlizli. Fanúšikovia ich zasypali jablkami a paradajkami.

Triumfovala kórejská obetavosť, vôľa, nadšenie. Keď v 41. minúte Pak Du-jik prekonal Albertosiho, nik netušil, že stanovil konečný výsledok.

Taliani hrali od 34. minúty s desiatimi mužmi, bez zraneného Bulgarelliho, ale tento fakt nik nebral ako poľahčujúcu okolnosť.

Anglickí diváci Talianom túto nepríjemnosť úprimne dožičili.

„Stala sa nemožná vec. Diváci povzbudzovali Kórejčanov a boli od radosti nepríčetní,“ popisoval atmosféru reportér denníka Daily Sketch Tony Carter.

Mario Zagallo Čítajte viac Čo bolo najťažšie? Poslať hviezdu na lavičku

Nebolo to posledné slovo KĽDR v turnaji. Vo štvrťfinále ázijský tajfún takmer sfúkol ďalšieho favorita. Neuplynula ani minúta a portugalský brankár Jose Pereira ťahal zo siete loptu prvý raz. V 24. minúte bolo 3:0. Neuveriteľné!

Lenže Portugalčania mali v tíme svojho hrdinu. Súper si ich najväčšiu hviezdu príliš nevšímal, stále útočil, nezačal taktizovať a držať náskok. Eusebio dal štyri góly po sebe (dva z penalty) a na piaty prihral Augustovi. Favorit vyhral 5:3 a napokon si domov viezol bronz.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 1950