Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Anschluss, futbalové porno, krádež. Vypnite televízory, odznelo pred 40 rokmi

Futbal je vždy o radosti a sklamaní. Jedna strana oslavuje, druhá zasa smúti. Presne pred 40 rokmi, 25. júna 1982, v Gijóne “plakali“ všetci. V poslednom zápase skupiny totiž európske tímy podviedli futbal. Prečítajte si príbeh, ktorý sme zverejnili v seriáli o histórii MS.

25.06.2022 11:49
Gijón, 1982 Foto:
Priateľské objatia a podávania rúk po škandalóznom zápase v Gijóne na MS 1982.
debata (10)

Na šampionáte v Španielsku dal žreb dohromady Alžírsko, Čile, NSR a Rakúsko. Hneď v prvom zápase skupiny narazili Afričania na topfavorita celého turnaja.

Nemci prešli kvalifikáciou ako nôž maslom, vyhrali všetky duely s impozantným skóre 33:3. Ich sebavedomie narástlo do obludných rozmerov, úcta k súperovi zostala doma.

“Siedmy gól venujeme našim manželkám, ten ôsmy zasa našim psom,“ takto bez rešpektu komentovali hráči NSR blížiaci sa duel proti Alžírsku.

Ešte trápnejší bol tréner Jupp Derwall, podľa ktorého bola videoanalýza súpera stratou času. “Ak prehráme, nasadnem na prvý vlak do Mníchova,“ tvrdil.

Prvý polčas sa skončil nerozhodne 0:0, favorit odchádzal do kabín stále so vztýčenou hlavou a presvedčením, že v druhom dejstve súpera rozoberie. Plány sú však jedna vec, realita druhá.

Afričania sa rýchlo ujali vedenia a mohli pridať aj ďalšie góly. O trinásť minút ešte Rummenige vyrovnal, veľký triumf však spečatil v 68. minúte zápasu víťazným gólom Belloumi.

Hrdé Nemecko padlo, manželky aj psy zostali bez gólu, vlak do Mníchova tiež odišiel, avšak bez zahanbeného Derwalla.

František Plánička Čítajte aj Plánička vošiel do histórie so zlomenou rukou i vďaka podvodu Slavie

Majstrovstvá pokračovali ďalej, Alžírčania povzbudení víťazstvom nad futbalovým gigantom útočili do plných aj proti Rakúsku. Šance však nepremenili, naopak, z protiútokov dvakrát inkasovali a rozhodnúť sa tak malo v záverečných dueloch skupiny.

Poobede 24. júna čakalo na Rabaha Madjera a spol. nevyspytateľné Čile. Alžírsko už po polčase viedlo 3:0, postup malo na dosah, ale namiesto bránenia výsledku útočilo ďalej. Zápas sa nakoniec skončil 3:2 a šanca pre NSR a Rakúsko, ktorí na svoje stretnutie nastúpili presne o deň neskôr, žila naďalej.

V roku 1982 sa záverečné zápasy v skupine nehrali v rovnakom čase. Nemci mali 24 hodín na to, aby si spočítali, že víťazstvo 1:0 posunie do vyraďovacích bojov obe mužstvá. Alžírsko nedýchalo, v nemecky hovoriacich krajinách sa tešili na veľké derby.

O 17.15 sa duel začal, štadión v Gijóne je zaplnený do posledného miesta. Prvých desať minúť sa hrá ešte futbal, Horst Hrubesch strieľa gól a posiela NSR do vedenia 1:0. Skvelé, každý predpokladá, že gól môže stretnutiu iba pomôcť a zvyšných 80 minút ponúknu oba tímy veľké futbalové divadlo. Ale…

Od desiatej minúty sleduje celý svet trápnu frašku, nik neútočí, mužstvá si posúvajú loptu na úrovni obrannej línie, o napádaní nemôže byť ani reč. Alžírčania na tribúnach sa iba bezmocne prizerajú, ako ich Európania okrádajú o senzačný postup zo skupiny.

Obrovská hanba, najväčší podvod vo futbalových dejinách, fanúšikovia nemôžu prísť Nemcom, ani Rakúšanom na meno. Z postupu sa netešia ani doma, médiá ostro kritizujú výkon oboch mužstiev, na druhý deň sa v tlači najčastejšie objavuje slovo hanba. V Španielsku zasa píšu o Anschlusse a Holanďania o futbalovom porne.

Komentátori si nedávajú servítku pred ústa ani počas priamych prenosov. V Rakúsku Robert Seeger všetkých vyzval, aby si radšej vypli svoje televízory, o nič menšie rozhorčenie nedával ani Eberhard Stanjek z nemeckej TV: “To, čo sa tu deje, je doslova hanebné, nemá to vôbec nič spoločné s futbalom.“

Fanúšikovia z Alžírska počas zápasu NSR -... Foto: SITA/AP
1982, Alžírsko Fanúšikovia z Alžírska počas zápasu NSR - Rakúsko vyťahujú peniaze a demonštrujú tak, čo si o stretnutí myslia.

Alžírírska výprava sa obrátila na FIFA a protestovala voči priebehu škandalózneho zápasu. Darmo, jeho výsledok bol platný a Afričania sa mohli zbaliť a cestovať domov.

Pobúrení fanúšikovia NSR sa v Gijóne vydali pred hotel, v ktorom bola ubytovaná ich reprezentácia. Namiesto vysvetlenia sa však dočkali poníženia. Hráči na nich zhadzovali z balkónov sáčky plné vody.

Ešte horšie sa po zápase zachovali Rakúšania. Hans Tschak, vedúci výpravy nielenže ospravedlňoval počínanie hráčov počas zápasu, ale dokonca urážal fanúšikov Alžírska.

Štadióny pre MS vo futbale v Katare 2022 Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Názov: Stadium 974 * Mesto: Dauha * Kapacita:...

“Je prirodzené, že tento zápas sme odohrali takticky. Ale pokiaľ chce 10-tisíc synov púšte vyrobiť z tohto stretnutia škandál, poukazuje to iba na ich chabé vzdelanie. Nejaký šejk, ktorý vyliezol zo svojej oázy a prvýkrát po tristo pričuchol k atmosfére na MS, si myslí, že je oprávnený vyjadrovať sa,“ povedal.

25. jún 1982 tak vošiel neslávne do dejín, hráči NSR sa síce prebojovali až do finále, doma ich však nikto priveľmi neoslavoval. Reputácia, ktorú si krajina dlhodobo budovala, bola opäť na dne. A to iba preto, že dvadsaťdva mužov na ihrisku oklamalo futbal.

Ako vyzerajú futbalové legendy Československa? Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Václav Němeček (55): V národnom drese...

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 1982 vo futbale #Gijón