Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda EURO 2024 EURO 2024 Výsledky výsledky

Všetko je politika. Cichanovská vyzýva na vylúčenie Bieloruska

Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská vyzvala Európsku futbalovú úniu (UEFA), aby zakázala bieloruským národným tímom účasť v súťažiach pod jej hlavičkou.

16.10.2022 13:51
Germany Belarus Foto: ,
Líderka bieloruskej opozície Sviatlana Cichanovská.
debata (6)

Ako povedala podľa webu insidethegames.biz, chápe, že „šport musí byť mimo politiky, no momentálne je všetko politika“.

Rusko vo februári s pomocou Bieloruska vojensky napadlo Ukrajinu a väčšina európskych a medzinárodných orgánov vtedy vylúčila športovcov a tímy z Ruska a Bieloruska.

Cissoková a Maylingová. Čítajte viac Toto má byť nežnejšie pohlavie? Medzi ženami to poriadne iskrilo

UEFA pozastavila účasť ruských národných tímov a klubov vo svojich súťažiach, no tie z Bieloruska v nich stále môžu súťažiť, aj keď s požiadavkou, aby hrali domáce zápasy mimo krajiny.

„Som za vylúčenie ‚prorežimných‘ tímov,“ povedala Cichanovská a naznačila, že tento postoj by mal platiť, kým nebude zosadený súčasný bieloruský vodca Alexander Lukašenko.

18352102 Čítajte viac Prečo Messi vymenil Nike za Adidas? Nová kniha odhaľuje bizarný dôvod

Podotkla, že v týchto časoch sa politika často mieša do športu a poukázala na to, že mnoho bieloruských športovcov bolo zadržaných alebo dokonca mučených počas protestov voči Lukašenkovi, ktoré vypukli po predvlaňajších prezidentských voľbách v Bielorusku a trvali niekoľko týždňov.

Bielorusko bolo súčasťou minulotýždňového žrebu kvalifikácie o postup na majstrovstvá Európy 2024 v Nemecku. Ocitlo sa v I-skupine v spoločnosti Švajčiarska, Izraela, Kosova, Rumunska a Andorry. Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová pred žrebom vyzvala UEFA, aby vylúčila Bielorusko z kvalifikácie.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #bieloruská futbalová reprezentácia #Sviatlana Cichanovska