Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hráčom búchali na šatňu, umierali im v náručí. Počet obetí nepokojov sa zvýšil

Na 131 sa zvýšil počet obetí nepokojov a následnej tlačenice na futbalovom štadióne v Indonézii. V utorok to uviedol predseda úradu verejného zdravotníctva v okrese Malang na indonézskom ostrove Jáva Wiyanto Wijoyo. Informuje o tom agentúra AFP.

04.10.2022 11:04
APTOPIX Indonesia Soccer Deaths Foto: ,
Kvety pri štadióne smrti. Počet obetí nepokojov v indonézskom Malangu sa zvýšil na 131.
debata

K incidentu v provincii Východná Jáva došlo v sobotu počas zápasu najvyššej indonézskej súťaže medzi tímami FC Arema Malang a Persebaya Surabaya. Miestne úrady predtým hlásili 125 obetí.

Šéf miestnej polície Nico Afinta sa v utorok za incident na futbalovom štadióne ospravedlnil. „Ako regionálny šéf polície som znepokojený a smutný a zároveň ma mrzia nedostatky v zaistení bezpečnosti,“ povedal na tlačovej konferencii v meste Malang.

Tragédia na štadióne v Indonézii Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Nepokoje po futbalovom zápase v indonézskom...

Priaznivci domáceho tímu začali po stretnutí hádzať na hraciu plochu rôzne predmety vrátene fliaš a následne prenikli na ihrisko. Od vedenia tímu žiadali vysvetlenie domácej prehry so súperom, ktorému na svojej pôde nepodľahli už 23 rokov.

Miestna polícia použila na spacifikovanie davu slzotvorný plyn, čo vyvolalo medzi fanúšikmi paniku. Podľa polície sa mnohí ľudia udusili, keď bežali k únikovému východu, ďalších udupali.

Portugalský futbalista Sergio Silva v rozhovore pre denník A Bola prezradil, že viacero ľudí, ktorí sa ocitli na ihrisku, prišli „ukázať podporu, nie útočiť“. Keď hráči zamierili do šatní, chceli sa v nich skryť aj priaznivci. Namiesto toho v tlačenici našli smrť.

tragédia Indonézia futbal Čítajte aj Kto je zodpovedný za masaker po futbale? O post prišiel šéf polície

„Ľudia boli zúfalí, videli umierať ďalších a pokúšali sa utiecť,“ pokračoval Silva, ktorý so spoluhráčmi strávili hodiny zabarikádovaní v šatni. Z chodby počuli výkriky o pomoc.

„Niektorých z nich sme pustili dňu. Pripomínalo to skazu. Vojnu. Nemalo to nič spoločné s futbalom,“ neskrýval šok.

„Fanúšikovia zomierali v náručí hráčov. Som psychicky zdrvený. Myslím si, že polícia prekročila svoju hranicu,“ povedal pre španielsku televíziu tréner Aremy Javier Roca.

Pri incidente utrpelo zranenia 323 ľudí. Viacero ľudí zomrelo na následky ťažkých zranení počas prevozu do nemocnice.

tragédia Indonézia futbal Čítajte aj Mŕtvi policajti, ušliapaní fanúšikovia. Futbal zažil tretiu najhoršiu tragédiu

Na dueli bolo 42.000 domácich priaznivcov. Fanúšikovia hostí nemohli prísť pre obavy z konfliktov.

Po sobotňajšej tragédii odvolali z funkcií šéfa indonézskej polície Ferliho Hidayata a deviatich dôstojníkov. Tamojšie úrady vyšetrujú ďalších 18 ľudí, ktorí sú zodpovední za použitie slzotvorného plynu.

debata chyba
Viac na túto tému: #tragédia v Indonézii