Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Česi zostupujú, Španieli v závere šokovali Ronalda a spol.

Futbalisti Španielska skompletizovali kvarteto účastníkov turnaja Final Four Ligy národov. V utorňajšom stretnutí záverečného 6. kola zvíťazili na pôde Portugalska 1:0 gólom Alvara Moratu v 88. minúte a o bod sa dostali pred svojho súpera na prvé miesto v 2. skupine A-divízie.

27.09.2022 22:47 , aktualizované: 23:20
Cristiano Ronaldo Foto: ,
Frustrovaný Portugalčan Cristiano Ronaldo v zápase proti Španielsku.
debata (3)

Z najvyššej divízie vypadlo Česko po prehre vo Švajčiarsku 1:2.

Portugalsku stačilo na postup dosiahnuť v domácom prostredí nerozhodný výsledok, Španielsko potrebovalo zvíťaziť.

Hostia mali v úvode prevahu v držaní lopty a v rozohrávke využívali celú šírku ihriska, no radšej vyčkávali a vyhýbali sa priamočiarejším riešeniam, ktoré by viedli k vyloženým príležitostiam.

Portugalci spočiatku prijali v tejto šachovej partii úlohu pozorných obrancov a darilo sa im to bez väčších problémov, s pribúdajúcim časom však začali hrýzť aj vpredu a boli nebezpečnejší.

Tehelné pole, Uruguaj Čítajte viac Suárez, Valverde či Davies na Tehelnom poli. Pozrite si snímky zo súboja hviezd

Ruben Neves tvrdo vypálil k žrdi, kde zasiahol španielsky brankár Unai Simon, ktorý neskôr pravou rukou vyrazil aj zakončenie Dioga Jotu pod brvno.

Bezgólový stav sa nezmenil ani po strele Bruna Fernandesa do bočnej siete. Na konci úvodného dejstva mohli otvoriť skóre aj hostia, strieľaný center Ferrana Torresa pohladil brvno.

Krátko po zmene strán mal svoju prvú tutovku v stretnutí Cristiano Ronaldo, po prihrávke Jotu ho na päťke vychytal Simon a opäť podržal Španielov. Jeho náprotivok Diogo Costa sa prvýkrát výrazne zapotil až v 71. minúte, keď pokryl zblokovanú strelu Moratu.

Ádám Szalai Čítajte aj Maďarom ďalší zázrak nevyšiel. Orbán aj lúčiaci sa kapitán reagovali jasne

Hostia v závere pritlačili, Diogo Costa zachránil domácich po nebezpečných strelách Nica Williamsa aj Moratu. Španielsky tlak sa však stupňoval a vyvrcholil dve minúty pred koncom riadneho hracieho času, keď Dani Carvajal odcentroval na zadnú žrď, Williams hlavičkou sklepol na stred a Morata poľahky doklepol loptu do odkrytej siete.

V nadstavenom čase mohol vyrovnať Ronaldo, no Simon aj tentoraz vychytal portugalského kapitána. Španielsko sa tak na finálovom podujatí (14. až 18. júna 2023) predstaví v spoločnosti Chorvátska, Talianska a Holandska.

Česi museli na záchranu medzi elitou zabodovať naplno, domácim stačilo neprehrať. Hostia vstúpili do duelu dominantne, Tomáš Souček hlavičkoval po rohovom kope v náročnej pozícii iba do švajčiarskeho brankára Yanna Sommera.

Remo Freuler oslavuje prvý švajčiarsky gól do... Foto: SITA/AP, Gian Ehrenzeller
Remo Freuler Remo Freuler oslavuje prvý švajčiarsky gól do siete Česka.

V 8. minúte si dlhý kop spracoval Adam Vlkanova a z diaľky napálil loptu do brvna. Aj ďalšiu veľkú možnosť mali Česi, Patrik Schick priťukol do druhej vlny Václavovi Černému, jeho prízemnú strelu k vzdialenejšej žrdi vyrazil Sommer na roh.

Švajčiari za nevyužité šance kruto trestali, a to hneď dvakrát v priebehu 62 sekúnd. Po centri sprava otvoril hlavičkou skóre nedôsledne pokrytý Remo Freuler a vzápätí zachytil zlú rozohrávku Breel Embolo, naviedol si loptu na hranicu šestnástky a umiestnenou strelou zvýšil na 2:0.

Švajčiarsko, Česko Čítajte viac Zápas Švajčiarsko - Česko sme sledovali ONLINE

Česi sa nevzdali a ešte do prestávky stihli znížiť. Po ľavom krídle potiahol akciu David Zima, od bránkovej čiary poslal spätnú prihrávku a z prvej sa do horného rohu presadil Patrik Schick.

Embolo mohol na začiatku druhého dejstva pridať svoj druhý zásah v zápase, ale po zblokovanej hlavičke minul z dorážky z bezprostrednej blízkosti. Ten istý hráč premárnil aj ďalšiu šancu, jeho hlavičku zastavil na vzdialenejšej žrdi Jindřich Staněk, ktorý cez polčas vystriedal v českej bránke Tomáša Vaclíka.

Slovensko, Azerbajdžan Čítajte aj Spoločnosť trpaslíkov? Nemáme lídra ani génia, ale drísty trénera

Česko mohlo vyrovnať v 59. minúte, po faule Nica Elvediho na Schicka kopalo jedenástku, no Souček neprekonal Sommera, ktorý vystihol smer jeho strely.

Takmer prišiel ďalší trest, gól domáceho Rubena Vargasa však neplatil po tom, ako VAR odhalil tesný ofsajd. Česku sa už obrat nepodaril a v nasledujúcom ročníku súťaže bude hrať v „béčku“.

Po utorku je jasné, kto bude popri Slovensku figurovať v piatom výkonnostnom koši (takto nízko boli Slováci naposledy pred ME 1996) pri žrebe kvalifikácie ME 2024. Ide o tímy Severného Írska, Cypru, Bieloruska, Litvy, Gibraltáru, Estónska, Lotyšska, Moldavska a Malty.

6. kolo Ligy národov

A-divízia – 2. skupina:

Švajčiarsko – Česko 2:1 (2:1)
Góly: 29. Freuler, 30. Embolo – 45. Schick

Portugalsko – Španielsko 0:1 (0:0)
Gól: 88. Morata

Standings provided by SofaScore

B-divízia – 1. skupina:

Ukrajina – Škótsko 0:0 – hralo sa v Krakove (Poľ.)

Írsko – Arménsko 3:2 (1:0)
Góly: 18. Egan, 52. Obafemi, 90.+1 Brady (z 11 m) – 71. Dašjan, 73. Spercjan. ČK: 89. Hambardzumjan, 90. Dašjan (obaja Arménsko) po 2. ŽK

Standings provided by SofaScore

2. skupina:

Albánsko – Island 1:1 (1:0)
Góly: 35. Lenjani – 90.+7 Anderson. ČK: 11. A. Gunnarsson (Island)

Standings provided by SofaScore

4. skupina:

Švédsko – Slovinsko 1:1 (1:1)
Góly: 42. Forsberg – 28. Šeško

Nórsko – Srbsko 0:2 (0:1)
Góly: 42. Vlahovič, 54. Mitrovič

Standings provided by SofaScore

C-divízia – 2. skupina:

Grécko – Severné Írsko 3:1 (1:1)
Góly: 14. Pelkas, 55. Masouras, 80. Mantalos – 18. Lavery

Kosovo – Cyprus 5:1 (2:0)
Góly: 52. a 84. Muriqi, 22. Muslija, 45.+1 Rrudhani, 47. Rashani – 81. Roberge

Standings provided by SofaScore
3 debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #španielski futbalisti #Liga národov #českí futbalisti #portugalskí futbalisti