Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Závan 70. rokov. Nottingham kedysi prevrátil futbalové Anglicko naruby

Bol som jednotka

Na lavičke Nottinghamu bol dovedna osemnásť rokov. Odvtedy mal 29 nasledovníkov, no žiadny sa k nemu ani len nepriblížil. Klub nielenže spadol do druhej ligy, chvíľu bol dokonca ešte nižšie. Niekoľko pokusov o návrat medzi elitu mu nevyšlo, až teraz sa dočkal. Clough sa toho nedožil, zomrel v roku 2004.

„Nepovedal by som, že som bol najlepším trénerom. Ale patril som do top jednotky,“ zvykol vravieť o svojej kariére. Táto veta ho absolútne vystihuje. Sebavedomý, uštipačný i vtipný, taký bol Brian Clough.

Či však mal absolútnu pravdu, nech posúdia pamätníci anglického futbalu. Fanúšikovia Nottinghamu vám budú dodnes tvrdiť, že vtedajší Forest s Cloughom boli najlepší na svete. A pravdou asi bude, že ekvivalent k tímu, ktorý v rokoch 1978 až 1980 dominoval na ostrovoch, zrejme neexistuje.

Najbizarnejšie futbalové štadióny na svete Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Na tomto štadióne hráva miestny Voždovac...

„Clough bol pravdepodobne najcharizmatickejší tréner, ktorého kedy futbal poznal,“ tvrdí O'Neill, jeho zverenec a teraz úspešný manažér.

Keď súčasný kouč Nottinghamu Steve Cooper s tímom postúpil do Premier League, úspech potreboval chvíľu rozdýchať. Namiesto toho, aby sa na preplnenom štadióne Wembley radoval, schovával hlavu v dlaniach. Až potom novinárom dojato vravel: „Tento klub mi zmenil život.“

V tejto chvíli to však platí aj opačne. Nottingham Forest je opäť na scéne!

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nottingham Forest #Brian Clough