Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Autá, stávky, ženy, alkohol. Futbalisti minú nemožné, tretina príde o všetko

Zarábajú desiatky tisíc libier týždenne. Peniaze, ktoré sa v bežnom živote prakticky nedajú minúť. A predsa majú finančné problémy.

28.09.2022 10:30
Ronaldinho Foto:
Ronaldinho prišiel takmer o všetko. A veru mal toho viac ako dosť.
debata (1)

Mnoho futbalistov priviedlo rýchle bohatstvo do ešte rýchlejšej chudoby. Zdroje z Anglicka tvrdia, že až 40 percent hráčov po kariére stratí to, na čom roky tvrdo pracovali.

Futbal je zvláštny fenomén. Naučí vás užívať si, odnaučí krotiť sa.

400-tisíc z nudy

Čím bohatší, tým šťastnejší – táto premisa podľa rôznych štúdií neplatí. Výskum Asociácie profesionálnych hráčov v Británii vraví, že futbalisti majú najmenej trikrát väčšiu pravdepodobnosť, že budú mať problémy s hazardom, ako priemerná populácia.

Vysvetlenie je vraj jednoduché. „Máte tu sebavedomého jednotlivca, ktorý bol skvelým futbalistom a verí, že bude rovnako úspešný aj pri predpovedaní výsledkov V kombinácii s prebytkom hotovosti to je veľmi nebezpečná záležitosť,“ zamyslela sa psychiatrička Henrietta Bowden-Jonesová, ktorá má vo svojom portfóliu zdravotné karty viacerých elitných športovcov.

O tom, že stávkovanie je vážny problém, svedčia aj mnohé spovede bývalých anglických hviezd. Napríklad právnik Michaela Chopru – niekdajšieho útočníka Newcastlu United – na súde priznal, že jeho klient pravidelne strácal mieru. „Začal hrať hazardné hry, keď mal sedemnásť rokov. V tímovom autobuse počas cestovania na zápasy neraz nechal aj 30-tisíc libier.“

Dietmar Hamann bol zasa elitný nemecký stredopoliar, ktorý tiež hrával v Premier League. Po kariére sa rozhodol vyrozprávať svoj príbeh. Medzi iným povedal aj to, že pri jednej stávke na kriketový zápas prišiel o 288-tisíc. Hazardom vraj zaháňal problémy v osobnom živote. Islanďan Eidur Gudjohnsen z Chelsea, ktorý hral neskôr aj za Barcelonu, zasa priznal, že za päť mesiacov minul 400-tisíc.

Dôvod? Bol zranený a nudil sa.

Eidur Gudjohnsen hrával aj za Barcelonu. Foto: ČTK / AP / MANU FERNANDEZ
Eidur Gudjohnsen Eidur Gudjohnsen hrával aj za Barcelonu.

Mimochodom, „tikety, ktoré vedú do pekla“, nie sú len problémom bohatých futbalistov. Je to akýsi všadebôľ. Aj na Slovensku. „Vo veľkom futbale sa pohybujem takmer dvadsať rokov a zažil som všeličo. Od gamblerov až po tých, ktorí sa venovali stávkovaniu. Všetkých týchto ľudí spája jedna vec – nehľadia na budúcnosť,“ povedal nám pred časom Igor Žofčák, hráč Michaloviec.

Až 40 percent

Povedali by ste si, že špičkoví futbalisti musia byť so svojim životom spokojní.

„Ale až 40 percent z nich postupne zbankrotuje, 33 percent sa do jedného roka po ukončení kariéry rozvedie – a to je ďalší atentát na bohatstvo, ktorý sa opakuje znova a znova. A keď k tomu pripočítam 80-percentnú mieru osteoartrózy, ktorá futbalistov časom postihne, začíname mať pocit, že naše otrasné futbalové schopnosti sú skôr požehnaním,“ napísal portál moneynest.co.uk v článku, v ktorom sa venuje finančným problémom hviezd Premier League.

Za mnohé vraj môže finančná negramotnosť na strane jednej a chamtivci, ktorí poľujú po „ľahkých“ peniazoch vo vreckách futbalistov, na strane druhej. Avšak aj na ostrovoch sa situácia postupne zlepšuje, kluby si najímajú finančných poradcov, aby hráčom otvorili oči.

„Hovorím im, že to, čo vidia na svojej zmluve, nie je to, čo uvidia na svojich bankových účtoch,“ pripomína Peter Fairchild, expert na financie. „Na začiatku kariéry hráči žijú v bubline futbalovej akadémie a sú šokovaní, keď počujú, že po zdanení a odvodoch je polovica mzdy preč.“

Aj Žofčák sa v uplynulých rokoch venuje popri kariére finančnému poradenstvu. To, čo vidíme na ostrovoch vo veľkom, funguje aj na Slovensku – samozrejme, v malom. Tiež je to však nekontrolované míňanie.

Z boháčov chudáci. Hráči, ktorí minuli majland Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Futbalových skrachovancov nájdete po svete...

„Futbalisti sú zväčša mladí chlapci – mnohí z nich stále nezrelí. Povedia si: no a čo? Veď futbal ma bude živiť ďalších desať rokov, môj príjem bude neustále stúpať a potom si niečo odložím. Ale ľudia, ktorí nevedia pracovať s malými peniazmi, to nedokážu ani vtedy, keď na ich účet začnú chodiť desiatky tisíc eur,“ pripomína niekdajší reprezentant.

„Nie je predsa normálne, aby 18-ročný chlapec, ktorý zarába 500 eur, tristo z nich utopil za auto. To nikam nevedie – iba k životu s prázdnou peňaženkou,“ doplnil.

Prišlo, odišlo

Futbal prináša obrovskú slávu i peniaze. Kým však priemerný hráč Premier League nosí luxusné oblečenie a jazdí na tých najkrajších autách, nezaručuje mu to kvalitný život aj po kariére. Taký Eric Djemba-Djemba by vám o tom vedel rozprávať.

Kamerunský futbalista hral za Aston Villu, Manchester United, zarábal obrovské čiastky, no bolo mu málo. Ako mnoho iných afrických futbalistov, aj on míňal veľa na nepotrebné veci. V garáži mu stálo toľko superdrahých áut, že každé nestihol poriadne ani „vyvetrať“.

Peniaze tak prišli a vzápätí aj odišli. Bankrot bol na svete. Nigérijčan Celestine Babayaro je podobný prípad. V Chelsea mu pred rokmi posielali na účet 35-tisíc libier týždenne. To, čo počas kariéry nahonobil, do troch rokov po nej minul.

Celestine Babayaro si peniaze vedel užívať. Foto: Elli Birch/IPS / Shutterstock Editorial / Profimedia
Celestine Babayaro Celestine Babayaro si peniaze vedel užívať.

Dlhoročná stálica Premier league – Keith Gillespie – sa priznala, že pofiderným spôsobom prišla až o sedem miliónov libier. V rozhovore pre The Guardian bývalý záložník povedal: „V priebehu rokov som hazardnými hrami prehral veľa, no stratil som aj na zlých investíciách. Tak, ako veľa iných futbalistov.“

Brad Friedel sa síce neoddával nefutbalovým nerestiam, neboli to tikety, ktoré ho priviedli na mizinu. Americký brankár si vymyslel projekt futbalovej akadémie. Lenže bol nepremyslený. A takéto koncepty peniaze neprinášajú, ale ich len žerú.

Už nepi, Paul

Paul Gascoigne patril medzi najtalentovanejších Angličanov v histórii. A k tomu aj patrične zarábal. Preslávil sa však aj búrlivým správaním mimo trávnik. So závislosťou na alkohole sa potýka dlhodobo. Prišiel kvôli nej aj o nomináciu na MS 1998. Krátko pred jej zverejnením vyrazil so spevákom Rodom Stewartom na záťah po londýnskych krčmách, prichytili ich.

„Keby som vedel, ako sa to skončí, povedal by som mu: Nepi, Paul. Ale skúste ho presvedčiť, aby prestal,“ ľutoval potom Stewart. Ženy a alkohol priviedli slávneho „Gazzu“ na mizinu. Z boháča sa stal takmer bezdomovec.

Sú to však len odrobinky, lebo futbalistov lietajúcich vo finančných problémoch nájdete haldy. V Anglicku, v kolíske futbalu v Brazílii, napokon, aj nezabudnuteľný Ronaldinho prišiel takmer o všetko. Ale aj na Slovensku. „Ak sa pohybujete v spoločnosti ľudí, ktorí si môžu dopriať drahšie veci, zvádza to k podobnému správaniu. Horšie je, ak na to futbalista nemá,“ pripomína Žofčák.

Darmo, futbalové bohatstvo je iba pozlátko. A pod ním drieme vždy veľa nástrah.

Paula Gascoigna takto odfotili v roku 2014. Bol... Foto: FameFlynet.uk.com / Splash_ / Profimedia
Paul Gascoigne Paula Gascoigna takto odfotili v roku 2014. Bol pod vplyvom alkoholu a v pyžame.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #bankrot #futbal