Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Závan 70. rokov. Nottingham kedysi prevrátil futbalové Anglicko naruby

Charizmatický tréner bol skvelým motivátorom, navyše, mal obrovský čuch na hráčov. Nemuseli to byť nutne hviezdy, Clough mužstvo skladal z drobných dielikov, ktoré do seba náramne zapasovali. Ak niektorý futbalista náhodou do Nottighamu nechcel, tréner ho presvedčil. Častokrát aj nefutbalovo.

Napríklad Archiemu Gemmillovi ponúkal Everton dvojnásobné peniaze, no bol to práve Clough, kto jeho ženu zasypal kvetinami a kilami čokolády. Tá sa postarala o ostatné.

Štadión Nottinghamu Forest. Foto: MI News & Sport / Alamy / Alamy / Profimedia
Nottingham Forest Štadión Nottinghamu Forest.

A legendárny brankár Peter Shilton? „Si najlepší na svete. Ale ak zostaneš v Stoke, koľko medailí ukážeš svojim deťom?“ Stačila jedna správne položená otázka a gólman bol jeho. Aj takto sa tvoril káder, ktorý najprv dobyl Anglicko a potom aj Európu.

Clough bol na lavičke niečo ako génius. Jeho paleta emócií bola prinajmenšom pestrá, vždy vedel, koho má pochváliť a komu poriadne naložiť. Bol to pravý futbalový psychológ. V Nottinghame vytvoril úžasnú partiu, ktorá dýchala jeden za druhého.

„Nebol to typ človeka, s ktorým by som šiel na pivo. Ale hrať pre neho? Prešiel by som púšť, len aby som mal tú šancu,“ približoval oddanosť hráčov kapitán John McGovern.

Nezažmúria oči

Forest postúpili do najvyššej súťaže a v nej ako nováčik nečakane valcovali. Keď v zime vyhrali aj na Old Trafforde 4:0, bolo zrejmé, že to už nie je iba šťastie. „Kedy tá bublina spľasne?“ pýtali sa novinári.

Nečudo, Clough nemal k dispozícii ani najtalentovanejší, ani najhviezdnejší tím. Lenže bublina už nepraskla, Nottingham sa na jar 1978 stal prvýkrát vo svojej histórii majstrom Anglicka a zamieril do Európy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nottingham Forest #Brian Clough