Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Katare nepočítajú peniaze. Svet čaká drahý turnaj

Tohtoročný finálový turnaj majstrovstiev sveta vo futbale dostal prívlastok kontroverzný skôr, ako sa odohral prvý z jeho šesťdesiatštyri zápasov.

21.08.2022 07:30
Al Bayt Stadium Foto: ,
Pohľad na moderný Al Bayt Stadium, kde sa v novembri začnú prvým zápasom  22. majstrovstvá sveta vo futbale.
debata (4)

Premiérovo sa uskutoční v arabskom svete a hostiteľom bude Katar, najmenšia krajina v takmer storočnej histórii podujatia. Zápasy odohrajú na ôsmich štadiónoch a všetky budú navzájom dostupné metrom.

Spočiatku si nik nevedel predstaviť, že podujatie bude vrcholiť v predvianočnom čase, ale inak by sa jeho účastníci na slnku upiekli. Najsledovanejší šampionát planéty sa začne 21. novembra.

Rozpaky vyvolal 2. december 2010, keď výkonný výbor FIFA v tajnom hlasovaní udelil právo organizácie šampionátu minikrajine na Blízkom východe. Vo finále zdolala najväčšieho favorita USA 14:8. Mnohí komentátori v prvej reakcii hodnotili túto voľbu za spornú s vysokou mierou rizika.

Michel Hidalgo Čítajte aj Domaniža vs. Katar? Pozrite si najbizarnejšie futbalové zápasy histórie

„V prvom momente som si aj ja kládol otázku, či si Katar zaslúži také podujatie. Podľa mňa by malo byť v silnej futbalovej krajine. Ale domáci urobili veľa práce a verím, že to bude dobrý šampionát," hovorí Ivan Hucko, slovenský tréner, ktorý v arabskom svete pôsobil bezmála dvadsať rokov, z toho štyri priamo v Katare.

Na základe osobných skúseností je presvedčený, že Katar podujatie zvládne. „Bude to turnaj na vysokej organizačnej úrovni," tvrdí.

Hucko: Leto býva neznesiteľné

Rusko, Brazília, Juhoafrická republika, Japonsko, Južná Kórea. Krajiny, ktoré v tomto tisícročí hostili futbalový svet. Medzi mestami, kde sa hrali zápasy, boli veľké vzdialenosti, dejiská delilo tisíc i viac kilometrov.

Ivan Hucko. Foto: SITA, Ivan Kopčáni
Ivan Hucko Ivan Hucko.

Katar leží na malom fliačiku zeme, na porovnanie, Slovensko je viac ako štyrikrát väčšie. Turnaj sa uskutoční v štyroch mestách, ktoré sú v susedstve.

To je rarita, nevídaná situácia v čase, keď sa veľké krajiny často spájajú, aby zorganizovali najväčšie športové podujatia.

„To, že sa šampionát uskutoční na jednom mieste, je obrovská výhoda. Katarčania do tohto projektu vrazili šialené peniaze, postavili nové štadióny, metro, dokonca vybudovali kvôli MS jednu mestskú štvrť," približuje Hucko, ktorý naposledy pôsobil práve v Katare.

Náročnou úlohou bolo stanoviť termín podujatia. Svet sa ho definitívne dozvedel až v marci 2015.

Termín vyberala expertná skupina, ktorá zvažovala všetky okolnosti. Na prvom mieste počasie, ale aj kalendár iných podujatí.

V predvianočnom čase sú v plnom prúde európske pohárové súťaže i domáce ligy. V tomto prípade museli tradičné súťaže ustúpiť majstrovstvám sve­ta.

Lusail Stadium. Čítajte aj Neuveriteľné! Účastník MS si to rozdá so slovenskou dedinou

Ale kľúčovým problémom bola klíma. Mohol sa šampionát uskutočniť aj v tradičnom letnom termíne?

„V nijakom prípade. V lete stúpajú horúčavy až k päťdesiatim stupňom. Zažil som to, je to neznesiteľné. Pravda, na štadiónoch by nebol problém.

Všetky sú klimatizované. Mám osobnú skúsenosť, na niektorých sme hrali ligu. Nastavia teplotu, akú potrebujú. Vonku bolo 45 stupňov, na štadióne 25, dalo sa tam v pohode hrať.

Komplikácie vznikali mimo areálov, vonku, vo fanúšikovských zónach. V novembri a decembri bude ideálne počasie," zdôrazňuje slovenský expert.

Pripomína, že v lete sa v Katare nedá ani trénovať.

Štadióny pre MS vo futbale v Katare 2022 Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Názov: Stadium 974 * Mesto: Dauha * Kapacita:...

„Tréningy bývajú vonku len večer, keď zapadne slnko. V Katare sa dosť skoro stmieva, po šiestej býva tma. Ale aj na jar či na jeseň sú termíny tréningov často problém, slnko je príliš ostré.

Keď zavítali do Kataru mužstvá na sústredenie, rušili aj ranné tréningy alebo ich presúvali do hál."

Katarčania neorganizujú, len financujú

Hucko veľkú časť kariéry pôsobil v arabských krajinách spolu s českým trénerom Milanom Máčalom, ktorý pred rozpadom Československa viedol aj reprezentačný vý­ber.

„Zhodou okolností sme pred vyše dvoma desaťročiami prišli nezávisle od seba do popredného kuvajtského klubu – Kazmy. On k mužom, ja k mládeži, ktorú som tam trénoval tri roky."

Katar nie je typická futbalová krajina. Zvládne organizáciu takého náročného podujatia?

„Určite zvládne, lebo ho nebudú organizovať Katarčania," smeje sa Hucko, ktorý naráža na zaujímavú súvislosť.

„Domáci si na všetko najali odborníkov. Keď to zjednoduším, Katar turnaj neorganizuje, on ho len financuje. Skutočných Katarčanov je veľmi málo, vo vyše dvojmiliónovej krajine majú absolútnu prevahu prisťahovalci.“

Pohľad na moderný Al Bayt Stadium, kde sa v... Foto: SITA/AP, Hassan Ammar
Al Bayt Stadium Pohľad na moderný Al Bayt Stadium, kde sa v novembri začnú prvým zápasom 22. majstrovstvá sveta vo futbale.

Katar prvý raz navštívil v roku 1996, keď s Kuvajtom štartoval na Arabskom pohári.

„V tom období sa katarský futbal rozbiehal. Odvtedy urobil obrovský skok dopredu, dnes je situácia úplne iná."

Zápasy sa uskutočnia na ôsmich luxusných štadiónoch, šesť z nich je úplne nových, dva prešli výraznou rekonštrukciou. Ich kapacita sa pohybuje od 40-tisíc do 80-tisíc miest.

V súvislosti s ich výstavbou sa na Katar zniesla aj kritika. Využíval lacnú pracovnú silu, robotníci pôsobili v tvrdých podmienkach, došlo k tragickým udalostiam i smrteľným pracovným úrazom.

„Tento problém sa netýka len výstavby štadiónov, ale aj iných stavieb vo viacerých okolitých krajinách. Vytiahol a zdôraznil, aby sa spochybnila katarská kandidatúra.

Nielen v Katare, ale aj v Kuvajte, Saudskej Arábii, v emirátoch, všade je podobná situácia. Štadióny postavili zahraniční robotníci, domáci takúto prácu nerobia," vraví Hucko.

Na Lusail Stadium sa odohrá finále majstrovstiev sveta v Katare. Čítajte viac Najväčší fanatici sú v Argentíne. Chcú najviac lístkov na MS

Bude to bezpečný šampionát

Zdá sa, že štadióny by sa mohli zaplniť, o vstupenky je značný záujem, akiste aj preto, že fanúšikovia budú mať výnimočnú šancu vidieť aj dva zápasy za deň.

„V Katare sa aj v minulosti stávalo, že lístky skupovali miestne spoločnosti, firmy. Potom ich rozdávali svojim zamestnancom. Podujatie bolo oficiálne vypredané, ale v hľadisku zostalo veľa voľných miest. Dúfam, že teraz nebudú zívať prázdnotou," upozorňuje na riziko.

Hucko je zvedavý, ako domáci zvládnu najmä nápor fanúšikov z celého sveta, ktorý tradične sprevádza futbalové šampionáty. Tento bude bezkonkurenčne najdrahší v histórii.

„Diváci si musia pripraviť plnú peňaženku, všetko bude drahé. Ale inak ich môže čakať príjemný pobyt. Katarčania postavili nové moderné letisko, otvorili množstvo hotelov, zvýšili ubytovacie kapacity, výborne funguje nové metro, ktoré spája štadióny.

Donedávna sa nesmelo kúpať v meste v hlavnej zátoke v mori, ale už vyčlenili časť, kde je to povolené. Niektoré obmedzenia budú stále platiť, na verejnosti sa nemôžu napríklad požívať alkoholické nápoje.

Alkohol dostať len v niektorých hoteloch, ale cudzinec si ho môže kúpiť na špeciálny poukaz."

Zinedine Zidane Čítajte aj Hlavičku do Materazziho riešil celý svet. Jubilant Zidane odhalil pravý dôvod skratu

Podľa neho v krajine nehrozia v čase šampionátu výtržnosti, násilie, ako sa to stávalo v minulosti pri stretoch fanúšikov rôznych táborov.

„Veľké slovo i autoritu má v Katare polícia, vládne disciplína a poriadok. Bude to bezpečný šampionát. Ak by sa aj nejaké problémy vyskytli, polícia by rýchlo spravila poriadok a toho, kto porušuje zákony a nariadenia, do 24 hodín z krajiny vyhostia, s tým tam nemajú najmenší problém."

Pivarník: Čaká nás luxusný turnaj

Väčšinu trénerskej kariéry prežil v arabskom svete aj Ján Pivarník. Futbalovú legendu prekvapilo, keď MS pridelili práve Kataru.

„Doteraz býval šampionát v krajinách, ktoré boli vo futbale dominantné. Teraz sa neuskutoční vo futbalovo silnej, ale finančne silnej krajine. To dnes rozhoduje.

Katar nemusí počítať peniaze, lebo ich má dosť. Čo sa týka štadiónov, infraštruktúry, hotelov a ďalších podmienok, bude to luxusný šampionát, v tomto smere určite najlepší v histórii," tvrdí.

Ján  Pivarník. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Pivarník Ján Pivarník.

Majster Európy 1976 má však obavy, či turnaj nestratí srdce a ducha.

„Ťažko sa odhaduje, aká bude vládnuť atmosféra. Ak sú majstrovstvá sveta niekde, kde futbal nemá takú tradíciu, vybudované pevnejšie zázemie, môže to byť problém. Katar si chce urobiť pred svetom dobrú reklamu, ale určite bude očakávať, že sa mu peniaze vrátia."

Privítal, že FIFA zmenila termín na neskorý jesenný.

„V lete by to bolo o ničom. Hoci technicky je Katar schopný všetko zvládnuť. My sme tam hrali na turnaji prvý raz v roku 1996 a už vtedy mali v Dauhe prvý klimatizovaný štadión. Keď sme však vyšli na ulicu, ovalila nás horúčava, takmer zrážala k zemi," dodáva bývalý tréner tímu Katar Sport Club.

V Katare i ďalších okolitých krajinách milujú úspech, chcú mať vo svojich kluboch najlepších. Pivarník sa v týchto končinách sveta výborne zapísal v roku 1994, keď s Al Qadisiya vyhral Ázijský pohár. Mal otvorené dvere aj do iných tímov a v arabskom futbale pracoval viac ako dve desaťročia.

„Mnohé veci dokážu vykompenzovať peniazmi. Problém je, že nemajú trpezlivosť ako my niečo budovať a čakať na úspech. Chcú ho mať hneď. Keď sa Brazília stala majstrom sveta, zháňali brazílskych trénerov, boli ochotní zaplatiť akékoľvek peniaze, očakávali zázrak. To by v Európe nikomu nezišlo na um. Ak Argentína bude svetový šampión, neznamená to, že v Nemecku budú chcieť v ligových tímoch okamžite len argentínskych trénerov."

01 Majstri sveta sa stretli presne po 20 rokoch v Rio de Janeire. Čítajte aj Ako sa zmenili legendy po 20 rokoch? Brazílčania mali výročie titulu

Domáci chcú úspech aj na ihrisku

Pivarník sa domnieva, že všetky tímy sa so špecifickými podmienkami, ktoré prináša prostredie či termín podujatia, vyrovnajú.

„To nie je rok 1970, keď sme prišli na šampionát do Mexika ako diletanti, nepripravení na horúčavy a vysokú nadmorskú výšku a nestačili sme na Brazíliu a Anglicko, ktoré sa na špecifické prostredie systematicky chystali.

Keby futbalový zápas trval 60 minút, mohli sme možno postúpiť zo skupiny, ale záverečná polhodina bola tragická, sily nám úplne odišli. To sa dnes už nikomu nestane. Všetci budú mať rovnaké podmienky a rozhodne futbalová kvalita."

Má svojich favoritov, ktorí disponujú širokými, kvalitnými kádrami, čo v dlhom turnaji, akými sú MS, býva podstatná skutočnosť.

„Z Južnej Ameriky sú najsilnejší Argentína a Brazília, z Európy Francúzsko, ktoré môže postaviť dve vyrovnané jedenástky.

Súčasný futbal je dokonalejší ako náš, rýchlejší, technickejší, hrá sa na menej dotykov, nie sú v ňom pomalí hráči. Ale chýbajú osobnosti. Niekedy ich bolo päť-šesť v každom špičkovom mužstve. Kde sú tie časy! Dnes je málo superstar," tvrdí Pivarník.

Lusail Stadium. Čítajte aj Diamant púšte aj ženský orgán. Toto sú štadióny pre MS v Katare

Ako vidí v najsilnejšej konkurencii šance domácich reprezentantov Ivan Hucko?

„Nemyslím si, že urobia dieru do sveta ako na MS v hádzanej, ktoré organizovali v roku 2015 a prebojovali sa až do finále.

Aj vtedy angažovali najväčšie kapacity, trénerom sa stal Španiel Valer Rivera, ktorý dva roky predtým priviedol k titulu svojich krajanov. Futbalisti majú ambície postúpiť zo skupiny, ale v konkurencii Holandska a Senegalu to budú mať ťažké."

V roku 2019 vyhral Katar majstrovstvá Ázie a najmä za posledné tri roky urobil futbal výrazný pokrok. „Viacerí reprezentanti nepochádzajú z Kataru. Išli cestou ako v hádzanej, ktorá mala v tíme hráčov rôznych národností s katarským pasom.

Už v roku 2012, keď vedeli, že šampionát sa uskutoční u nich, začali budovať tím. Vyhľadávali mladé talenty z rôznych krajín. Teraz sú to zrelí hráči.

Keď som pôsobil v katarskom Al Ahlí, mali sme v tíme mladučkého Pedra Correia, ktorý je pôvodom z Kapverdských ostrovov. V súčasnosti tridsiatnik patrí k oporám katarského národného tímu," uzatvára Hucko.

Fakty o MS 2022 vo futbale

Organizátorská krajina: Katar
Termín: 21. novembra – 18. decembra 2022
Dejisko: osem štadiónov v štyroch mestách
Počet tímov: 32
Počet zápasov: 64
Náklady: 220 miliárd dolárov
Obhajca titulu: Francúzsko

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Katar 2022