Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Závan 70. rokov. Nottingham kedysi prevrátil futbalové Anglicko naruby

Ten príbeh je starý. V dnešnom futbalovom svete, v ktorom hrajú prim milióny a miliardy, azda aj nereálny. No predsa aspoň na chvíľu ožil. Do Premier League sa vrátil Nottingham Forest. Klub, ktorý v 70. rokoch vstal z popola, vyhral čo sa dalo a potom padol na dno.

10.08.2022 06:06
Brian Clough Foto:
Pocta Brianovi Cloughovi na štadióne Nottinghamu.
debata (1)

Teraz, po 23 sezónach, hrá slávna značka opäť najvyššiu súťaž. A veru má na koho nadviazať. Story o vtedajšom a súčasnom Nottinghame sa totiž v niečom predsa len podobajú. Aj legendárny Brian Clough prebral tím na dne druholigovej tabuľky, postúpil s ním medzi elitu a tam…

Hneď v prvej sezóne senzačne vyhral titul. A ďalší rok? Ovládol Európsky pohár majstrov, predchodcu terajšej Ligy majstrov. O dvanásť mesiacov pridal ešte jeden triumf.

To bol však iný príbeh. Svojím spôsobom neopakovateľný. Súčasní „Lesníci“ v sobotu prehrali v 1. kole súťaže v Newcastli 0:2.

Čo ukážeš deťom?

Písal sa 6. január 1975 a do ošarpaných útrob štadióna City Ground vstúpil sebavedomý chlapík s kvalitným životopisom. Napokon, pár rokov predtým strieľal góly ako na bežiacom páse a vzápätí – už ako tréner – doviedol provinčné Derby County k nečakanému titulu. „Hovoria, že Rím sa nepostavil za jeden deň, ale vlastne ja som na tom vôbec nepracoval,“ zašomral si.

Jeho prvou úlohou bolo skrotiť finančné nároky hráčov, ktorí sa dožadovali podielu zo vstupného.

„Clough celý tím vzal miesto tréningu do uhoľných baní. Tam hráčom oznámil, že ak niekto nie je spokojný s peniazmi, ktoré dostáva ako futbalista, môže sa pridať k baníkom, aby spoznal, čo to je skutočná práca. Potom sa už nikto nesťažoval,“ vyťahuje jednu z historiek Jon Brown, dlhoročný fanúšik severoanglické­ho klubu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nottingham Forest #Brian Clough