Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Najprv antirasistický transparent, potom škandál. Banán pri hviezde rieši aj FIFA

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) vyšetrí rasovo motivovaný útok na brazílskeho útočníka Richarlisona z utorkového prípravného medzištátneho zápasu proti výberu Tuniska v parížskom Parku princov (5:1).

29.09.2022 13:16
Francúzsko Futbal MS2022 Príprava Brazília Tunisko Foto: ,
Brazílčan Richarlison v súboji s Tunisanom Ghaylenom Chaalalim.
debata

Samotný hráč anglického Tottenhamu Hotspur po incidente skritizoval najvyšších predstaviteľov svetového futbalu.

„Keď budú o tom len hovoriť a nikoho nepotrestajú, bude to takto pokračovať každý deň a všade,“ napísal 25-ročný Richarlison na twitteri.

Jeden z divákov v hľadisku hodil banán po brazílskych hráčoch, ktorí pri rohovej zástavke oslavovali gól Richarlisona na 2:1 z 19. minúty duelu. Okrem toho leteli z tribúny smerom k futbalistom aj fľaša s vodou a ďalší predmet.

Brazílčania pritom pred zápasom vyjadrili nesúhlas s prejavmi rasizmu vo futbale transparentom s nápisom: „Bez našich hráčov tmavej pleti by sme nemali hviezdy na našich dresoch.“

Podľa brazílskych médií sa usporiadateľom na štadióne v Paríži nepodarilo identifikovať osobu, ktorá hodila na ihrisko banán. FIFA v oficiálnom vyhlásení uviedla, že sa bude incidentom zaoberať.

„V prvom rade odmietame akúkoľvek formu rasizmu alebo násilia a v žiadnom prípade netolerujeme takéto správanie sa vo futbale. Incident v Paríži vyšetríme,“ uviedol strešný orgán svetového futbalu.

Rasistické útoky na futbalistov Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Rasizmus vo futbale. Príbehy si prečítajte pri...

Spomenuté stretnutie sledoval v hľadisku aj prezident FIFA Gianni Infantino.

Richarlisonovi verejne vyjadril podporu jeho zamestnávateľ.

„Sme znechutení z rasistického útoku na Richarlisona v zápase medzi Brazíliou a Tuniskom. Toto nemá miesto vo futbale ani nikde inde. Sme s tebou, Richy,“ uviedol klub Tottenham Hotspur.

Vinícius Júnior Čítajte aj Pri kritike Viníciusa padlo slovo opica, osobnosti to odsúdili. Ozval sa aj Pelé

Incident odsúdila aj organizácia FARE bojujúca proti diskriminácii:

„Úmyselné hodenie banánu po hráčovi tmavej pleti počas oslavy gólu vyráža dych. Keď si uvedomíme, čo tento skutok znamená, je to ponižujúce,“ povedal výkonný riaditeľ FARE Piara Powar.

debata chyba
Viac na túto tému: #rasizmus #brazílski futbalisti