Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ukrajinci sa hlásia o MS 2030. Rusi na ich žiadosť reagujú

Ukrajina sa oficiálne pripojila k spoločnej kandidatúre Portugalska a Španielska o usporiadanie majstrovstiev sveta v roku 2030. Túto záležitosť už komentovali aj Rusi, ktorí veria, že rozhodnutie Ukrajincov je... "Čisto politické."

05.10.2022 19:58
Ukrajina, Rusko, futbal Foto:
Ilustračné foto
debata (28)

Už je to oficiálne – Španielsko, Portugalsko sa spolu s Ukrajinou pokúsia v roku 2030 zorganizovať svetový šampionát. UEFA spoločnú kandidatúru prijala na mimoriadnom stretnutí vo švajčiarskom Nyone.

Záležitosť už komentovala aj Ruská futbalová federácia, ktorá má pozastavenú činnosť v štruktúrach UEFA a FIFA. Pre ruskú inváziu na Ukrajinu. Prezident tamojšej futbalovej únie Aleksandr Dukov sa domnieva, že Ukrajina ako potenciálny hostiteľ nepridáva kandidátskemu tandemu Španielsko-Portugalsko na atraktivite.

Okrem toho nevidí žiadne rácio v súťaži o turnaj so Španielskom a Portugalskom, ktoré sú v úplne inej časti Európy.

„Rozhodnutie Ukrajiny usporiadať svetový šampionát? Ich právo. V tejto chvíli osobne nevidím logiku a atraktivitu tejto žiadosti. Vstup Ukrajiny neposilňuje pôvodnú ponuku Portugalska a Španielska. Okrem politiky v tom nič nie je“ – citujú Dukova ruské médiá.

Ukrajina, futbal Čítajte viac Diplomatická rana pre Rusko. Dostane zničená Ukrajina MS 2030 vo futbale?

Myšlienku spoločného boja o majstrovstvá sveta vo futbale predtým podporil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ak by táto kandidatúra zvíťazila, bol by to už druhý futbalový turnaj, ktorý spoluorganizuje náš východný sused. Predtým bola Ukrajina spoluorganizátorom Euro 2012 s Poľskom.

Okrem spomínanej kandidatúry sú potvrdené ešte tri ďalšie prihlášky. O právo organizovať podujatie sa uchádzajú Maroko, Uruguaj, Argentína, Paraguaj a Čile spolu s Egyptom, Gréckom a Saudskou Arábiou.

Najviac šancí má európska ponuka. Predovšetkým kvôli tomu, že podujatia v rokoch 2022 a 2026 sa budú odohrávať mimo Starého kontinentu. Juhoamerická kandidatúra je však symbolická. Práve v Uruguaji sa konali prvé majstrovstvá sveta v roku 1930. „Celestes“ vtedy vyhrali finále proti Argentíne, v skupinovej fáze sa predstavili aj Paraguaj a Čile.

Ruskí športovci s povolávacím rozkazom Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
- povolávací rozkaz dostali aj viacerí...
28 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #MS 2030 vo futbale