Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slávny futbalista podporil protesty voči režimu. Zhabali mu pas

Úrady v Iráne skonfiškovali tamojšiemu legendárnemu futbalistovi Alimu Daeimu cestovný pas.

12.10.2022 13:55
Gianni Infantino Foto:
Prezident FIFA Gianni Infantino a iránska futbalová legenda Ali Daei po žrebe základných skupín MS 2022
debata

Ako referuje web britského denníka The Times, dôvodom bola podpora protestov voči súčasnému iránskemu režimu v podaní 53-ročného niekdajšieho kapitána tamojšej reprezentácie.

Daei verejne kritizoval zásah bezpečnostných zložiek počas najvytrvalejších protestov voči iránskej teokracii za ostatné roky, ktoré trvajú už štyri týždne.

Vypukli 17. septembra po smrti Mahsy Amíní. Tá zomrela 16. septembra v teheránskej nemocnici tri dni po tom, čo ju zatkla obávaná mravnostná polícia za údajné porušenie striktných predpisov týkajúcich sa nosenia hidžábu, na následky fyzického napadnutia vo väzbe.

Futbalové kluby, ktoré upadli do zabudnutia Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Blackburn (Anglicko) - Slávne časy anglického...

Daeimu, ktorý do minulého roka držal svetový rekord v počte reprezentačných gólov (109), iránske úrady povedali, že cestovný pas mu zhabali, pretože na Instagrame komentoval smrť Mahsy Amíní.

Na spomenutej platforme nedávno odsúdil represie, násilie a zatýkanie, keď napísal: „Moja dcéra sa ma pýta, čo sa stalo. Akú odpoveď jej mám dať? Aký hriech spáchala a čo urobila tejto krajine?“

Podobný názor ako Daei má i ďalší bývalý iránsky reprezentant – mimoriadne populárny Ali Karimi.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ali Karimi (@aliiiiiiiikarimi8)

Na Instagrame, ktorý ako jedna z mála západných sociálnych sietí nie je v Iráne zakázaný, odsúdil konanie mravnostnej polície i následné zásahy bezpečnostných zložiek voči demonštrantom.

Štyridsaťtriročný Karimi sa však postihu zo strany iránskeho režimu nemusí obávať, keďže žije v Dubaji. V neprítomnosti bol však obvinený z „úmyslov konať proti národnej bezpečnosti“.

Pred tromi rokmi zomrela v Iráne aj iná mladá žena Sahar Chodajari po tom, čo sa upálila na protest proti tomu, že bola zatknutá pri pokuse prepašovať sa na zápas. To vyvolalo prejavy smútku u viacerých popredných hráčov, vrátane Karimiho.

Mehrdad Minawand Čítajte viac Bol pri pamätnom skalpe USA. Iránec ako 45-ročný podľahol covidu

Mnohí iránski reprezentanti zo súčasného kádra podporili protesty a riskovali vylúčenie z nominácie na MS v Katare.

„Najhoršie, čo sa mi môže stať, je to, že ma vyhodia z národného tímu. To je však nič v porovnaní s hoci len jedným malým pramienkom vlasov iránskych žien,“ povedal hviezdny útočník Sardar Azmoun.

debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #iranska revolucia #Ali Daei