Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Začal to Vengloš. Pomáhal šiestim futbalistom roka

Prvým slovenským futbalovým agentom bol Juraj Vengloš. Na futbalovej scéne pôsobí čoskoro 30 rokov. Začínal v čase, keď vzniklo samostatné Slovensko.

17.07.2022 07:51
SR Čína Futbal Hamšík Prestup TK BAX Foto: ,
Prvý slovenský futbalový agent Juraj Vengloš (vpravo) so svojou najväčšou hviezdou Marekom Hamšíkom.
debata

Založil agentúru Central Sport Management a zastupoval hráčov i kluby v stovkách prestupoch.

Pod palcom ich majú národné zväzy

Na začiatku deväťdesiatych rokov nebolo jednoduché získať licenciu na takúto činnosť. FIFA ju záujemcovi udelila len v prípade, keď zložil 200-tisíc švajčiarskych frankov a zvládol náročné skúšky.

Najmä v úvode mu výrazne pomohol otec, úspešný tréner Jozef Vengloš. Dvere do futbalového sveta mu otvárali najmä jeho kontakty. V tejto práci sú veľmi dôležité.

Vysoká kaucia, ktorú museli zložiť agenti, slúžila na finančné vyrovnanie, ak sa dopustili chyby. Mohol to byť formálny nedostatok v zmluve, prípadne nedbanlivosť, ktorou poškodili klub či hráča a pripravili ich o peniaze.

Peter Židovský, Pavol Masaryk, nepoužívať Čítajte viac Do Slovana poslal za pol milióna kráľa strelcov

Vengloš zastupoval a stále zastupuje viacerých špičkových futbalistov, na prvom mieste Marka Hamšíka, pred ním napríklad Marka Mintála, Vladimíra Labanta, Vladimíra Janočka, do veľkého futbalu uvádzal aj Martina Škrtela či Miroslava Karhana. Všetko hráčov, ktorí sa stali futbalistami roka.

Od roku 2015 majú pod palcom agentov, po novom sprostredkovateľov, národné futbalové zväzy. Dovtedy ich registrovala FIFA, ktorá udeľovala aj licencie.

„Teraz môže byť sprostredkovateľom každý bezúhonný občan, ktorý zaplatí stoeurový poplatok a absolvuje pohovor. Ak tieto podmienky splní, získa kartu sprostredkovateľa,“ potvrdzuje manažér mediálneho oddelenia SFZ Peter Šurin.

Pred siedmimi rokmi delegovala FIFA úlohy v súvislosti s výberom, prípravou a evidenciou agentov na národné zväzy. Slovensko ich malo v tom čase 27 s licenciou­ FIFA.

"Mimoriadne narástli nároky na administratívu, čo súviselo s výrazným zvýšením počtu agentov. Napriek tomu len asi 30 percent transferov išlo cez licenčných agentov. Všetky ostatné zabezpečovali nelicenční agenti, rodinní príslušníci, právnici…

FIFA dala voľnú ruku zväzom, aby si utvorili vlastný systém," vysvetľuje športový právnik a tiež popredný sprostredkovateľ Jozef Tokoš.

Jozef Tokoš. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Jozef Tokoš Jozef Tokoš.

Každý zväz prijal svoje vlastné pravidlá. Len na nich zostalo, či si ponechajú skúšky, poplatky a v akej výške…

„Na Slovensku máme jeden z najliberálnejších systémov na svete. Neexistujú finančné ani iné väčšie bariéry. Každý, kto chce, to môže skúsiť. To všetko je v prospech voľného obchodu,“ tvrdí Tokoš.

Aktívnych bolo 37 agentov

Táto prax priniesla aj otázku odbornosti a pripravenosti agentov. Dokážu si hráči, najmä na nižších úrovniach, vybrať vždy správneho agenta, ktorý sa o nich postará?

"FIFA si uvedomuje, že najmä v najlepších ligách nastal výrazný nárast príjmov sprostredkovateľov, v období pred pandémiou často až štvornásobný. To sa netýka Slovenska a podobných krajín, ale futbalovo najväčších a najsilnejších. Top svetoví agenti berú za prestupy obrovské odmeny.

Aj to sú argumenty, pre ktoré sa chce FIFA opäť viac angažovať v procese transferov. Chcela by sa vrátiť k obmedzeniu prístupu k tejto profesii a znovu zaviesť systém skúšok," dodáva Tokoš, ktorý sa stal po Venglošovi v roku 2001 jedným z trojice agentov FIFA na Slovensku (spolu s Milanom Lednickým a Vladimírom Vargom).

Najdrahší futbalisti sveta Fotogaléria - 23 fotiek Všetky fotky
20. João Félix (Port./Atlético Madrid): 90,8...

V súčasných podmienkach platí, že ak sa strany nedohodnú na výške odmien, existujú odporúčania, ktoré málokto dodržiava, aby sprostredkovateľ dostal odmenu vo výške troch percent z hrubého platu hráča alebo z transferovej su­my.

"Tieto limity by mali byť v budúcnosti striktné, z transferovej sumy budú možno vyššie – desaťpercentné. V slovenských podmienkach by boli tri percentá pre agentov likvidačné, ak beriem do úvahy bežného ligového hráča s platom 1 500 – 2 000 eur.

Veľké agentúry už od začiatku vyjadrovali nespokojnosť a aj zámer napadnúť tieto obmedzenia na súde, pretože v Európskej únii by to bolo v rozpore so slobodným trhom. Aj podľa mňa by bolo náročné tieto typy stropov obhájiť, sú neudržateľné. Šancu vidím len v obmedzení prístupu k profesii, kde sa dá argumentovať verejným záujmom," domnieva sa Tokoš.

Najdrahší futbalisti, ktorí prišli o MS 2022 Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
1. Erling Haaland (Nórsko/Borussia Dortmund) -...

Zo 150 sprostred­kovateľov, ktorých eviduje Slovenský futbalový zväz, ich aktívne pôsobilo vlani len 37, v roku 2020 ešte o čosi menej. Ostatní sú, ako uvádza SFZ, „sprostredkova­telia, ktorí nevykázali žiadnu transakciu či takí, ktorí majú na vlastnú žiadosť pozastavenú činnosť“.

Celková suma, ktorú za svoju prácu získali v roku 2021, sa zverejňuje kumulovane za všetkých a je vo výške 325 650 eur, celková suma vyplatená klubmi 2 064 530 eur.

Raiola spolupracoval s Weissom

To sú len zlomky z peňazí, ktoré zarábajú najvýznamnejší svetoví sprostredkovatelia, ktorí sa stali pevnou súčasťou futbalového biznisu.

Na Slovensku nie je táto práca natoľko lukratívna, Tokoš dodáva, že je to podobné ako v prestížnosti a lukratívnosti vlastníctva futbalových klubov. To všetko súvisí s objemom peňazí, ktoré sa točia v slovenskom futbale.

Karol Csontó na archívnej snímke. Foto: Robert Hüttner
Karol Csontó Karol Csontó na archívnej snímke.

V rebríčkoch najlepšie zarábajúcich agentov, ktoré zverejňujú zahraničné médiá, Slováci nefigurujú. Najúspešnejší sú Juraj Vengloš a Karol Csontó, ktorí nielenže najdlhšie pôsobia ako agenti, ich klientmi boli v uplynulých dvadsiatich rokoch poprední slovenskí futbalisti, ale podnikali aj v zahraničí a zastupovali aj cudzincov.

Vo svete do absolútnej špičky sprostredkovateľov patril Mino Raiola. Tento Talian pred vyše dvoma mesiacmi zomrel vo veku 54 rokov a bol jediným svetovým sprostredkovateľom, ktorý spolupracoval aj so slovenským hráčom – s Vladimírom Weissom mladším.

Bol to on, kto mu vybavil zmluvu v Katare. Predtým bol jeho klientom aj český futbalista Pavel Nedvěd. Zahraničné zdroje uvádzajú, že hodnota jeho zmlúv bola 722,5 milióna eur a provízie sa vyšplhali do výšky 72,3 milióna.

Mino Raiola. Čítajte viac Bojoval až do konca. Agent hviezdnych futbalistov Raiola zomrel

Podobne je na tom Jorge Mendes, ktorého kľúčovým klientom je Cristiano Ronaldo, ale napríklad aj tréner Jose Mourinho. Jeho zmluvy majú hodnotu 728,6 milióna eur a provízie 73 milióna. Oboch však pretromfol Jonathan Barnett, podľa magazínu Forbes najmocnejší športový agent planéty.

Jeho klenotom bol Gareth Bale, ktorý v roku 2013 prestúpil z Tottenhamu do Realu Madrid za 100 miliónov eur, v tom čase išlo o najvyššiu sumu, ktorú zaplatil klub za futbalistu.

Tento Brit sa pýši zmluvami za 1,4 miliardy eur a zarobil 140,1 milióna. Pravda, jeho agentúra pomáhala na vrchol aj boxerovi Lennoxovi Lewisovi či hráčovi kriketu Brianovi Larovi.

V najväčšom futbalovom prestupe v histórii zastupoval Brazílčana Neymara, ktorý z Barcelony zamieril do Paríža za 222 milióna eur, jeho otec Neymar da Silva dos Santos.

Najvplyvnejší slovenskí agenti

  • Juraj Vengloš. Agentúra Central Sport Management, najznámejší hráči: Marek Hamšík, Marek Mintál, Vladimír Labant, Vladimír Janočko, Marek Čech, Róbert Mak.
  • Karol Csontó. Agentúra Stars and Friends, najznámejší hráči: Martin Škrtel, Juraj Kucka, Ján Ďurica, Marek Sapara, Szilárd Németh, Milan Škriniar (v minulosti).
  • Milan Lednický. Agentúra Football Service Agency, najznámejší hráči: Miroslav Stoch, Filip Hološko, Igor Demo, Miroslav König, Dušan Švento.
  • Branislav Jašurek. Agentúra FairSport, najznámejší hráči: Stanislav Lobotka, David Hancko, Filip Hlohovský, Samuel Mráz.
  • Jozef Tokoš. Najznámejší hráči: Ján Mucha, Tomáš Oravec, Andrej Rendla, Marián Čišovský.

Najvplyvnejší svetoví agenti

  • Jorge Mendes. Agentúra Gestifute International, najznámejší hráči: Cristiano Ronaldo, James Rodriguez, Angel Di Maria, David De Gea, Thiago Silva.
  • Mino Raiola. Agentúra Mino Raoila, najznámejší hráči: Paul Pogba, Blaise Matuidi, Zlatan Ibrahimovic, Romelu Lukaku, Mario Balotelli.
  • Jonathan Barnett. Agentúra ICM Stellar Group, najznámejší hráči: Jack Grealish, Gareth Bale, Saul Niguez, Ruben Loftus-Cheek, Jordan Pickford.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Juraj Vengloš #Jozef Tokoš