Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Do Slovana poslal za pol milióna kráľa strelcov

Kedysi sa volali agenti, teraz sprostredkovatelia. Sú neoddeliteľnou súčasťou futbalového biznisu.

17.07.2022 07:31
debata
Peter Židovský patrí medzi funkcionárske legendy. Foto: Archív P. Ž.
Peter Židovský Peter Židovský patrí medzi funkcionárske legendy.

Slovensko ich má 150. Nielen o ich práci hovorí Peter Židovský. Skúsený funkcionár oslávil nedávno 75. narodeniny. Bývalý hráč ČH Bratislava stál pred troma desiatkami rokov pri zrode samostatného Slovenského futbalového zväzu a sedem rokov v ňom pracoval ako generálny sekretár.

Načo potrebuje malý slovenský futbal 150 sprostred­kovateľov?

Toľko ich určite nepotrebuje a mnohí z nich sa tejto práci ani pravidelne nevenujú. Na našej scéne sa všetci neuživia. Náš futbalový trh je malý a máme málo konkurencieschop­ných futbalistov, ktorí by zamestnali taký početný okruh sprostredkovateľov.

Je známe, že o našich hráčov sa v kvalitných súťažiach príliš nebijú…

Slovenských hráčov, ktorí sa vo veľkom futbale výraznejšie presadili, by sme spočítali na prstoch rúk a ani by sme asi všetky nepotrebovali. Na druhej strane platí, že neprestupujú len hviezdy a nielen do zahraničia.

SR Čína Futbal Hamšík Prestup TK BAX Čítajte viac Začal to Vengloš. Pomáhal šiestim futbalistom roka

V zozname sprostredkovateľov sme narazili i na vaše meno…

Ja sa tejto práci už nevenujem. A vlastne som sa jej ani nikdy intenzívne nevenoval. Nijaký prestup som asi desať rokov neurobil.

Ktorému zo známejších hráčov ste pomáhali v jeho kariére?

Známych mien, ktoré pozná aj širšia futbalová verejnosť, nebolo veľa. Spomeniem Pavla Masaryka, ktorý v kariére urobil viacero prestupov. Bol aj v širšom kádri reprezentácie. Patril k špičkovým ligovým futbalistom, priebojnému útočníkovi nechýbalo veľa k stovke ligových gólov. Vo dvoch ročníkoch sa stal kráľom strelcov.

Pavol Masaryk (vľavo) v drese Trnavy v roku 2003. Foto: Pravda, Roman Benický
Pavol Masaryk Pavol Masaryk (vľavo) v drese Trnavy v roku 2003.

Ako sa zrodila vaša spolupráca?

Upozornil ma naňho jeden známy. Paľo pochádzal z obce na Záhorí, z Radimova. Bol hráčom Myjavy, ktorá hrávala v nižšej súťaži. Išiel som sa naňho pozrieť a v tom zápase potvrdil, že má nos na góly, strelil ich tri. Opýtal som sa ho, či by nechcel hrať v prvej lige. Áno, ale len v Trnave, odvetil. Vybavil som jeho prestup do Spartaka a potom sme niekoľko rokov spolupracovali.

Prezradíte, koľko Trnavčanov stál?

Na to si už presne nespomínam, akiste aj preto, že nešlo o veľkú sumu. Na to dokonca existovali tabuľky, ktoré musel záujemca zaplatiť za hráča klubu, kde vyrastal. Ale po dvoch rokoch prestupoval do Slovana Bratislava a v jeho drese sa stal prvý raz kráľom ligových strelcov a získal aj titul.

Za prestup mu prišlo na účet 500-tisíc korún, to sme ešte neplatili eurami. V našich podmienkach to vtedy nebola úplne bezvýznamná suma, ale dnes by nikoho nezaujala. Keď som skončil pôsobenie na zväze, pracoval som v Slovane dva roky ako asistent generálneho riaditeľa Romana Dubeňa a bol som aj pri veľkých prestupoch reprezentantov do zahraničia.

O koho išlo?

O Jožka Majoroša mali záujem v Arise Solún, Slovan ma vyslal do Grécka na rokovanie. Druhý bol Stano Varga, pochádzal z Lipian, obce, kde som sa aj ja narodil. V Slovane to bol jeden z našich top hráčov. Dostali sme ponuku na jeho prestup do Sunderlandu, ktorý hral v Premier League. To bola celkom kuriózna situácia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #futbaloví agenti #Peter Židovský