Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Hviezdy mali v Čermeli namále. Zlatý brankár im odolal

Tréner František Havránek vám mimoriadne veril. O ňom sa hovorilo, že Slovákov nemal príliš v láske. Boli ste výnimka?

Viem, že mal takú povesť, ale mňa si obľúbil. Odchytal som aj celú kvalifikáciu, s výnimkou domáceho zápasu s Maďarskom. Mal som vtedy formu, darilo sa mi, nikdy som ho nesklamal, preto mi asi dôveroval.

Zo Slovákov sa predstavil v Moskve už len obranca František Kunzo. Výrazne sa pričinil o úspech, nenastúpil v prvom stretnutí a potom ho tréner nečakane nezaradil ani do finálovej zostavy. Poznáte dôvod?

Tak sa rozhodol, neviem, prečo Fera vynechal zo zostavy. Aj mňa to prekvapilo, asi sa v tomto prípade prejavilo, že Slovákov nemal rád… (smiech). Čakal som, že postaví úspešnú jedenástku zo semifinále s Juhosláviou. Vo finále sme však boli úspešní, nik to už neskúmal. Mňa možno nechal chytať, aby bol na ihrisku aspoň jeden Slovák.

Trojica brankárov (zľava) Jaroslav Netolička,... Foto: TASR
Jaroslav Netolička, Stanislav Seman, Karel Stromšík Trojica brankárov (zľava) Jaroslav Netolička, Stanislav Seman a Karel Stromšík sa pripravuje na Hry do Moskvy. Na olympiáde sa medzi tri žrde postavil iba Seman.

Boli Slováci v tom období v nevýhode?

To by som netvrdil. Áčko viedol Jozef Vengloš a v ňom sme mali výrazné zastúpenie. V druhej polovici šesťdesiatych a potom v sedemdesiatych rokoch Slováci v národnom drese dominovali. Po olympiáde a MS 1982 však už nastúpilo obdobie, keď sa kvalita presúvala viac do Česka.

V olympijskom výbere mali českí hráči výraznú prevahu, ale ja som si to ani neuvedomoval, vychádzali sme dobre, mali dobrý kolektív. Silná bola Dukla, Brno, Ostrava, ich najlepší hráči do tímu patrili. Baník získal v tom období dva tituly za sebou a najmä s Ostravčanmi som si rozumel, tí nám boli naturelom najbližší, sedeli nám.

Po olympiáde ste boli v najlepších rokoch. Nelákalo vás vyskúšať si angažmán aj v zahraničí?

Po šampionáte v Španielsku bol môj prestup na Malorku už skoro hotová vec, ale padlo to, neviem presne, čo sa stalo, niečo zbabrali funkcionári. Potom mi ako náplasť vybavili na záver kariéry trojročné pôsobenie na Cypre.

Stanislav Seman na archívnej snímke. Foto: Foto: Roman Ferstl
Stanislav Seman Stanislav Seman na archívnej snímke.

Bol som za to vďačný, lebo ja som bol v Lokomotíve ako obraz pribitý na stenu. Mali sme dom hneď za štadiónom, tam som vyrastal, na ihrisku som trávil každý deň, poznal každé steblo trávy. Trénoval som od desiatich rokov a ani po tridsiatke si nevedeli predstaviť, že odídem.

Brankári to mali vždy o niečo ťažšie. Vo futbale sú žiadaní najmä strelci a tvorcovia hry. V čom to je?

Brankársky post je špecifický. Pritom v každom tíme dôležitý. Strelec zahodí veľa šancí a prepečie sa mu to. Brankár urobí jeden kiks a vlečie sa to s ním. Ale mladí brankári sú na tom teraz v mnohom lepšie ako kedysi my.

V čom?

V každom klube sa im špeciálne venuje tréner brankárov. To v našej ére neexistovalo. Zvyčajne brankárov poslali niekde nabok, nech si kopeme. Mladí sa učili od starších, ja najmä od skúseného Tóna Flešara.

Dnes majú brankári kvalitné tréningy odmalička, zvyčajne pod vedením bývalých výborných brankárov. Aj preto nie je výnimkou, že vynikajú už v mladom veku, oporami sa stávajú mladí chlapci. Niekedy sa vravelo, že čím je brankár starší, tým je lepší, že dozrieva ako víno. Dnes to už neplatí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Lokomotíva Košice #Stanislav Seman